BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Svakom poslaniku po lap top

Svakom poslaniku po lap top
31.10.2007. god.

Većina poslanika u Skupštini Srbije pozdravila je Odluku o nabavci lap topova za sve poslanike u parlamentu, koja je objavljena u Službenom glasniku 26. oktobra. Poslanici smatraju da će to doprineti modernizaciji rada parlamenta, dok Srpska radikalna stranka (SRS) smatra da nisu neophodni poslanicima.

Kako su izračunali novinari "Blica", ovo bi građane Srbije moglo da košta oko pola miliona evra, ako se odaberu najbolji modeli, a najmanje 135.000 evra ako se kupe prosečni računari čija je cena oko 500 evra.

Šefica poslaničke grupe G17 Plus Suzana Grubješić rekla je novinarima u Skupštini Srbije da se nada da će to unaprediti rad, da će se poslanici manje baviti papirologijom, i da će Skupština početi da liči na moderne parlamente u svetu .

Ona je rekla da će na taj način biti modernizovana komunikacija, da će poslanici moći da pregledaju predloge zakona i pišu amandmane u elektronskoj formi. Ukazala je da poslanički klub G17 Plus ima svega tri kompjutera na 19 poslanika.

Šef poslaniče grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je novinarima da je to dobro i potrebno jer ne postoji dovoljno kompjutera za poslanike u skupštinskim kancelarijama.

"Lap topovi mogu biti umreženi i poslanici mogu doći do informacija koje su im potrebne za rad. To je nešto što je uobičajno svuda u svetu, ne znam zašto ne bi i kod nas", rekao je Aligrudić.

On je dodao da, ako se nešto nabavlja, to mora biti učinjeno po zakonu i naveo da mu nisu poznati detalji u vezi sa nabavkom lap topova.

Prema rečima poslanika Demokratske stranke Dragana Vujadinovića, lap topovi će višestruko olakšati rad poslanicima i mogli bi da budu osnovni alat svakog ozbiljnog poslanika.

"Umesto gomile papira, lap top bi nam omogućio da sve tačke dnevnog reda, predloge zakona, amandmane imamo u elektronskoj formi, a na internetu bi pratili propise u drugim zemljama", naveo je Vujadinović. Dodao je da on i većina njegovih stranačkih kolega u parlamentu koriste kompjuter.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Rajko Baralić pozdravio je najavu kupovine lap topova, ali je negodovao što poslanici o tome saznaju iz medija. On je dodao da su poslanici te stranke obučeni za rad na računaru.

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić rekao je novinarima da lap topovi nisu neophodni poslanicima i da bi poslanici računare trebalo da koriste pri uporednoj analizi zakonskih predloga, ali van skupštinske sale.

"Ako počnemo svi da se razmećemo u klupama nekakvim računarima a tamo nema mesta ni za papir ispaćemo veoma smešni. Neki poslanici su tako visoko tehnološki napredovali da pretpostavljam da bi tri puta pogledali da ih ne udari struja kada uzmu to u ruku", naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, to bi bile novotarije koje bi koštale Skupštinu i koje bi dobro došle pojedincima da igraju igrice.

Upitan koji kompjuterski program koristi, Nikolić je naveo da isključivo korsti vord, a da ne koristi Internet jer nema vremena. "Radim u vordu, nekada u foto šopu, ali ne za montažu", dodao je Nikolić.  • Izvor
  • Mondo
  • Povezane teme


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Od suda u Kaliforniji zatraženo je da prisili "Gugl" da ukloni "Telegram" iz svoje prodavnice "Plej stor", zbog tvrdnji da se aplikacija koristi za podsticanje nasilja. Pravni izazov odražava...

Odnosi Moskve i Teherana neće zavisiti od "hirova" Sjedinjenih Američkih Država koje pokušavaju da naruše partnerstvo dve zemlje uvođenjem nelegalnih sankcija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ako Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije Iranu, Teheran će se vratiti primeni nuklearnog sporazuma (JCPOA) i dodatnom protokolu sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)

Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države vratiti Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, što je uslov da Iran izvrši obaveze, rekao je ministar...


Moskva i Teheran zainteresovani su za potpuno obnavljanje nuklearnog sporazuma između Irana i drugih učesnika, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Danas je jedna od najvažnijih tema zadatak spasavanj...


Ostale novosti iz rubrike »