Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Miting za nezavisnu Srpsku

Miting za nezavisnu Srpsku
10.03.2008. god.

Dane Čanković, predsjednik Srbskog narodnog pokreta "Izbor je naš", najavio je da će ovo udruženje 27. marta na Trgu Krajine u Banjoj Luci organizovati miting "Narod govori", s porukom "Kosovo je Srbija, neka bude nezavisna Srpska".

On je rekao da su do sada prikupili oko 50.000 potpisa od građana RS za otcjepljenje RS iz BiH.

- Razlozi za izdvajanje RS iz BiH su ekonomski, politički, bezbjednosni i nacionalni. Mi smo ubijeđeni da bi građani puno bolje živjeli u nezavisnoj Republici Srpskoj i imali veće plate iz prostog razloga što veliki novac odlazi iz RS za finansiranje zajedničkih organa - rekao je Čanković i naveo da je 2003. godine u zajedničkim organima bilo oko 3.500 zaposlenih, a sada ih je zaposleno oko 21.000, što govori da se iz godine u godinu budžet znatno povećava.

U tom kontekstu on je naveo da PIO/MIO Federacije BiH ne isplaćuje oko 28.000 mjesečnih penzija licima koja žive u RS, a penziona prava su ostvarili u FBiH, te pio RS od FBiH potražuje oko 200 miliona maraka.

Kada su u pitanju politički razlozi Čanković kaže da bi nezavisna Srpska bila puno stabilnija, jer bi građani RS sami mogli da izaberu društveno-političko uređenje kao i s kojim državama bi željeli sklapati saveze.

- Bezbjednost bi u nezavisnoj RS bila na mnogo većem nivo. Dovoljno je spomenuti da su u FBiH prisutni članovi Al Kaide - rekao je Čanković.

On je rekao da bi prirodan slijed stvari bilo da se RS pripoji Srbiji.

- Ako bi trebalo da budemo solidarni, onda novac treba da dajemo svom narodu, tamo gdje nemamo suprotstavljenih interesa, gdje nam ne nameću druga znamenja, drugu kulturu i istoriju - rekao je Čanković.

Odvojenu akciju prikupljanja potpisa pokrenula je i SPONA.

Branislav Dukić, predsjedavajući SPONA, kaže da se još uvijek prikupljaju potpisi za referendum o odvajanju Republike Srpske od BiH.

- Sada smo malo stali s tim aktivnostima jer je Narodna skupština usvojila Rezoluciju koju i mi podržavamo - rekao je Dukić i dodao da će se naredne aktivnosti odvijati prema parlamentu Srpske.

Dukić je rekao da to ne znači da SPONA odustaje od prikupljanja potpisa i namjere za eventualni referendum.

- Mi smo rekli da će to trajati konstantno dok neko pokušava da dira RS. Mi želimo da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da RS bude realnost - naglasio je Dukić.  • Izvor
  • Fokus
  • Povezane teme


Komentara (2) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros, na praznik Uspenije Svete Ane, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u manastiru Vojnić u Paštrovićima.


Na praznik Uspenija Svete Ane, u petak 7. avgusta 2020. Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju, u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice - Bliškova.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su, od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 9.922 osobe, od kojih je 276 pozitivno na koronavirus.


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je da je na današnjem radnom sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja...

Ministarstvo finansija SAD uvelo je lične sankcije za jedanaest kineskih zvaničnika, uključujući premijera Hong Konga, Keri Lam. Vašington ih je optužio za "degradaciju autonomije Hong Konga".


Pripadnici terorističkih organizacija u Siriji otvaraju vatru na sirijsku vojsku i pokušavaju da napadnu bazu Hmejmim, gde su smeštene ruske snage. Rusija i Sirija su prinuđene da preduzmu mere...


Ostale novosti iz rubrike »