Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

U Banjaluci skup Narod govori, jeste Koosov je Srbija i neka bude nezavisna Srpska

U Banjaluci skup Narod govori, jeste Koosov je Srbija i neka bude nezavisna Srpska
27.03.2008. god.

 U organizaciji Srbskog narodnog pokreta /SNP/ "Izbor je naš", danas bi na Trgu Krajine u Banjaluci trebalo da bude održan skup pod nazivom "Narod govori" sa porukom "Kosovo je Srbija i neka bude nezavisna Srpska".

Predsjednik SNP-a Dane Čanković rekao je da je ovaj pokret "odustao od izdvajanja RS iz sastava nametnute BiH putem referenduma i da traži da Narodna skupština proglasi Republiku Srpsku nezavisnom državom".

"Kada Albanci mogu da proglase nezavisno Kosovo kao nacionalna manjina na Kosmetu koja je demografsku većinu ostvarila na nezakonit način, onda sigurno srpski narod u RS kao državotvoran ima međunarodno pravo da parlament Srpsku proglasi nezavisnom državom i da zatraži međunarodno priznanje", istakao je Čanković.

On je naveo da će SNP u četvrtak, na dan održavanja velikog narodnog sabora, prikupljati potpise građana RS koji podržavaju ovaj zahtjev, dodajući da će građanima biti dijeljene dvije vrste bedževa "Kosovo je Srbija" i "Pokret za samostalnu Srpsku", te zastave RS.

"Na saboru ćemo odlučiti da li ćemo u toku večeri ili sutradan dostaviti ovaj zahtjev sa potpisima građana Narodnoj skupštini RS", rekao je Čanković, podsjećajući da je SNP ranije prikupio više od 50 000 potpisa građana Srpske za održavanje referenduma "za izdvajanje RS iz nametnute BiH".

On je rekao da Sabor zvanično počinje u 16.00 časova i da će na skupu učestvovati predstavnici Srpske nacionalne zajednice iz Makedonije, Srpskog nacionalnog vijeća Kosmeta, Srpskog narodnog vijeća Crne Gore. U umjetničkom dijelu programa učestvovaće glumica Ivana Žigon i pjevač Milomir Miljanić.

Čanković je pozvao predsjednika RS Rajka Kuzmanovića, predsjednika Narodne skupštine Igora Radojičića i premijera Milorada Dodika da prisusutvuju Saboru, a građane RS da se "samoorganizuju, ulože trud i da sa radošću dođu na sabor kako bi rekli svijetu da srpski narod ima cilj i kako bi poslali jasnu poruku `Jeste, Kosovo je Srbija i neka bude nezavisna Srpska`".

Fotografije sa sabora - www.plebiscitrs.org  • Izvor
  • RTRS
  • Povezane teme


Komentara (2) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija ne isključuje mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako druge države-potpisnice sporazuma ne budu ispunjavale svoje obaveze, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.


Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto. NBS,

Predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom o radu ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu i narednim koracima za pružanje humanitarne pomoći...


Rusija je spremna da ostane u Sporazumu o otvorenom nebu samo ako će ga ostali učesnici primenjivati, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Spremni smo da nastavimo da sarađujemo...

Zapad više nije u stanju da sam upravlja svetom, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Grupa G20 odražava shvatanje, uključujući i naših zapadnih partnera, da više ne uspevaju sami...Ostale novosti iz rubrike »