booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Arapske zemlje počinju pojačane patrole u Persijskom zalivu - Peta flota SAD

RT: Arapske zemlje počinju pojačane patrole u Persijskom zalivu - Peta flota SAD
19.05.2019. god.


Izvor: Vostok / RT

SAD i njihovi saveznici počeli su blisku saradnju sa Petom flotom SAD-a u pojačanim pomorskim patrolama radi bezbednosti u međunarodnim vodama Persijskog zaliva, zbog tenzija Vašingtona sa Iranom.

Zemlje Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) su "posebno povećale komunikaciju i koordinaciju jedna sa drugom radi podrške regionalnoj pomorskoj saradnji i operacijama pomorske bezbednosti u Arapskom zalivu", navodi se u saopštenju Pete flote.

Mornarice i obalske straže arapskih država "rade u tesnoj međusobnoj koordinaciji i sa mornaricom Sjedinjenih Američkim Država", dodaje se u saopštenju.
Savet za saradnju u Zalivu, koji ima sedište u Rijadu čini Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.


Tenzije su Persijskom zalivu su od nedavno pojačane kada su SAD rasporedile udarnu grupu brodova i bombardere B-52 da patroliraju regionom kako bi zastrašile Iran.

U nedelju je udarna grupa brodova na čelu sa nosačem aviona "Abrahamom Linkolnom", čije je raspoređivanje u region izazvalo zabrinutost zbog moguće vojne akcije, sprovela vežbe u Zalivu kako bi naglasila „ubojitost i brzinu u odgovoru na pretnju".


Uprkos jakom nagomilavanju snaga, SAD nastavljaju da sa saopštenjima da to nije znak za ratne pripreme. Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeir je izjavio da Kraljevina ne želi vojni sukob, ali da je spremna da se brani od Irana.


Iranski komandant revolucionarne garde, sa svoje strane je insistirao na tome da Teheran želi samo mir, ali da se ne boji da se bori protiv Amerikanaca i njihovih saveznika.


Ranije je iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamnei rekao da neće biti rata u Zalivu, ali je dodao da se Teheran takođe neće uključiti u pregovore o novom nuklearnom sporazumu sa Vašingtonom.


Trampova administracija je vršila pritisak na Iran kako bi potpisao sporazum o koji bi uključivao ograničavanje ne samo njegovog nuklearnog programa, nego i razvoj balističkih raketa.  • Izvor
  • foto: © Reuters / Handout / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji u poseti Rusiji boravi na poziv svog kolege, sastao se sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom.


      Da niko nije bezbedan od hakera, pokazuje i primer Londonske policije. Naime, hakerska grupa "ConectZ" ukrala je više od 1 miliona biometrijskih podataka građana od ko

Ruska kosmiča agencija "Roskosmos" tvrdi da je pronašla nekonvencionalan način opremanja svojih satelita "stelt" tehnologijama, što ih čini teško uočljiviom sa Zemlje, a što bi moglo biti rešenje.


Sovjetski kriptografi su u Drugom svetskom ratu spadali među najvažnije borbene jedinice na frontu i zato su hitlerovci organizovali pravi lov na njih. „...ko zarobi ruskog kriptografa ili zapleni rusku...

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama izdao je nalog za zaplenu iranskog tankera "Grejs 1", koji su prethodno pustile vlasti britanskog Gibraltara, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD-a. Prema saopštenju Minis


Potpuni nuklearni rat između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije doveo bi do početka mračne i hladne zime koja bi trajala oko deset godina. Takve zaključke, kako piše "Dejli mejl",...


Ostale novosti iz rubrike »