booking.com
Početna stranica > Novosti

Kako je rusko-austrijska ekspedicija osvojila sibirske kamene stubove kojih nema ni na Google karti

Kako je rusko-austrijska ekspedicija osvojila sibirske kamene stubove kojih nema ni na Google karti
12.05.2019. god.


Sundrunske kekure čini grupa visokih kamenih stubova usred jakutske tundre u sunčanom Sibiru. Za penjanje je bio zadužen austrijski planinar, dok je iza fotoaparata stajao ruski fotograf.

Ovo područje je toliko nedostupno ljudima da su prve fotografije granitnih stubova prihvatljivog kvaliteta objavljene tek 2016. godine.

 

Ruski fotograf Sergej Karpuhin je svoj fotografski projekat nazvao „Granitni gradovi Ulahan Sis“. Međutim, uprkos tome što je fotografisao slične formacije stena, 2016. godine nije uspeo da osvoji i Sundrunske kekure.

Pošto je dve godine proveo tragajući za najboljim načinom kojim bi mogao da ih osvoji, Sergej je na kraju zatražio pomoć ekipe penjača iz Austrije.

Planinar Kilijan Fišhuber je 2018. godine krenuo u osvajanje Sundrunskih kekura. Sa sobom je poveo i Sergeja.

Iako Austrijanac nije ništa znao o zemlji u koju se uputio, niti je poznavao svog ruskog fotografa-vodiča, Fišhuber se odlučio za rizik: „Nismo imali pojma kakav je Sergej, da li je govorio istinu ili se samo šalio. Proučio sam ga koliko sam mogao, jer smo morali da mu verujemo u potpunosti“, citira RedBull Fišhuberove reči.

Kako bi došli do svog cilja, penjači su morali da hodaju 30 km, što se zbog teškog terena produžilo na izlet u trajanju od deset dana.

„Pitali smo Sergeja da li sa sobom treba da ponesemo vode, ali nam je on rekao da ništa ne brinemo, jer bi tamo trebalo da bude mnogo vode", kaže Fišhuber. Bilo je to malo previše optimistično, s obzirom da su planinari morali da prokuvavaju i piju rastopljeni sneg, a na povratku su pijuckali vodu direktno iz lokvi. „Mislim da smo imali puno sreće što se niko nije razboleo“, rekao je Fišhuber.

Ekipa je na svom putu naišla na tragove medveda i rojeve komaraca: „Bilo je to poput neke vrste biblijske pošasti.“

Uprkos tome, penjači su stigli na odredište, pronašavši put do svih 12 granitnih stubova.

Fišhuberovi planovi za budućnost bi mogli da uključe nove ekspedicije do drugih neistraženih mesta u Rusiji: „Postoje stotine sličnih kamenih kula, a sudeći prema fotografijama snimljenim iz vazduha, postoje i mesta koja imaju i veći broj takvih stubova.“  • Izvor
  • foto: © Corey Rich/Red Bull Content Pool / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Rusija poziva na ujedinje u naporu za uspostavljanje ujednačenih pravila u svetskoj ekonomiji i prestanku „borbi bez pravila“, saopštio je ruski lider Vladimir Putin na Samitu za saradnju i...


"Žalosno je da čovek koji je na tronu svojih predaka čini ono što ni Turci nisu činili"

Odbor za standardizaciju srbskog jezika uputio je Konferenciji univerziteta Srbije (Konus) predlog da se na fakultete uvede srbski jezik kao obavezan predmet.


Vlada Crne Gore treba da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispojvesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, poručeno je sa velikog Trojičindanskog sabora u Podgorici uz opomenu da...

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je izjavio da ne žuri da postigne dogovor sa Severnom Korejom u vezi sa njenim nuklearnim sporazumom, nekoliko dana nakon što je rekao da...Ostale novosti iz rubrike »