booking.com
Početna stranica > Novosti

Zaharova: Neophodna strategija za suprotstavljanje dezinformacijama na nadnacionalnom nivou

Zaharova: Neophodna strategija za suprotstavljanje dezinformacijama na nadnacionalnom nivou
25.04.2017. god.


Rusija je Ujedinjenim nacijama predložila da počnu da rade na strategiji borbe protiv dezinformisanja u medijima i da odgovarajuće odredbe o ovom pitanju uključi u rezolucije Generalne skupštine UN, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

U obraćanju Komitetu za informacije Generalne skupštine UN Zaharova je istakla da postoji kriza poverenja ljudi u medijske resurse, što je posledica masovne proizvodnje lažnih vesti.

„Dezinformacije su po stepenu štete koju čine okolini potpuno uporedive s virusnom epidemijom. Kao u sistemskoj borbi s bilo kojom transgraničnom pandemijom, neophodna je strategija za suprotstavljanje ove pretnje na nadnacionalnom nivou“, rekla je Zaharova.

Ona je istakla da ruska delegacija „podnosi predlog da se u tekst rezolucija koje priprema Komitet za informacije Generalne skupštine UN unesu preporuke Odeljenju za javne informacije da počnu izradu novih osnovnih parametara strategije borbe protiv lažnih vesti i dezinformacija“.

„Ruska strana će biti spremna da sa svima sarađuje u realizovanju ovog zadatka, čiji je značaj za razvoj zdrave informacione sredine neprocenjiv“, izjavila je Zaharova.

Prema rečima Zaharove, danas se „sve češće sloboda govora, nepristrasnost i objektivnost prinose kao žrtva političkim interesima“, što dovodi do degradacije globalnog informacionog prostora.

Ona je naglasila da se pojedine vraćaju „praksi informacione borbe po receptima Hladnog rata“.

Zaharova je, takođe, navela da je „žalosna stvarnost“ da zločini protiv novinara u zemljama zahvaćenim ratom, ali i u brojnim drugim državama, ostaju nekažnjeni.  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ovo je jedno od novih lica na glasačkim listićima. Ne krije da je razmišljao o tome da napusti Srpsku, ali je odlučio da ostane i svojim angažmanom pokuša da...


Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u vezi obaranja aviona i pogibijom ruske posade rukovodi se podacima Ministarstva odbrane Rusije, a informacije od strane izraelskog ministarstva će takođe proučavati ruski...

Vakuum vlasti u Donjeckoj Narodnoj Republici nakon atentata na predsednika republike, Aleksandra Zaharčenka, može biti opasan s obzirom na fokus Kijeva na vojno rešavanje sukoba u Donbasu, saopštila je...


Bataljon Zahara Prilepina, koji je direktno bio podređen predsedniku Donjecke Narodne Republike, prelazi pod komandu Ministarstva unutrašnjih poslova Donjecke Narodne Republike, saopštio je deputat Narodnog saveta DNR Vladislav Berdičevski. ...Ostale novosti iz rubrike »