Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Djeluje nestvarno: Korteksin - oporavak posle moždanog udara

Djeluje nestvarno: Korteksin - oporavak posle moždanog udara
01.08.2013. god.
Slijedi interesantna priča o lijeku ruskog proizvođača koji je pomogao osobi nakon moždanog udara. Osoba nije bila u stanju da se kreće, čak ni da samostalno sjedi. Nakon prve injekcije usljedilo je pobošanje.

K.J. iz Rogatice imao je povišen krvni pritisak. Prije neke 3 godine kad je ušao u garažu doživio je neprijatnost. Zmija koja se bila popela na gredu, splazala se niz vrat i prsa i pobjegla u zemnju. Vjerovatno od velikog stresa, K.J. je nakon dva dan doživio moždani udar. Uspio je da se djelimično oporavi mada nije bio više u snazi kao ranije. Osjećao je i hladnoću posebno u jednoj ruci čaki i kada su vanjske temperature bile izad 30 stepeni celzijusa.  

Nakon nešto više od dvije godine od prvog moždanog udara počeli su dodatni problemi. Došlo je do slabijeg rada centra za ravnotežu, tako da su počeli padovi. Iako je sve češće padao, sve su izraženiji bio nagoni za kretanjem i izlazak iz kuće. Stanje se pogoršavalo iz dana u dan. Došlo je stadij bolesti koji nije dozvoljavao da samostalno dođe do kupatila, Počeo je gubiti i osjećaj za mokrenje. Krevet je sve češće bio mokar od mokraće. Nije mogao više da sjedi, da ruča, a da ga neko ne pridržava i da ga neko ne hrani (pita) kao malo dijete. 

Veoma malo je pričao. Brkao je i likove. Tako se dešavalo da osobe koje su u njegovom okruženju oslovljavao i dozivao sa imenima osoba koje su ranije pomrle ili ih šalje da idu da se nađu sa osbama koje više nisu među živima.  Bilo strašno.

Ljekar je na snimcima ustanovio tri blaža moždana udara (ishemiju mozga), a neke dijagnoze su ukazivale na Alchajmerovu bolest. Ljekov koje je  dobijao nisu sprečili danje oštećenje mozga i pogoršanje stanja. U takvoj situaciji njegov sin je tragajući za rješenjem naišao na internetu na lijek Korteksin ruskog proizvođača.

Prevedeni su podaci o lijeku i upoznat ljekar koj je liječio K.J. Traženo je njegovo mišljenje. Ljekar s obzirom da nije imao ranije iskustvo sa tim lijekom se ogradio od njegove upotrebe i mogućih posljedica. Rekao je da se lijek može koristiti samo na vlastitu odgovornost jer lijek čak nije ni na listi lijekova koji se mogu uvoziti u Republiku Srpsku.  

S obzirom da je stanje iz dana u dan bilo sve teže, odlučilo se rizikovati. Preko ruski prijatelja, lijek je kupljen u Rusiji i dostavljen putem pošte u Republiku Srpsku. Potom su usljedili problemi oko pronalaženja osobe koja će dati injekcije.
Na kraju se uspjelo.

Data je prva injekcija. Počelo je preznojavanje. Svi su bili zabrinuti kako će se dalje stvari razvijati. Sutra ujutro kada je medicinska sestra došla da da drugu injekciju, našla je J.K. da sjedi i gleda televizor. Tog dana je već sam išao do kupatila. Sa svakom narednom danom stanje se poboljšavalo. Počela je normalna komunikacija.

Ukupno je dato 10 injekcija. Nakon nekih 14 dana od prve injekcije, ubacivao je drva pod kazana u kome se pekla rakija. Sada se kreće, izlazi napolje, nema više padova, mokrenja u krevetu. Koraci i pokreti nisu takvi da može trčati. Sitniji su od koraka potpuno zdravih osoba, ali je stanje neporedivo bolje nego prije početka davanja injekcija.. Korteksin mu je mnogo pomogao.

Terapija Kortersinom se može po potrebi ponoviti nakon 6 mjeseci. Prema informacijama kojim raspolažemo injekcije su bazirane na moždini od svinja i teladi.

Ovu priču prenosimo, jer možda ove informacije budu još nekom od koristi.

  


Korteksin

Opis djelovanja
 preparata Korteksin liofilizat za pripremu rastvora za  intramuskularnu primjenu

Karakteristike:  Forma, sastav
Liofilizat Korteksin za pripremu rastvora za intramuskularni unos u obliku praška ili porozne mase bijele ili bijelo-žućkaste boje.
1 boca:
kompleks vodorastvorimih polipeptidnih frakcija s molekularnom masom ne više od 10 000 Da (korteksin) - 5 mg ili 10 mg
Pomoćni sastojci: glicin

Farmgruppa:  
Nootropni preparat.

