Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Nezavisnost Kosova - šta s Republikom Srpskom

Nezavisnost Kosova - šta s Republikom Srpskom
14.02.2008. god.

Najava proglašenja nezavisnosta Kosova u centru je pažnje u Republici Srpskoj: zvaničnici u Banjaluci ističu da neće priznati Kosovo, a nevladine organizacije - da će tražiti otcepljenje RS.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u slučaju jednostranog proglašenja nezvisnosti Kosova "mogu da se razviju različite ideje i kod drugih", dodajući da institucije RS veoma pažljivo prate situaciju na Kosovu.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da RS neće priznati eventulanu nezavisnost Kosova i da će preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH sprečiti da to učine državni organi BiH.

Događaji oko Kosova i moguće izdvajanje južne srpske pokrajine, danas je bila tema i sastanka nevladinih organizacija RS, koju uglavnom čine boračke kategorije stanovišntva, studneti i penzioneri, koji su saopštili da će, ukoliko Evropska unija prizna jednostranu nezavisnost Kosova, tražiti od parlamenta RS da proglasi samostalnost RS.

Predsedavajući nevladinih organizacija, okupljenih u Srpskom pokretu nevladinih asocijacija (Spona), Branislav Dukić, rekao je novinarima da će ta asocijacija, takođe, tražiti da se prenete nadležnosti s entiteta na državni nivo vrate ukoliko bilo koja od zemalja bivše Jugoslavije prizna nezavisnost Kosova.

Dukić je rekao da je Spona u stalnom zasedanju i da prati dešavanja na Kosmetu.

I predsednik Srpske radikalne stranke Milanko Mihaljica je na konferenciji za novinare rekao da će od Skupštine RS tražiti da se održi vanredno zasedanje ukoliko bude doneta jednostrana odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova.

U RS se slažu u oceni da su na sceni dvostruki aršini međunarodne zajednice, koja na jednoj strani dozvoljava nacionalnoj manjini, kosovskim Albancima, da proglase samostalnost, dok to pravo ne dozvoljava Srbima u BiH, odnosno RS da bude samostalna.

Dodik je istakao da će poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najjače vladajuće stranke u RS, čiji je predsednik, danas uputiti zahtev parlamentu BiH da se institucije BiH jasno odrede da li je za njih RS ustavnopravna kategorija, odnosno trajan entitet u BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsetio da u organima BiH nikada nije verifikovan Dejtonski mirovni sporazum, zaključen novembra 1995. godine.  • Izvor
  • Mondo
  • Povezane teme


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončan građanski rat u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. godine, i dalje ostaje na snazi, a pokušaji njegovog uništenja prete destabilizacijom...


Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji, saopštila je kancelarija turskog lidera.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov nazvao je sankcije Vašingtona protiv tri ruske kompanije diskriminatorskim potezom usmerenim na podrivanje njihovog ekonomskog potencijala.


Rusija ne isključuje mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako druge države-potpisnice sporazuma ne budu ispunjavale svoje obaveze, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto. NBS,


Predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom o radu ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu i narednim koracima za pružanje humanitarne pomoći...


Ostale novosti iz rubrike »