BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

NATO forum u Podgorici: Rusija vodi rat protiv čitavog demokratskog svijeta

NATO forum u Podgorici: Rusija vodi rat protiv čitavog demokratskog svijeta
31.05.2019. god.


“NATO je ponudio mehanizam kanalisanja moći svojih članica kako bi se obezbijedila stabilnost kontinenta”, rekao je predsjednik Atlanskog savjeta Savo Kentera, uz ocjenu da je NATO "utabao put kao EU mnogim državama članicama".

"Crnu Goru niko neće i ne može uplašiti, niti skrenuti sa njenog puta ka društvu najrazvijenijih demokratija svijeta", poručio je Kentera na NATO forumu "To Be Secure" u Budvi.

On je ocijenio da smo svi "dobro svjesni koliko je današnji svijet nepredvidiv i sa kakvim se sve izazovima danas susrećemo".



foto: 2bs.me

"Izuzetno agresivne reakcije Rusije, počevši od nasilne aneksije Krima do podrivanja demokratskih sistema, gdje smo na našem vlastitom primjeru upravo ovdje u Crnoj Gori svjedočili šta je sve ova zemlja spremna da uradi kako bi sprovela svoje interese, pokazuju da nismo ni blizu dugoročnom rješenju, koje će predstavljati temelj stabilnosti budućim generacijama. Na žalost, u sprovođenju ovakvih namjera i djela, Rusija svoje saveznike pronalazi u pojedinim političkim partijama, nekada pojedincima ili vrlo vješto u djelovima civilnog sektora, a veoma moćno oružje u njihovim rukama predstavljaju i sami mediji. Širenje lažnih vijesti ili dezinformacija, odnosno kreiranje veoma sofiscticiranih narativa koji utiču na javno mnjenje na način na koji to odgovara ovoj zemlji, samo su neki od primjera izuzetno uspješne kampanje, ili usudiću se da kažem rata, koji Rusija vodi protiv čitavog demokratskog svijeta", istakao je on, prenosi RTCG.



foto: 2bs.me

"Crnu Goru niko neće i ne može uplašiti, niti skrenuti sa njenog puta ka društvu najrazvijenijih demokratija svijeta."

"Prvi korak na tom putu smo uspješno savladali, ulaskom u NATO, a vjerujem da ćemo uskoro vidjeti i rezultate napornog rada, koji će se manifestovati članstvom u EU. Imamo odlučnosti, hrabrosti nam nije nikad nedostajalo, a vjerujem da ćemo biti i dovoljno maštoviti da se izborimo sa svima koji ne misle dobro ovoj državi, regionu ili bilo kojem našem iskrenom i pravom savezniku! Rusija ili bilo koja druga zemlja, koja nije iskreni prijatelj Crne Gore, i koja ljubomorno gleda na naše uspjehe, pokušavajući konstantno da unesu haos i podriju naše demokratske sisteme, mora da zna da u tome nikada neće uspjeti", poručio je Kentera.


Ambasador SAD: Drski pokušaj Rusije u miješanje u unutrašnje prilike u zemlji

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke podsjetila je da je Crna Gora prošle sedmice proslavila 13 godina nezavisnosti, a da će uskoro obilježiti dvije godine od članstva u NATO.

"Mala nacija u 13 godina ostvarila je velike uspjehe, i jedan je od lidera evroatlantske zajednice", kazala je ona, navodeći da je Crna Gora "veliki prijatelj" SAD-a.



foto: 2bs.me

Osvrnula se na presudu Višeg suda u slučaju "pokušaja terorizma" na dan parlamentarnih izbora 2016 godine, što je, smatra ona, "pobjeda vladavine prava u Crnoj Gori nad drskim pokušajem Rusije u miješanje u unutrašnje prilike u zemlji".

Ona je rekla i da Crnu Goru prepoznaje kao lidera na Zapadnom Balkanu.

Darmanović: Krize pomažu članicama da shvate postojanje NATO-a

"Svaka kriza pomaže članicama da shvate da je postojanje NATO-a važnije od nesporazuma i razlika u gledištima", rekao je ministar spoljnih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović.

"Postoje eksterni i interni izazovi koji testiraju koheziju i posvećenost Alijansi. Sve krize pomažu članicama da shvate da je postojanje NATO-a važnije od nesporazuma i razlika u gledištima", rekao je Darmanović.

"Crna Gora je je trenutno na 13. mjestu po izdvajanju za odbranu. NATO danas funkcioniše u složenom okruženju, revizionistička politika Rusije obilježava ovaj period. Države koje nijesu stabilne posebno su osjetljive na napade. Alijansa treba da nastavi otvoreni evroatlantski dijalog", poručio je Darmanović.


foto: 2bs.me

Predstavnica inicijative Buduća Evropa Džudi Ensli kazala je da je "glavna prijetnja NATO-u vraćanje konkurencije velikih sila i ruske aktivnosti".

"Većina država članica NATO-a Rusiju vidi kao prijetnju, neke manje, neke više. Ne radi se o tradicionalnim vojnim prijetnjama, nego o hibridnim. Svi mi, svako u svojoj zemlji, razvija kapacitete za borbu protiv ovih prijetnji", rekla je Ensli.


  • Izvor
  • foto: 2bs.me/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Suparnički odnos“ Vašingtona sa Rusijom sprečio je potpuno obelodanjivanje onoga što je znao, rekli su izvori listu


Ali uprkos neviđenim vojnim merama koje su kolektivno preduzele zapadne zemlje, ništa im nije pošlo za rukom! Jer tvrda vera srbskog naroda, njegova nepokolebljiva vernost Hristu i Crkvi, kao...

Napadačima na Crocus Citi Hall iz Ukrajine su prebačene velike sume novca, saopštio je ruski istražni komitet.


Neki ruski poslanici pozvali su na ponovno uvođenje smrtne kazne


Neslanje delegacije u SAD bila je „poruka Hamasu“, izjavio je izraelski premijer


Ostale novosti iz rubrike »