Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Suspendovani Alagić, Špago i Landžo

Suspendovani Alagić, Špago i Landžo
06.12.2007. god.

Direktor Granične policije BiH, Vinko Dumančić potvrdio je za "Fokus" da će danas potpisati riješenje o suspenziji svog zamjenika Vahida Alagića, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u toku proteklog rata.

Pored Alagića, biće suspendovani i službenici SIPA, Zijo Landžo i Faik Špago, jer je protiv njih Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog osnovane sumnje da su u periodu od maja 1992. do kraja 1995. godine počinili krivična djela ratnog zločina protiv srpskog civilnog stanoviništa na području sela Bradina i Glavatičevo u opštini Konjic.

Odluka o suspenziji dogovorena je preksinoć u Sarajevu na sastanku koji je organizovao ministar bezbjednosti BiH, Tarik Sadović, a kojem su prisustvovali direktor Granične policije BiH, Vinko Dumančić, komesar EUPM, Vinčenco Kopola, glavni tužilac BiH, Marinko Jurčević, v.d. direktora SIPA, Sead Lisak i Rafi Gregorijan, viši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Kako je ranije pisao "Fokus", Sadović je odbio da potpiše rješenje kojim se zbog istrage nad Alagićem on smjenjuje s mjesta zamjenika direktora Granične policije BiH, no zbog velikog pritiska međunarodnih faktora, do suspenzije je moralo doći.

CJB Trebinje podnio je 22. avgusta ove godine Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Alagića, Landža i Špaga zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv čovječnosti i ratne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva tokom minulog rata u BiH.

Oni su osumnjičeni su da su u periodu od maja 1992. do kraja 1995. godine organizovala ili neposredno učestvovala u ubistvu 48 Srba na području opštine Konjic.

Kako saznajemo u Tužilaštvu BiH, Alagić se tereti da je u cilju etničkog čišćenja sela u opštini Konjic, naredio pripadnicima muslimansko-hrvatskih oružanih jedinica, kojima je komandovao u periodu od maja 1992. do kraja 1995. godine, brutalna ubistva 38 Srba u selu Bradine, kao i paljenje i pljačkanje sela Glavatičeva.

Jedan od svjedoka ovih dešavanja, Nermin Mangić, rekao je u svom iskazu da je od inspektora tadašnje PS Konjic Mehmedalije Rizvića saznao kako je paljenje Bradine naredio lično Vahid Alagić, koji je u to vrijeme bio na jednoj od rukovodećih funkcija PS Konjic.

Isti svjedok je u istrazi posvjedočio da je Alagić zajedno sa Zijom Landžom i Faikom Špagom učestvovao i naređivao zločine koje su snage Muslimana i Hrvata započele odmah na početku 1992. godine, kada je ubijeno devet pripadnika muslimansko-hrvatskih oružanih formacija u mjestu Savina, što im je poslužilo za brutalan napad na srpsko civilno stanovništvo konjičkog kraja.

- Špago i Landžo, kao komandanti, a neposredno na terenu Alagić i Šefko Nikšić, pošto su izvršili "čišćenje" i pljačku svih srpskih kuća jula 1992. godine u selu Repovci, ubili su pet pripadnika Vojne policije i četiri pripadnika Armije RBiH da bi zločin svalili na Srbe i na osnovu toga nastavili etničko čišćenje svih sela. Što se tiče Alagića, naredio je da se pale srpske kuće, a lično je predvodio jedinicu koja je izvršila masakr u Bradini - posvjedočio je Mangić.

Na području opštine Konjic ubijeno je ukupno 48 civila srpske nacionalnosti, u potpunosti uništeno 49 sela i zaselaka toga kraja.  • Izvor
  • Fokus
  • Povezane teme


Komentara (2) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Danas se održava konstitutivna sjednica novog saziva parlamenta na kojoj može, ali i ne mora biti izabran novi predsjednik, već samo verifikovani mandati novih poslanika.  


Predsednik Vladimir Putin se obratio na 75. zasedanju Generalne skupštine UN-a. Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, svetski lideri učestvuju u njenom radu u video formatu. Ruski predsednik se u...

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je izraelsku vladu i njene saveznike da su, kako je rekao, pogoršali situaciju, osvrćući se na tekuću humanitarnu krizu u Palestini. Govoreći Generalnom s...


Američki predsednik Donald Tramp iskoristio je vreme za govor u Ujedinjenim nacijama da bi napao Kinu i okrivio je za pandemiju koronavirusa, dok je njegov kineski kolega Si Đinping...

    Nezavisno udruženje novinara Srbije obaveštava javnost i nadležne organe da su novinari portala Info Vranjske ponovo izloženi uvredama i pretnjama i da strahujemo da su im bezbednost i sloboda...


Sjedinjene Američke Države pate od zavisnosti od sankcija koju svet ne odobrava, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. &


Ostale novosti iz rubrike »