Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Podsjećanje na muslimanski masakr srpskih civila u Jošanici 1992. godine

 Podsjećanje na muslimanski masakr srpskih civila u Jošanici 1992. godine
19.05.2007. god.

FOČA - Danas bi, da je živa, najmlađa žrtva muslimanskog genocida u Jošanici - Danka Tanović - bila na pragu punoljetstva. Muslimanski dželati su joj, kada je imala dvije i po godine, na Nikoljdan 1992. godine bajonetom proboli grudi. Srpski borci su je, sa plišanim medvjedićem u naručju, pronašli u potoku, iza sela, gdje je pokušala da se sakrije od ubica. Nažalost, ni prema njoj nisu imali milosti.

Danki Tanović je 19. decembra 1992. godine pobijena cijela porodica, za vrijeme obilježavanja Nikoljdana, krsne slave brojnih srpskih porodica u Jošanici, selu u opštini Foča. Nedaleko od Danke, umoreni su i njeni brat i sestra - Dražen i Dragana Višnjić.

Potpisnik ovih redova, koji se sutradan, kao ratni izvještač, našao na mjestu ovog užasnog zločina, i danas pamti dječije, crvene čizme na nogama i glavice, krvlju umazane.

Prema saznanjima Vojske Republike Srpske, jake muslimanske snage, takozvane "Prve drinske brigade", pod komandom Zaima Imamovića, prešle su tog 19. decembra 1992. godine Drinu iz pravca Goražda i sklopile obruč oko 18 srpskih sela i zaselaka u okolini Foče. Naredba je glasila "Zarobljenih ne smije biti". U isto vrijeme, oko 400 naoružanih zločinaca, palilo je redom i ubijalo nejač u Odžićima, Gapićima, Brajkovićima, Medžanovićima, Bogovićima, Skobaljima, Vasadićima, Ostrmćima, Baždarima, Bjelicama... Srpske, seoske straže, slabo naoružane, pružile su otpor nadmoćnijem, mržnjom zadojenom neprijatelju, nekoliko sati.

- U pokušaju da se izvuku iz zapaljenih kuća i okruženja, stradale su čitave porodice Višnjića, Blagojevića, Stevanovića, Stojanovića, Davidovića, Ivanovića, Kulića, Mićevića, Skipina, Ikonića - rekao je za "Glas Srpske" predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča, Gordan Kalajdžić. Ova organizacija je prošle godine inicirala izgradnju spomen-obilježja stradalim Jošančanima u selu Odžići. Izgradnju ovog obilježja finansirala je opština Foča. Kalajdžić je istakao da je Jošanica "simbol stradanja srpskog civilnog stanovništva ne samo u okolini Foče, nego i u čitavoj ovoj regiji". Jošanica je, prema njegovim riječima, "i svojevrsna optužnica protiv muslimanskih oružanih snaga, koje su sebe nazivale Armijom BiH".

Prema svjedočenju jednog od krvnika, Šabana Kurtovića, koje je pretočeno u dokumentarni film o Jošanici, muslimanske jedinice su u Nikoljdanskom pogromu silovali i ubili 18 žena i tri djevojke, a usmrtili su i najstarijeg mještanina - Rada Pljevaljčića - koji je imao 98 godina. Precizirajući da su muslimanskim borbenim grupama komandovali Azem Merkez, Ervin Spahović Čvaka, Jasmin Haznadar, Mehmed Hukara, kao i Medo i Bego Subašić, svi iz Goražda i okolnih goraždanskih sela, Kurtović je detaljno opisao odsijecanje glava i vađenje očiju Srbima, što je urađeno po naređenju Mehmeda Hukare.

- Morali smo da odsiječemo prste i uši na tri žene od po 35 godina u selu Hodžici. Njih smo, najprije, silovali, a potom smo im izvadili oči. To su, po Hukarinom naređenju, uradili još i Vehid i Edin Ferhatović, Rašid Zec, braća Salko i Izet Kurtović - svjedočio je svojevremeno Kurtović.

O stravičnim iživljavanjima muslimana u Jošanici dovoljno govori i crni bilans od čak 37 pobijenih srpskih civila. U suvoparnoj statistici navedeno je da su, između ostalog, tri lica zaklana, dok su tri spaljena. Uprkos tome, zločinci, koji su počinili masakr srpskog civilnog stanovništva u Jošanici i okolnim selima i zaseocima, još nisu kažnjeni. Naime, na krivičnu prijavu fočanske stanice policije, podnesene 1993. godine, Haško tužilaštvo je odgovorilo oznakom "B", što znači da o ovom zločinu treba prikupiti još dokumenata.

- Krivičnu prijavu za muslimanske zločine u Jošanici dopunili smo novim izjavama i saznanjima 2001. godine. Za ovaj slučaj, koliko smo obaviješteni, zainteresovan je Sud BiH - rekao je za naš list načelnik Stanice javne bezbjednosti Foča, Radenko Vasiljević.

KOMŠIJE

Kako su istakli preživjeli stanovnici Jošanice i okolnih sela i zaselaka, među počiniocima zločina nad Srbima u nikoljdanskom pogromu bile predratne komšije žrtava: Rasim Karović, Rasim Korjenić, Sejo Pašović, Murat Hadžiahmetović Murga, Ramiz Dedović, Muhamed Hadžimusić, Ibro Korjenić, Jusuf Hadžiahmetović, Dževad Karović, Bego i Ferid Subašić, Nedžib i Dževad Dreća, Žiško Reko, Asim Jašarević, Adem Crneta, Rasim Klinac... Stanovnici Foče posebno su istakli neslavnu ulogu bivšeg profesora u fočanskom Srednjoškolskom centru, Azema Merkeza, koji je u jošaničkom zločinu komandovao jednom od muslimanskih borbenih grupa.

PARASTOS

U nedjelju, 20. maja, tačno u podne, u Jošanici će biti služen parastos za sve Srbe, pobijene u ovom i okolnim selima na Nikoljdan 1992. godine.

Jošanički pogrom svrstan je među najveće tragedije srpskog naroda u Otadžbinskom ratu u BiH.  • Izvor
  • glas.cms-go.com
  • Povezane teme


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruski vojni sručnjaci, koji su stigli u Srbiju radi pružanja pomoći u borbi protiv koronavirusa, počeli su danas sa aktivnostima na dezinfekciji prostora i posetili su zdravstvene ustanove u...


Aktivnosti zapadnih društvenih mreža moraju biti podređene ruskim zakonima kako bi se sprečilo širenje dezinformacija

Nakon što je Španija postala zemlja sa najviše zaraženih od koronavirusa u Evropi, premijer Pedro Sančez je poslao snažnu poruku Briselu, upozoravajući da će Evropska unija propasti ako pogrešno...


Oko 60 pripadnika Prve brigade Vojske Srbije, koji su bili angažovani na prijemu ljudi iz koji su došli iz inostranstva u periodu od 13. do 16. marta, zaraženo je...

U aprilskom broju magazin ODBRANA donosi intervju sa šefom kineskog ekspertskog tima koji boravi u Srbiji, dr Pengom Džićiangom iz Centra za kontrolu zaraznih bolesti iz provincije Guangdong, u...


Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je pripadnike Vojske Srbije koji su angažovani na postavljanju kreveta i pripremi privremene bolnice u beogradskoj Štark areni, koja se priprema za prihvat i...


Ostale novosti iz rubrike »