booking.com
Početna stranica > Novosti

Peskov: Imamo dovoljno suvereniteta da preduzmemo mere koje smatramo izuzetno važnim za nas

Peskov: Imamo dovoljno suvereniteta da preduzmemo mere koje smatramo izuzetno važnim za nas
03.06.2019. god.


Američke sankcije utiču na ekonomske odnose Rusije i Kine, ali je njihov suverenitet dovoljan da one rade na svoj način, pogotovo zato što nisu svi investitori oprezni po pitanju ulaganja u Rusiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„U ovom svetu sve je međusobno povezano. Nijedna zemlja nije slobodna u svojim kretanjima i odlukama. Svaka država mora da uravnoteži i prilagodi svoje aktivnosti na ekonomskom polju, jer svi mi zavisimo jedni od drugih. U tom smislu, da, naravno, u našim bilateralnim odnosima oseća se uticaj američkih sankcija. Ali istovremeno imamo dovoljno suvereniteta da preduzmemo mere koje smatramo izuzetno važnim za nas. I naravno, bilateralni ekonomski odnosi između Rusije i Kine su veoma važan aspekt svetske ekonomije“, objasnio je Peskov u intervjuu za RT.

On je istakao da su ne samo u Kini, već u bilo kojoj zemlji „preduzetnici veoma oprezni“.

„Svaki od njih mora uzeti u obzir sve faktore, sve elemente koji mogu uticati na njega u budućnosti. Neki kineski biznismeni rade sa više opreza, drugi odlučnije. Neko čeka, a neko gradi u Rusiji preduzeća i fabrike automobila. Jedna od takvih fabrika će biti otvorena tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji“, dodao je Peskov.

Prema njegovim rečima, sankcije imaju „određeni uticaj na različite strane investitore koji bi potencijalno mogli da ulažu u Rusiju; na biznismene koji bi potencijalno mogli ovde da otvore svoja preduzeća“.

On je potvrdio da neki od njih imaju tendenciju da budu oprezniji u ovome.

„U njihovom slučaju može se govoriti o negativnom uticaju sankcija. Ali ne može se tvrditi da će se svi rukovoditi postojećim sankcijama. Neki će, naprotiv, koristeći tuđu neodlučnost, iskoristiti situaciju da steknu povoljan položaj na tržištima koja se ovde otvaraju“, rekao je Peskov.

On je istakao da se Rusija nije „okrenula“ ka Istoku, već da je zainteresovana za razvoj partnerstva sa svim zemljama i uprkos činjenici da obim trgovine između Rusije i Kine stalno raste, njeni glavni trgovinski partneri su i dalje zemlje Evropske unije.

„Orao na ruskom grbu gleda na obe strane: i na Zapad i na Istok. Takva je priroda bilo koje dimenzije u pristupu Rusije… bilo da je to politička, diplomatska ili ekonomska aktivnost“, ocenio je Peskov.

On je dodao da Kinu i Rusiju vezuju „veoma bliski partnerski odnosi“. Obim trgovine između ove dve zemlje konstantno raste bez obzira na međunarodnu ekonomsku situaciju.


Peskov je naveo da je projekat povezivanja kineske inicijative „Jedan pojas – jedan put“ sa EAEU „veoma atraktivan“.

„Može se čak reći da ovo nije samo projekat, već neka vrsta filozofije, neka vrsta generalizacije velikih projekata koje su osmislili naši kineski partneri. Rusija ne učestvuje u procesu direktno, već razmatra mogućnost integracije u određenoj meri, koja bi bila kompatibilna sa njenim parametrima. Naravno, ne može se reći da Kina mnogo ulaže u rusku ekonomiju… Još uvek ima dosta prostora da se povećaju njene investicije i nadamo se da će se to vremenom desiti“, zaključio je Peskov.

Koncepcija „Jedan pojas - jedan put“ je međunarodna inicijativa Kine o usavršavanju aktuelnih i stvaranju novih trgovinsko-saobraćajnih koridora koji povezuju više od 60 zemalja Centralne Azije, Evrope i Afrike. To bi trebalo da doprinese razvoju trgovinskih odnosa Kine i drugih država.

Ideju o formiranju „Ekonomskog pojasa Put svile“ izneo je kineski lider tokom nastupa u Astani u okviru državne posete Kazahstanu u septembru 2013. godine.


  • Izvor
  • foto: © Mihail Metcelь/TASS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Koliko je stajling bitan za jednu voditeljku?   Jako je bitno kakav utisak ostavljaš na ljude koji te gledaju na televiziji. Za mene je jako važno da budem obučena moderno i...


Jedinice sirijske vojske nastavile su sa prodiranjem u teritorije koje su ranije bile pod kontrolom kurdskih snaga i zauzimanjem novih položaja u naseljima i gradovima u oblasti Tal Tamr...


Postoji rizik od ponovnog preporoda "Islamske države" u Siriji, a invazija Turske na severoistoku zemlja je krivac za to, saopštila je za Boutaina Šaban, politički savetnik sirijskog predsednika Bašara...

Pravljenje ruskog nadzvučnog putničkog aviona: Prvi let će obaviti modifikovani MiG-29Ostale novosti iz rubrike »