BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Lukaševič: Napad na Srbe na Kosovu skrivena politika NATO-a i misije EU

Lukaševič: Napad na Srbe na Kosovu skrivena politika NATO-a i misije EU
12.04.2018. god.


Napad policijskih specijalnih snaga na mirno okupljanje Srba u Kosovskoj Mitrovici rezultat je skrivene politike snaga NATO-a raspoređenih u regionu za Kosovo i misije EU, izjavio je u ruski stalni predstavnik u OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

"Takve akcije policije, koje bi se teško mogle preduzeti bez naređenja kosovskih vlasti i odobravanju njihovih pokrovitelja, rezultat su skrivene politike međunarodnog prisustva - snaga NATO (KFOR) i misije EU u oblasti vladavine prava (EULEKS). 
Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN definiše glavnu odgovornost za  bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu, a oni i dalje zatvaraju oči, pa čak i potpuno pokrivaju bezakonje koje se dešava u pokrajini. Oni ne da nisu mogli, već nisu želeli da reaguju na poslednji napad kosovske policije na Srbe, uprkos njihovom mandatu, te nisu ni pokušali da spreče nezakonite radnje albanaca", rekao je Lukaševič na sastanku OEBS-a.

On je naglasio da je neaktivnost međunarodnih misija kao odgovor na provokacije Prištine, slepa podrška kosovskim Albancima, zanemarujući interese Beograda i kosovskih Srba koji se suočavaju sa recidivima oružanih sukoba na Kosovu, destabilizacije u zemljama Zapadnog Balkana u celini.

"Pozivamo sve one sa uticajem na elite Kosova, da se ne zaboravi sopstvena odgovornost za stanje potrebno nedvosmislenu reakciju u odnosu na incident ... Svi učesnici kosovoskog procesa treba da se striktno drže provođenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da deluju strogo u skladu sa svojim mandatima, kako bi se se osigurao mir i stabilnost u pokrajini", dodao je on.



  • Izvor
  • foto: © Foto predostavleno postoяnnыm predstavitelьstvom Rossii pri OBSE/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu podelio je najnovije procene kijevskih žrtava na bojnom polju


Snage Moskve su oslobodile još nekoliko naselja u Donbasu, rekao je Sergej Šojgu

Navodi zapadnog Jerusalima izazvali su egzodus zapadnog novca iz važne humanitarne agencije


Andžej Duda je priznao da je o tom pitanju razgovarao sa Vašingtonom

Blok predvođen SAD ponaša se kao da je nastupila „ratna psihoza“, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto


Endi Stoun je optužen za „pravdanje terorizma“ u objavi u kojoj brani odluku kompanije da ublaži pravila o govoru mržnje


Ostale novosti iz rubrike »