booking.com
Početna stranica > Novosti

Prvog dana registrovano 6.800 .RS domena

Prvog dana registrovano 6.800 .RS domena
10.03.2008. god.

Prvog dana registracije domena sa nastavkom ".rs" registrovano je 6.800 domena, rekao je agenciji Beta predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) Čedomir Šuljagić.

"Do 17 časova registrovano je oko 6.800 domena. Pretpostavljamo da veliki broj korisnika starog domena '.yu' zna da postoji rok od šest meseci za registraciju i da će u narednom periodu preregistrovati svoje domene", izjavio je Šuljagić.

On je naveo da su od ukupnog broja registrovanih domena, polovina "premium" domeni, odnosno oni koji imaju samo ekstenziju ".rs".

"Među ostalim registrovanim domenima, ima oko 35 odsto domena namenjenih preduzećima .co.rs, dok je oko 12 odsto individulanih domena sa ekstenzijom in.rs", rekao je Šuljagić.

On je dodao da je cilj RNIDS da do kraja godine bude registrovano 40.000 domena, ali je izrazio uverenje da će taj cilj biti dostignut i ranije.

"Aktivni domeni sa ekstenzijom .yu biće aktivni najmanje do septembra 2009. godine. To je rok koji je propisao ICANN, a RNIDS će učiniti sve što je u njegovoj moći da taj period produži", dodao je Šuljagić.

Domeni će u prvih šest meseci biti rezervisani za sadašnje vlasnike, nakon čega će moći da ih rezervišu i drugi korisnici.

Nezvanično, prvi registrovani domen bio je "evo.rs", a prvi individualni registrovani domen u Srbiji je "seks.in.rs".

Cijena registracije domena zavise od toga koju ćete od 27 ovlašćenih firmi angažovati za taj posao. Cijena bez PDV za registrovanje domena za gradjane, sa nastavkom "in.rs" kreće se oko 590 dinara za godinu dana, dok registrovanje domena različitih organizacija "org.rs", firmi "co.rs" i obrazovnih institucija "edu.rs" iznosi 990 dinara za godinu dana.

Najskuplja je registracija premijum domena sa nastavkom ".rs", koji je na raspolaganju svim gradjanima i organizacijama. Za dobijanje tog domena plaća se 2.500 dinara godišnje.

Domeni se registruju na period od jedne do deset godina, uz mogućnost obnove registracije.  • Izvor
  • Mondo
  • Povezane teme


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo odbrane Turske osudilo je Siriju zbog napada na njen konvoj u sirijskoj provinciji Idlib. Damask je saopštio da su vozila prevozila oružje i municiju "terorističkim snagama". Ankara je navela...


I ove godine Uprava policije Crne Gore poslala je jake policijske snage sa interventnim vozilima kako bi zabranila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i vjernom narodu da na praznik Preobraženja Gospodnjeg,...

Pokušaj SAD-a da ponovo zaplene iranski tanker koji je Gibraltar pustio prošle nedelje mogao bi se loše završiti, upozorio je Teheran. Brod se sada kreće prema Grčkoj, prema podacima...


Danski premijer Mete Frederiksen je saopštila da je ideja prodaje Grenlanda SAD-u „apsurdna“, nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da bi Vašington mogao da razmotri kupovinu ledenog...

Video iz pilotske kabine pružio je zadivljujući pogled na zakrivljenost Zemlje dok je ruski MiG-31BM leteo kroz donju stratosferu prvi put tokom vojne vežbe. Vežba se odvijala nad poluostrvom Kamčatka...


Izveštaji da Donald Tramp vidi Grenland kao nekretninu dobrog potencijala, nije šala, prema navodima ekonomskog savetnika u Beloj kući. Tako je i sam Tramp potvrdio da zaista razmišlja o...


Ostale novosti iz rubrike »