booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Arapske zemlje počinju pojačane patrole u Persijskom zalivu - Peta flota SAD

RT: Arapske zemlje počinju pojačane patrole u Persijskom zalivu - Peta flota SAD
19.05.2019. god.


Izvor: Vostok / RT

SAD i njihovi saveznici počeli su blisku saradnju sa Petom flotom SAD-a u pojačanim pomorskim patrolama radi bezbednosti u međunarodnim vodama Persijskog zaliva, zbog tenzija Vašingtona sa Iranom.

Zemlje Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) su "posebno povećale komunikaciju i koordinaciju jedna sa drugom radi podrške regionalnoj pomorskoj saradnji i operacijama pomorske bezbednosti u Arapskom zalivu", navodi se u saopštenju Pete flote.

Mornarice i obalske straže arapskih država "rade u tesnoj međusobnoj koordinaciji i sa mornaricom Sjedinjenih Američkim Država", dodaje se u saopštenju.
Savet za saradnju u Zalivu, koji ima sedište u Rijadu čini Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.


Tenzije su Persijskom zalivu su od nedavno pojačane kada su SAD rasporedile udarnu grupu brodova i bombardere B-52 da patroliraju regionom kako bi zastrašile Iran.

U nedelju je udarna grupa brodova na čelu sa nosačem aviona "Abrahamom Linkolnom", čije je raspoređivanje u region izazvalo zabrinutost zbog moguće vojne akcije, sprovela vežbe u Zalivu kako bi naglasila „ubojitost i brzinu u odgovoru na pretnju".


Uprkos jakom nagomilavanju snaga, SAD nastavljaju da sa saopštenjima da to nije znak za ratne pripreme. Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeir je izjavio da Kraljevina ne želi vojni sukob, ali da je spremna da se brani od Irana.


Iranski komandant revolucionarne garde, sa svoje strane je insistirao na tome da Teheran želi samo mir, ali da se ne boji da se bori protiv Amerikanaca i njihovih saveznika.


Ranije je iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamnei rekao da neće biti rata u Zalivu, ali je dodao da se Teheran takođe neće uključiti u pregovore o novom nuklearnom sporazumu sa Vašingtonom.


Trampova administracija je vršila pritisak na Iran kako bi potpisao sporazum o koji bi uključivao ograničavanje ne samo njegovog nuklearnog programa, nego i razvoj balističkih raketa.  • Izvor
  • foto: © Reuters / Handout / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Rusija poziva na ujedinje u naporu za uspostavljanje ujednačenih pravila u svetskoj ekonomiji i prestanku „borbi bez pravila“, saopštio je ruski lider Vladimir Putin na Samitu za saradnju i...


"Žalosno je da čovek koji je na tronu svojih predaka čini ono što ni Turci nisu činili"

Odbor za standardizaciju srbskog jezika uputio je Konferenciji univerziteta Srbije (Konus) predlog da se na fakultete uvede srbski jezik kao obavezan predmet.


Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici uz opomenu da...

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je izjavio da ne žuri da postigne dogovor sa Severnom Korejom u vezi sa njenim nuklearnim sporazumom, nekoliko dana nakon što je rekao da...Ostale novosti iz rubrike »