Farmdeйstvie:  Korteksin - nootropni preparat.
Sadrži kompleks niskomolekularnih vodorastvorimih polipeptidnih frakcija, koje prodiru kroz hemato-encefaličku barijeru neposredno k nervnim ćelijama. Preparat ima nootropno, neuroprotektorno, antioksidantsko i tkivno-specifično djelovanje.
- Nootropnoe djelovanje:

Poboljšava više funkcije mozga, procese obučavanja i pamćenja, koncentraciju pažnje, stabilnost pri različitim stresnim efektima.
- Neuroprotektorno djelovanje:

Štiti neurone od uništavanja od strane različitih эndogenih neurotoksičnih faktora (glutamat, joni kalcija, slobodni radikali), smanjuje toksične efekte psihotropnih tvari.
- Antioksidantno djelovanje:

Spriječava lipidne peroksidacije u neuronim, povisuje sposobnost preživljavanja neurona u uslovima oksidantnog stresa i hipoksije.
- Tkivno-specifično djelovanje:

Aktivira metabolizam neurona centralnog i perifernog nervnog sistema, reparativne procese, pomaže popravljanju funkcija kore mozga i opšteg tonusa nervnog sistema.

Mehanizam djelovanja
Mehanizam djelovanja Korteksina je uslovljen aktivacijom peptida neurona i neurotrofičkih faktora mozga; optimizacijom balansa metabolizma ekscitatornih i inhibitornih aminokiselina, dopamina, serotonina; GABA-ergičnim djelovanjem; sniženjem nivoa paroksizmalne konvulzivne aktivnosti mozga, sposobnošću da poboljšava njegovu bioelektričnu aktivnost; prevencijom obrazovanja slobodnih radikala (produkta lipidne peroksidacije).

Farmakokinetika:  
Zbog sastava Korteksina, čija aktivna supstanca se sastoji od kompleksa polipeptidnih frakcija, ne može se napraviti obična farmakokinetička analiza odvojenih komponenti.

Ikdikacije:  
U komplenksnoj terapiji sljedećih stanja i bolesti:
— povreda moždane krvne cirkulacije;
— traumatske ozljede mozga i njene posljedice;
— encefalopatije različitih geneza;
— kognitivni poremećaji (poremećaji pamćenja i razmišljanja);
— oštri i hronični encefaliti i encefalomieliti;
— epilepsija;
— astenička stanja;
— nadsegmentarni vegetativni poremećaji (vegetativno-vaskularna distonija);
— snižena sposobnost učenja;
— zaostalost psihomotornog i govornog razvoja kod djece;
— kritična stanja novorođenčadi s perinatalnim povredama nervnog sistema;
— različite forme dječje cerebralne paralize.

Kategorije efekata na fetus/plod:  
Preparat Korteksin ima kontraindikacije za primjenu tokom trudnoće (zbog odsustva kliničkih ispitivanja).

Pri neophodnosti propisivanja preparata u periodu laktacije treba prekinuti dojenje (zbog odsustva kliničkih ispitivanja).

Kontraindikacije:  
— trudnoća;
— period laktacije (dojenja);
— individualna netolerantnost na preparat Korteksin.

Doziranje:  
Preparat se primjenjuje intramuskularno.

Djeci sa masom tijela manjom od 20 kg preparat Korteksin se primjenjuje u dozi 0.5 mg/kg mase tijela, djeci sa masom tijela većom od 20 kg - u doze 10 mg/dnevno u toku 10 dana.
Pri potrebi provodi se ponovna terapija kroz 3-6 mjeseci.
Pravila pripreme rastvora:
Soderžaj boce rastvoriti u 1-2 ml 0.5% rastvora prokaina (novokaina), vode za injekcije ili 0.9% rastvora natrijum hlorida.

Nuspojave:  
Moguća je individualna hiperosjetljivost na komponente preparata Korteksin.

http://health.mail.ru/drug/cortexin_1/  • Izvor
  • eNovosti


Komentara (10) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Moskovski istraživački institut uključen u razvoj raketa sistema PVO S-300 stavljen je na crnu listu Ministarstva finansija SAD zbog navodnih „veza“ sa malverom koji se koristi „protiv američkih partnera...


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 8.209 osoba, od kojih je 579 nalaza pozitivno na koronavirus.


Vojno zdravstvo je dalo, i daje ogroman doprinos u borbi protiv kovida, ali ne bi bilo tako spremno i uspešno da na njegovom razvoju i jačanju nismo radili svih...

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su svečanosti povodom prijema u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira i proizvođenje u čin...


Razgovori o formiranju nove Vlade Crne Gore idu planiranom dinamikom, a moj imperativ u tim razgovorima bio je, jeste i biće primena izborne volje građana, poručio je mandatar Zdravko...


Ostale novosti iz rubrike »