BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Republika Srpska se povlači iz Sarajeva?

Republika Srpska se povlači iz Sarajeva?
31.10.2007. god.

 
SARAJEVO - OHR je saopštio da visoki predstavnik Miroslav Lajčak ne namerava da preinači svoje odluke o izmenama Zakona o Savetu ministara i poslovnicima oba doma parlamenta BiH. Saopštenje iz kabineta visokog predstavnika je stiglo svega nekoliko sati pre početka sednice Saveta za implementaciju mira, u koga su uprti svi pogledi, a naročito oni iz Banjaluke. Ranije je Skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju u kojoj se ističe da je Lajčak svojim poslednjim merama prekršio Dejtonski sporazum. Iz RS najavljuju da će u ponedeljak, kada se slegnu utisci posle sastanka Saveta za implementaciju mira, doneti konačne zaključke, pa i one o eventualnim ostavkama predstavnika Srba u izvršnoj vlasti BiH.
Nekako u isto vreme juče je Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatio inicijativu poslanika PDP-a Mladena Ivanića i Branka Dokića za preispitivanje Bonskih ovlašćenja visokog predstavnika.
-OHR je razmotrio zaključke Vlade Republike Srpske i ocenio da nije ponuđen nijedan argument koji bi ukazivao da Lajčakova odluka ugrožava interese sprskog naroda - rekao je juče portparol OHR-a Frane Maroević.
On je istakao da OHR ostaje pri stavu da nema potrebe da se povuče ili izmeni Lajčakova odluka, jer je ona „u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH i ni na koji način ne ugrožava poziciju bilo kog entiteta ili konstitutivnog naroda“. Takođe, OHR žali što Vlada RS nije prihvatila ponudu da definiše pravno tumačenje OHR-a kao autentično pravno tumačenje.


HAG „ZABORAVILI“


U izveštaju o dosadašnjem napretku u BiH, koji je OHR spremio za sednicu Saveta, prema saznanjima Glasa, nema pomena o saradnji Republike Srpske i Haškog tribunala, koju je čak i predsednik tog suda Fausto Pokar pohvalio pred Ujedinjenim nacijama. Zato će, tvrde naši izvori, premijer Dodik upitati predstavnike međunarodne zajednice zašto taj plus Srpske nije naveden u pomenutom izveštaju.

SAVETI HRVATA

Za zvanični stav Skupštine RS Lajčakovim merama glasalo je 77 poslanika, dok je šest njih bilo protiv. Čelnik Parlamenta Igor Radojičić rekao je da će u ponedeljak na dnevnom redu biti nivo BiH i zahtev za ukidanje Bonskih ovlašćenja visokog predstavnika. A potpredsednik RS, Hrvat, Davor Čordaš savetovao je juče zvaničnike RS da iznesu jasne stavove o nekim pitanjima, kako ne bi pogrešili kao hrvatske stranke 2001, zbog čega im je tadašnji visoki predstavnik nametnuo ustavne promene.
Upitan da li će, ostane li Vlada RS pri svome, OHR posegnuti za nekim merama, kazao je da je OHR spreman na sve situacije, ali da Lajčak ne najavljuje unapred svoje mere.
Savet za implementaciju mira počeo je sa radom juče kasno popodne, posao će nastaviti danas, a zvanične zaključke doneti tek sutra. Celo zasedanje zatvoreno je za javnost, a informacije će biti plasirane putem saopštenja. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista prvi sastanak, na kojem su učesnici iznosili svoje stavove, nije bio završen.
Od predstavnika Srba, čiji govori po protokolu ne mogu da budu duži od pet minuta, planirano je da svoje stavove iznesu premijer Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Partije demokratskog progresa i poslanik u Domu narodu BiH Mladen Ivanić. Plan je bio, kako saznajemo, da još jednom iznesu argumente zašto odluke visokog predstavnika ne mogu da budu prihvaćene u Republici Srpskoj, koja „neće dozvoliti da se ostavi otvorena mogućnost preglasavanja Srba u institucijama BiH“. Takođe, Dodik i Ivanić žele da predstavnicima svih država i organizacija koje su u Savetu za implementaciju mira ponude podrobnu pravnu argumentaciju u prilog svojim tvrdnjama.
A s druge strane, Miroslav Lajčak će ponoviti da je i te kako imao razloga da se lati pomenutih mera, da ne namerava od njih odustati, ali da će još jednom zvaničnoj Banjaluci ponuditi ozbiljan razgovor.
Osim top teme „Lajčakove mere“, Savet za implementaciju mira razmatraće i napredak koji su strane u BiH postigle u pravcu implementacije Dejtonskog sporazuma. Maroević je naveo juče da će Savet „posebno razmotriti funkcionalnost zajedničkih institucija na nivou BiH, nedostatak napretka u određenim oblastima, uključujući i raspodelu državne imovine, ali i pozitivne pokazatelje da lideri u BiH pokušavaju da pronađu sporazum“.
-Savet će razgovarati i o perspektivi BiH da se pridruži EU, što je trenutno blokirano. Međutim, tračak nade u tom smeru pokazao se u nedelju u Mostaru - rekao je on i dodao da ne vidi potrebu da Savet raspravlja o Bonskim ovlašćenjima.  • Povezane teme


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Od suda u Kaliforniji zatraženo je da prisili "Gugl" da ukloni "Telegram" iz svoje prodavnice "Plej stor", zbog tvrdnji da se aplikacija koristi za podsticanje nasilja. Pravni izazov odražava...

Odnosi Moskve i Teherana neće zavisiti od "hirova" Sjedinjenih Američkih Država koje pokušavaju da naruše partnerstvo dve zemlje uvođenjem nelegalnih sankcija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ako Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije Iranu, Teheran će se vratiti primeni nuklearnog sporazuma (JCPOA) i dodatnom protokolu sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)

Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države vratiti Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, što je uslov da Iran izvrši obaveze, rekao je ministar...


Moskva i Teheran zainteresovani su za potpuno obnavljanje nuklearnog sporazuma između Irana i drugih učesnika, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Danas je jedna od najvažnijih tema zadatak spasavanj...


Ostale novosti iz rubrike »