Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Primakov: Seoba Srba pa pripajanje matici

Primakov: Seoba Srba pa pripajanje matici
26.03.2008. god.

Bivši šef ruske diplomatije Jevgenij Primakov izjavio je da Srbi iz južnih delova Kosova treba da se presele u severni deo, a onda da se pripoje Srbiji.

"Mislim da bi sada bilo najbolje rešenje da se Srbi presele iz južnih delova u severne, koji su bliže Srbiji, a zatim da se sjedine sa Srbijom. Svestan sam da me neki mogu kritikovati za to što govorim da Srbi treba da odu iz centralnog dela Kosova, ali smatram da to može biti jedini izlaz iz situacije", rekao je Primakov u intervjuu za "Večernje novosti".

Primakov je rekao da su Amerikanci jaki i oslanjaju se na prisustvo NATO-a na Kosovu. "Međutim, i oni će morati da traže modus vivendi.
Ako tamo stalno budu sukobi, NATO snage ne mogu ostati večno, pa će zato i oni morati da traže izlaz iz situacije".

"Hoću još jednom da kažem da moj stav može biti nepopularan pogotovo kod onih koji uzvikuju samo parole, a ne misle o tome kako da reše problem. Velika je razlika između stava - ne dati Kosovo i onog drugog kad je Kosovo već postalo samostalna država odvojena od Srbije", rekao je ruski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, prvi put je u istoriji autonomija dobila pravo da se odvoji. "Dakle, autonomna pokrajina, a ne republika u federalnoj državi, izdvaja se bez saglasnosti ostalog dela te države".

Primakov je rekao da Amerikancima sada ne ide u korist da podržavaju albanski separatizam na drugim prostorima dok se ne reši pitanje nezavisnosti Kosova.

"Ako Kosovo bude priznato i postane član UN, Amerikanci možda i neće hteti da spreče ostale koji krenu tim putem. Mislim da sada Amerikanci neće podsticati Albance u Makedoniji na separatizam", dodao je on.

Prema njegovim rečima, proces prekrajanja granica na Balkanu će ići na dve strane. "Sa jedne strane, biće aktivni Albanci koji naseljavaju deo Makedonije, Crne Gore, pa i Srbije. Sa druge strane, to što se dogodilo na Kosovu može da se odrazi na Bosnu", rekao je ruski zvaničnik.

Primakov je dodao da to mogu iskoristiti Srbi u Republici Srpskoj, kao i Hrvati koji su hteli da "izađu iz federacije sa muslimanima i pripoje se Hrvatskoj" i dodao da mogu početi procesi koji bi narušili teško postignut dogovor iz Dejtona.

"Priznavanje samostalnosti Kosova je vidno nepromišljeni potez Zapada. To nije mudar potez Amerikanaca i njihovih saveznika u Evropi i on zaista može da dovede do posledica koje će dovesti u opasnost sadašnje državne granice na Balkanu, a to će destabilizovati situaciju", dodao je on.

Prema njegovim rečima, mora se imati u vidu da je davanje nezavisnosti Kosovu početak stvaranja jake muslimanske države u centru Evrope.  • Izvor
  • Mondo
  • Povezane teme


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija ne isključuje mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako druge države-potpisnice sporazuma ne budu ispunjavale svoje obaveze, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.


Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto. NBS,

Predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom o radu ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu i narednim koracima za pružanje humanitarne pomoći...


Rusija je spremna da ostane u Sporazumu o otvorenom nebu samo ako će ga ostali učesnici primenjivati, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Spremni smo da nastavimo da sarađujemo...

Zapad više nije u stanju da sam upravlja svetom, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Grupa G20 odražava shvatanje, uključujući i naših zapadnih partnera, da više ne uspevaju sami...Ostale novosti iz rubrike »