booking.com
Početna stranica > Novosti

Srbi vađeni iz „Kazana“

Srbi vađeni iz „Kazana“
31.10.2007. god.

ISTOČNO SARAJEVO - U Kancelariji za traženje nestalih RS u Istočnom Sarajevu juče je, na osnovu DNK analize, izvršena identifikacija šest civila i jednog vojnika, koji su se vodili kao nestali - rekao je član Kancelarije za traženje nestalih RS Slobodan Škrba. On je naveo da je identifikovan vojnik Goran Gotovac (1973) iz Zvornika, bračni par Marko (1929) i Nevenka (1933) Bošković, koji su ubijeni u Sarajevu u jami „Kazani“, zatim Ruža Mitrović (1927) iz Srebrenice, gde je i ekshumirana, te Stanko Turanjanin (1939), čije je telo pronađeno u masovnoj grobnici na groblju „Lav“.

DNK analizom identifikovani su i Ljeposava (1943) i Duško (1972) Pešić, koji su 1992. godine ubijeni u Ulici Tome Masarika 7 u Sarajevu, a čija su tela pronađena na lokalitetu pomoćnog stadiona „Koševo“. Škrba je napomenuo da postoji dokumentacija u kojoj se vidi da su u slučaju ubistva Dušana i Ljeposave Pešić uviđaj izvršili tužilac Nihad Šeremet i doktor Hamza Žujo i da su znali da je reč o tim licima.

- I ovaj slučaj pokazuje da su u likvidaciji Srba u Sarajevu direktno bili povezani MUP - Sud - Tužilaštvo i doktori koji su vršili uviđaj i znali o kojim je licima reč, ali su svi završili kao NN slučajevi - rekao je Škrba.

On je naglasio da je pozitivan DNK stigao i za Branka Nikolića, Ratka Smiljanića i Jelku Stojanović, ali da su njihovi najbliži raseljeni po svetu i da nisu prisustvovali identifikaciji.

Škrba je istakao da će Kancelarija putem Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pokušati da pronađu bliže srodnike Branka Nikolića, navodeći da poslednje informacije o porodici Branka Nikolića govore da su oni u Jagodini, ali da u MUP-u nije izdat nijedan dokument na ime bližih srodnika.

On je naveo da supruga Ratka Smiljanića, koja je hrvatske nacionalnosti, ne želi da dođe po posmrtne ostatke, zbog čega će Kancelarija pokušati da stupi u kontakt sa njegovom sestrom. Žanka Prstojević saopštila je da je došla na identifikaciju roditelja Marka i Nevenke Bošković, koji su 1992. godine ostali u svom stanu u Ulici Dimitrija Tucovića broj 4, opština Stari grad u Sarajevu.

- Krajem juna 1992. godine odvedeni su iz tog stana, a prethodno su im stalno dolazili i pretresali stan, nekada i dva puta dnevno - rekla je ona i dodala da joj je rečeno da je „neka specijalna policija došla i odvela ih u nepoznatom pravcu“.

Žanka Prstojević napomenula je da su se poklopile DNK analize oba roditelja i da su oni pronađeni na pomoćnom stadionu „Koševo“, a da su pre toga bili u jami „Kazani“.  • Izvor
  • Glas javnosti
  • Povezane teme


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svakodnevnica je nekad čudnija i od naučne fantastike, a potvrda nam upravo stiže iz SAD.   Naime, Kancelarija Mornaričke obaveštajme službe SAD (Off


Španski sud osudio je 83 - godišnjeg milijardera na kaznu od 18 meseci zatvora i kaznu od čak 58 miliona eura.   On je pokušao da iz Španije iznese sliku Pabla...

Google je postala četvrta kompanija na svetu, nakon Microsofta, Applea i Amazona, koja ima tržišnu vrednost od trillion (hiljadu milijardi) dolara. Ovu vrednost ima njegova krovna kompanija Alphabet, koju je...


Slanje ljudi na Mars nije baš tako neverovatno kao što možda zvuči, rekao je ruski kosmonaut Sergej Rjazanski za RT, napominjući da će zajednička misija na Crvenu planetu poslužiti kao...

stnita priča o događaju na KiM, u vreme episkopa raško-prizrenskog Pavla-potonjeg Patrijarha SPC


Moskva smatra da stvaranje „kosovske vojske“ predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost na Balkanu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.


Ostale novosti iz rubrike »