Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Ekonomski udar na RS!

Ekonomski udar na RS!
03.11.2007. god.

OHR i nekoliko zapadnih diplomata pripremili su novi paket mera za nastavak kažnjavanja Republike Srpske zbog propasti pregovora o reformi policije i nepristajanja na poslednje odluke Miroslava Lajčaka, tvrdi odlično obavešteni izvor Pressa RS blizak međunarodnim krugovima u BiH.

Kako navodi naš izvor, predstavnici međunarodne zajednice razradili su ekonomske mere kojim će izvršiti klasičan udar na budžet RS. Oni veruju da će to mnogo više da pogodi srpske političare nego poslednje odluke šefa OHR-a Miroslava Lajčaka.

- Postoji razrađena strategija za dalje kažnjavanje RS. Ukoliko zvaničnici iz RS ne prihvate Lajčakove mere, ovaj paket sigurno će biti aktiviran. Reč je o započinjanju procesa prenosa ključnih republičkih preduzeća poput „Elektroprivrede RS", „Železnica RS" i „Puteva" na državni nivo - tvrdi naš sagovornik.

Pakleni plan

On navodi da bi, prema tom planu, Lajčak doneo odluku o osnivanju javnih korporacija u pomenutim oblastima na nivou BiH, što bi pokrenulo i prenos nadležnosti tih preduzeća uz preseljenje dobrog dela sredstava u zajedničku kasu.

- Te korporacije bi vremenom preuzele sve poslove koje danas obavljaju entitetska preduzeća u elektroprivredi, železnici i poštanskom saobraćaja, a koja bi vremenom bila ugašena. RS bi na taj način izgubila stotine miliona maraka! - tvrdi naš izvor, dodajući da su osnov za ovakav transfer preduzeća iz RS autori paklenog plana pronašli u Dejtonskom sporazumu, gde se više načelno govori o mogućnostima zajedničkih korporacija na nivou BiH.

NIŠTA SE JOŠ NE ZNA... Duško Jakšić

Diplomatski izvori Pressa RS tvrde da je zamenik šefa OHR-a Rafi Gregorijan pre nekoliko dana posredno najavio realizaciju ovog plana. Gregorijan je, naime, rekao da će „svi političari iz BiH koji traže izvorni Dejton sasvim sigurno dobiti to što traže"!

- Ta izjava nije plasirana slučajno! U slučaju ostvarivanja tog scenarija, RS bi izgubila ekonomski suverenitet. Sve dok su ova preduzeća u sastavu entiteta, Republika Srpska ima jak oslonac u njima. Njihovim prelaskom na državni nivo, RS bi izgubila svoje ključne poluge - kaže naš izvor, dodajući da je godišnji promet najvećih javnih preduzeća u RS odavno premašio milijardu KM.

Izvor Pressa RS uveren je da će se međunarodna zajednica, u slučaju da ne slomi otpor RS prema Lajčakovim merama, sigurno odlučiti na ovaj korak.

fakti

  • Međunarodna zajednica najavila je oštre mere prema BiH zbog neuspeha reforme policije
  • Jedna od mera jeste i nametanje odluke o osnivanju javnih preduzeća na nivou BiH
  • Direktor Ekonomskog instituta Duško Jakšić kaže da Dejtonski sporazum predviđa osnivanje zajedničkih javnih preduzeća

Izbijanje poluge Srpskoj

- Njihov cilj je da vlastima RS izbiju još jednu polugu, a pokriće će pronaći u Dejtonskom sporazumu, u kom se kaže da po preporuci odgovarajuće komisije o javnim korporacijama strane mogu da osnivaju korporacije u oblasti upravljanja strujom, vodom i energentima, PTT i komunikacionim uslugama - tvrdi naš sagovornik.

I direktor Ekonomskog instituta u Banjaluci, analitičar Duško Jakšić, za Press RS ističe da je takav scenario u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da je u oblasti elektroprivrede na nivou BiH već formirana zajednička prenosna kompanija sa sedištem u Banjaluci.

- Da to nije urađeno, sada bi se moglo govoriti o osnivanju zajedničke korporacije koja bi objedinila i ostale sektore, kao što su proizvodnja, distribucija i druge. Trenutno, to je veoma teško očekivati. Ista je situacija i sa telekomunikacijama. Ostaju samo „Železnice", ali nisam siguran da postoji interesovanje za takve poteze. Uglavnom, sve te najave su još u rangu glasina - tvrdi Jakšić.

Loše procene srpskih političara

Izvor Pressa RS tvrdi da su procene političara u RS o mogućnosti formiranja javnih preduzeća na nivou BiH katastrofalne. Srpski političari odbacuju tu mogućnost zbog toga što ta preduzeća trenutno ne ostvaruju veliku dobit.

- To što železnički saobraćaj nije dominantan, ne znači da u budućnosti neće biti, kao i to što „Elektroprivreda RS" trenutno ne posluje baš sjajno. Zna se kakve su mogućnosti u proizvodnji struje i da je to izuzetno profitabilna oblast. Pa, ERS je u 2005. i 2006. poslovala pozitivno. Samo u prvih šest meseci 2006. godine dobit ERS-a bila je 4,4 miliona KM - tvrdi naš izvor.  • Izvor
  • Press
  • Povezane teme


Komentara (2) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Aktuelna situacija u Crnoj Gori, vezano za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, bila bi potpuno drugačija da naša zemlja nije članica NATO-a", rekao je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković. On...


Moja baka je oduvek govorila "Ma dobro je, ćuti tu, samo da nismo gladni i bosi".   Da li Srbija postaje Evropsko second-hand tržište? Čak su i nadležni odlučili da u...

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišao je izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije...


Ministar odbrane Sergej Šojgu stigao je u posetu Beogradu. Tokom dana, sastaće se i sa predsednikom Srbije. Ispred Palate "Srbija" za Šojgua će biti upriličen svečani doček, uz postrojenu Gardu...


Teheran je osudio SAD zbog korišćenja nedavnog izveštaja UN-a za poništavanje svojih tvrdnji o napadu na saudijsku naftu, optužujući Vašington da se "hvata za svaku slamku" kako bi prodao...


Ostale novosti iz rubrike »