booking.com
Početna stranica > Novosti

Zaharova: Neophodna strategija za suprotstavljanje dezinformacijama na nadnacionalnom nivou

Zaharova: Neophodna strategija za suprotstavljanje dezinformacijama na nadnacionalnom nivou
25.04.2017. god.


Rusija je Ujedinjenim nacijama predložila da počnu da rade na strategiji borbe protiv dezinformisanja u medijima i da odgovarajuće odredbe o ovom pitanju uključi u rezolucije Generalne skupštine UN, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

U obraćanju Komitetu za informacije Generalne skupštine UN Zaharova je istakla da postoji kriza poverenja ljudi u medijske resurse, što je posledica masovne proizvodnje lažnih vesti.

„Dezinformacije su po stepenu štete koju čine okolini potpuno uporedive s virusnom epidemijom. Kao u sistemskoj borbi s bilo kojom transgraničnom pandemijom, neophodna je strategija za suprotstavljanje ove pretnje na nadnacionalnom nivou“, rekla je Zaharova.

Ona je istakla da ruska delegacija „podnosi predlog da se u tekst rezolucija koje priprema Komitet za informacije Generalne skupštine UN unesu preporuke Odeljenju za javne informacije da počnu izradu novih osnovnih parametara strategije borbe protiv lažnih vesti i dezinformacija“.

„Ruska strana će biti spremna da sa svima sarađuje u realizovanju ovog zadatka, čiji je značaj za razvoj zdrave informacione sredine neprocenjiv“, izjavila je Zaharova.

Prema rečima Zaharove, danas se „sve češće sloboda govora, nepristrasnost i objektivnost prinose kao žrtva političkim interesima“, što dovodi do degradacije globalnog informacionog prostora.

Ona je naglasila da se pojedine vraćaju „praksi informacione borbe po receptima Hladnog rata“.

Zaharova je, takođe, navela da je „žalosna stvarnost“ da zločini protiv novinara u zemljama zahvaćenim ratom, ali i u brojnim drugim državama, ostaju nekažnjeni.  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Beloruska pravoslavna crkva smatra da je „nova crkva“ u Ukrajini raskolnička, a kontakti s njenim predstavnicima mogući su samo na građanskom nivou, saopštio je u predstavnik BPC, protojerej Sergij...


Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio jedanas da srbski narod neće biti manjina na Kosovu i Metohiji sve dok službe Božje budu služene u manastiru Devič kod Srbice.

Potpredsednik bugarske vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov poručio je da njegova zemlja neće glasati za ulazak BJR Makedonije u NATO ako ona, kako je rekao, ne odustane od falsifikovanja...


Za poglavara „nove crkve“ u Ukrajini izabran je „mitropolit“ nekanonske crkvene strukture Epifanij Dumenko, saopštio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Odredi Narodne vojske Donjecke Narodne Republike su oborili dve bespilotne letelice ukrajinske vojske, rekao je novinarima šef pres-službe Narodne vojske Danil Besonov.


Oružane snage Rusije su tokom 2018. godine u svoj arsenal uvrstile još 56 različitih tipova najnovijeg naoružanja i vojne tehnike, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Dmitrij Bulgakov.


Ostale novosti iz rubrike »