booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Iran želi mir, ali se ne boji rata - komandant Revolucionarne garde Irana

RT: Iran želi mir, ali se ne boji rata - komandant Revolucionarne garde Irana
19.05.2019. god.


Izvor: Vostok / RT

Iran ne želi rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je komandant Revolucionarne garde Irana, dodajući da Vašingtonu nedostaje "volja" za sukob protiv Teherana.

"Razlika između nas i njih je u tome što se plaše rata i nemaju volje za to", rekao je general Hosein Salami, prenosi novinska agencija Fars.


Salami je dao brojne javne izjave o rastućim napetostima sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon saopštenja Vašingtona da se u Persijski zaliv šalje združena udarna grupa brodova, čime se šalje "poruka" Iranu.


Iranski general opisao je taj potez kao deo "psihološkog rata", ističući da se Teheran navikao na veliko američko vojno prisustvo u regionu.

Njegovi komentari ponavljaju slične izjave iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa, koji je u subotu izjavio da Iran ne želi rat. Iranski diplomata je takođe saopštio da nijedna zemlja na svetu nije u "iluziji" da bi mogla da se "sukobi s Iranom" na Bliskom istoku.


Rastuće tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Irana dovele su do straha od konflikta. "Njujork tajsm" je objavio da je Pentagon predložio da se na Bliski istok pošalje oko 120.000 vojnika u slučaju eskalacije s Iranom. Američki predsednik Donald Tramp odbacio je taj izvještaj.

U međuvremenu, Saudijska Arabija je takođe navela na mogućnost regionalnog sukoba, ističući da Kraljevstvo želi mir, ali da je spremno da se suprotstavi Teheranu "svim snagama i odlučnošću" ako bude potrebno.


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Rusija poziva na ujedinje u naporu za uspostavljanje ujednačenih pravila u svetskoj ekonomiji i prestanku „borbi bez pravila“, saopštio je ruski lider Vladimir Putin na Samitu za saradnju i...


"Žalosno je da čovek koji je na tronu svojih predaka čini ono što ni Turci nisu činili"

Odbor za standardizaciju srbskog jezika uputio je Konferenciji univerziteta Srbije (Konus) predlog da se na fakultete uvede srbski jezik kao obavezan predmet.


Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici uz opomenu da...

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je izjavio da ne žuri da postigne dogovor sa Severnom Korejom u vezi sa njenim nuklearnim sporazumom, nekoliko dana nakon što je rekao da...Ostale novosti iz rubrike »