booking.com
Početna stranica > Novosti

„Nema drugih opcija“: SAD će isporučiti F-35, dok će Turska dobiti S-400 i S-500 -Erdogan

„Nema drugih opcija“: SAD će isporučiti F-35, dok će Turska dobiti S-400 i S-500 -Erdogan
19.05.2019. god.


Izvor: Vostok / RT

SAD će "pre ili kasnije" morati da se suoče sa realnošću i shvate da je kupovina ruskih S-400 sistema gotova stvar, rekao je Erdogan, ukazujući da je trenutni sporazum samo početak.

„Završili smo sa S-400. Nema apsolutno nikakvog pitanja da se vraćamo na S-400. To je sistem odbrane, a ne sistem napada”, izjavio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan studentima u Istanbulu, dodajući da se prve isporuke ruskog PVO sistema očekuju u julu. .


Objašnjavajući da se ruska vojna oprema nudi na "veoma povoljne uslove" i bez ikakvih obaveza, Erdogan je rekao da Ankara takođe potencijalno želi da nabavi novu generaciju - sisteme S-500, ili čak da se uključi u koprodukcijsko partnerstvo, kada Rusija završi razvoj svog najnovijeg mobilnog raketnog sistema zemlja-vazduh.

Sporazum sa Moskvom vredan 2,5 milijardi dolara razljutio je Vašington, koji je zapretio svom NATO savezniku svim vrstama sankcija, ponudivši zamenu ruskih sistema američkim PVO sistemima "Patriot" - princip štapa i šargarepe koji je Ankara nerado prihvatila. Istovremeno, Vašington je zapretio da će blokirati isporuku 100 aviona F-35 koje je kupila Turska i obustaviti njeno učešće u programu F-35. Ankara, koja je uložila 1,25 milijardi dolara u program je vitalni partner je proizvodi delove trupa, podvožja i kokpita za avione.  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Vitaliй Anьkov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Rusija poziva na ujedinje u naporu za uspostavljanje ujednačenih pravila u svetskoj ekonomiji i prestanku „borbi bez pravila“, saopštio je ruski lider Vladimir Putin na Samitu za saradnju i...


"Žalosno je da čovek koji je na tronu svojih predaka čini ono što ni Turci nisu činili"

Odbor za standardizaciju srbskog jezika uputio je Konferenciji univerziteta Srbije (Konus) predlog da se na fakultete uvede srbski jezik kao obavezan predmet.


Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici uz opomenu da...

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je izjavio da ne žuri da postigne dogovor sa Severnom Korejom u vezi sa njenim nuklearnim sporazumom, nekoliko dana nakon što je rekao da...Ostale novosti iz rubrike »