booking.com
Početna stranica > Novosti

Gase katedru za srpski

Gase katedru za srpski
22.04.2008. god.

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću za sjutra je zakazana sjednica Vijeća, na čiji je dnevni red uvršteno i "razmatranje preimenovanja studijskog programa za srpski jezik i književnost" u odsjek za crnogorski jezik. Ovo pitanje je pokrenuo dopis Ministarstva prosvjete i nauke, koji je, prema zvaničnim potvrdama, potpisao bivši ministar prosvjete dr Slobodan Backović, sa zahtjevom da se već od septembra upišu prvi studenti na "programu za crnogorski jezik". Za one ranije upisane, biće omogućeno da studije završe po programu za srpski jezik i književnost.
Dekan fakulteta prof.dr Bojka Đukanović kazala je "Danu" da će pomenuta sjednica najvjerovatnije biti odložena, jer Vijeće nije dobilo stav studijskog programa za srpski jezik i književnost. Ona je na pitanje povodom naših informacija da je odsjek već odlučio, odnosno da je većina od osam članova Vijeća studijskog programa za srpski jezik glasala protiv, ustvrdila da joj nije poznato da su zauzeli zvaničan stav.
-Radi se o inicijativi Ministarstva prosvjete da se to pitanje uredi u skladu sa Ustavom Crne Gore, rekla je Đukanović, koja je potvrdila da je dopis potpisao bivši ministar Backović.
Po njenim riječima, dopis je proslijeđen fakultetu još u januaru, zbog čega se na njemu nalazi potpis tadašnjeg ministra.
-Sve opcije su otvorene kada se radi o tome da li će doći do preimenovanja postojećeg odsjeka, ili će katedra za srpski jezik nastaviti da radi, s tim što bi u tom slučaju bio otvoren i program za crnogorski. Sada ne možemo ništa preciznije da kažemo, tvrdi Đukanović.
Juče smo pokušali da dobijemo izjavu i rukovodioca studijskog programa za srpski jezik dr Vuka Cerovića, na čiji telefon se javio jedan od članova njegove porodice, koji je pojasnio da "on nije kod kuće, izašao je bez telefona".
Prema tvrdnjama članova fakultetskog Vijeća, ovo pitanje je na posljednjoj sjednici pokrenula prof.dr Rajka Glušica, koja je inače član Komisije za normiranje crnogorskog jezika, formirane da uradi predlog pravopisa. Ona je predložila da se preimenovanje katedre za srpski jezik uvrsti na dnevni red sjednice za srijedu 23.aprila.
Profesori, koji nijesu željeli da se za sada zvanično oglašavaju, kažu da je od osam članova Vijeća studijskog programa za srpski jezik, pet bilo protiv preimenovanja, dvojica za, dok je jedan predložio da se otvori zasebna katedra za crnogorski jezik.
Inače, Senat je prethodno odbio da se izjasni o preimenovanju katedre i rješavanje ovog pitanja prepustio matičnom fakultetu, koji treba da pripremi predlog u zvaničnoj formi, odnosno odluku donešenu na organima te univerzitetske jedinice.  • Izvor
  • Dan
  • Povezane teme


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

    Svedoci smo da je (ne)zvanično počela kampanja za lokalne i parlamentarne izbore, a koji se očekuju na proleće sledeće godine.   I skoro iz svih stranaka su odmah po


  Tržište komercijalnih industrijskih robota raste svake godine, pa sada oko 40% svih poslova u fabrik

  Gugl je ove nedelje potvrdio da je njegov novi kvantni računar, nazvan "Bristlecone", postigao "kvantnu nadmoć", te da može da reši matematičke probleme ispod 3 minuta, a za koje...


Moskva je predstavila svoje višecevne bacače raketa i vozila za uklanjanje mina tokom velike vojne vežbe sa Kinom i Indijom. Snimak, koji je objavio ruski vojni TV kanal "Zvezda", počinje...


 Rusija se borila u velikom broju ratova i pretrpela je mnoga osvajanja, ali pet puta u svojoj istoriji našla se u opasnosti od potpunog uništenja. 


Ostale novosti iz rubrike »