Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RS odbacuje mere OHR-A?!

RS odbacuje mere OHR-A?!
30.10.2007. god.

Premijer RS Milorad Dodik ustvrdio je da će predstavnici Srpske izaći iz zajedničkih organa BiH ukoliko visoki predstavnik Miroslav Lajčak u roku od dva-tri dana ne koriguje svoje poslednje mere o izmeni režima rada Saveta ministara i poslovnika Parlamentarne skupštine!

Dodik je u intervjuu za „Frans pres" ponovio da je vreme da OHR ode iz Bosne kako bi sačuvao svoje dostojanstvo i „očuvao uspeh postignut potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma".

- Oni su u prošlosti uradili dobre stvari, ali je došlo vreme da napuste BiH - rekao je Dodik.

Iako do zaključenja ovog teksta Narodna skupština RS još nije okončala raspravu i donela stav o odgovoru RS na nametnute mere OHR-a, sve su prilike da će ona potvrditi jučerašnji zaključak Vlade da dodatno tumačenje visokog predstavnika nije uvažilo opravdane zahteve za izmenu i dopunu mera Miroslava Lajčaka. Izvori bliski premijeru RS tvrde da će odluka o prelasku u opoziciju, ako se ne desi neko nezapamćeno čudo, biti napuštanje svih poluga vlasti u Savetu ministara i oba doma parlamenta BiH. Međutim, kako ističu naši izvori, čeka se reakcija Saveta za primenu mira, koji će danas i sutra zasedati u Sarajevu.

- Iako je bilo najavljeno da će odluka biti doneta do danas, najverovatnije će se ići na davanje dodatnog roka Lajčaku da nas svet ne proglasi nedemokratama i ljudima koji ozbiljne stvari prelamaju preko kolena. Mi smo, sa svoje strane, pokušali sve da do ovoga ne dođe. Premijer je OHR-u nudio nekoliko varijanti za prevazilaženje problema, a njima nije padalo na pamet da odustanu od jedne jedine. Prostora za manevar, u takvim okolnostima, jednostavno nema - tvrde sagovornici Pressa RS bliski Dodikovom kabinetu.

Da je Dodik odlučan da ne odustane od namere da povuče sve srpske funkcionere iz zajedničkih organa u Sarajevu potvrđuje i njegovo jučerašnje obraćanje na mitingu koji je pred 20.000 građana održan na banjalučkom Trgu Krajine u organizaciji Srpskog pokreta nevladinih asocijacija.

- Ili povucite ili bitno izmenite svoje poslednje odluke - u protivnom idemo u opoziciju u svim strukturama vlasti u BiH - poručio je Dodik Lajčaku.

Dodik je sa govornice poručio da nije došao da se krije i da je i dalje spreman da brani Srpsku.

- Ne treba niko da osporava našu lojalnost Republici Srpskoj. Ako sam u Vašingtonu mogao da kažem „ne", ovde ću da kažem „neću"! Nema Bosne i Hercegovine bez RS. Političarima u Sarajevu nudimo da prihvate ravnopravnu RS, kako bismo mi mogli da prihvatimo BiH - rekao je Dodik. On je istakao da je uveren da je „RS trajna kategorija, ali da za ostalo nije siguran".


- Za mene nema ništa važnije nego da iza sebe ostavim jaču i bogatiju RS i moj primarni cilj je RS. Ja ne želim da me, kada prošetam mojom Banjalukom i Republikom Srpskom, neko naziva fukarom! - poručio je Dodik.

On je ponovio da Miroslav Lajčak ima problem sa strukturama u OHR-u koje su tu godinama i koje uporno forsiraju negativne priče o Republici Srpskoj.

- Ne može biti preglasavanja i nikada ga neće biti. Ne može neko da se smenjuje samo zato što se njegovo mišljenje nekome ne dopada! - rekao je Dodik.

Pozivu Spone za učešće na mitingu odazvali su se i lideri svih ostalih srpskih parlamentarnih stranka, osim Mladena Ivanića, koji je bio opravdano odsutan. Okupljenima su se obratili lider DNS-a Marko Pavić, šef SP-a Petar Đokić, predsednik SRS RS Milanko Mihajlica i potpredsednik PDP-a Slobodan Nagradić.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da je potrebno da svi kažu da je BiH stvorena za zelenim stolom međunarodnim ugovorom i da se od garanata tog ugovora, pre svega Srbije, zatraži da pokrene zaštitu Dejtonskog sporazuma.

- Okupili smo se ovde da kažemo: „Dosta je!" Došao je trenutak da visokom predstavniku kažemo svoj zajednički stav da ne može da smenjuje bilo koga! - rekao je Bosić.

Predsedavajući Spone Branislav Dukić rekao je da je opstanak srpskog naroda u BiH moguć samo ako postoji RS u punom dejtonskom kapacitetu.

Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz poručio je da borci neće dozvoliti da im bilo ko otme ono za šta su se borili.

Mirni protesti protiv Lajčakovih mera juče su održani i u svim većim gradovima širom RS.

Vladimir Putin na transparentima

Na skupu su viđeni i brojni transparenti na kojima je, između ostalog, pisalo: „Lajčak diktator", „Nema Bosne bez RS", „Zbogom, Lajčak", „Dajem Bosnu za Srpsku", „Mostarska deklaracija - izdaja" i slični, a istaknuto je i nekoliko fotografija predsednika Rusije Vladimira Putina. Građani su uzvikivali: „Srbija, Srbija", „Rusija nas čuva" i „Referendum", a svako pominjanje Miroslava Lajčaka i Željka Komšića dočekivano je zvižducima

Zaustaviti prenos nadležnosti RS

Učesnici protesta usvojili su zaključke kojima zahtevaju od svih organa i institucija RS da odmah preispitaju sve odluke o prenosu nadležnosti sa entiteta na zajedničke institucije BiH. Od organa i institucija RS zatraženo je da pokrenu ustavno-sudski spor za sve neustavne i nezakonske prenose nadležnosti i da zaustave svaki dalji prenos nadležnosti RS. Time je, kako se navodi, najdirektnije ugrožen uspostavljeni balans između BiH i entiteta i utvrđene ustavotvorne, zakonske, upravne i druge nadležnosti RS.  • Izvor
  • Press
  • Povezane teme


Komentara (3) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pripadnici Vojske Srbije nastavili su danas angažovanje na uređenju prostora za privremenu bolnicu u Sportskoj dvorani “Aleksandar Nikolić” u Beogradu. Juče su završili svoj deo posla na uređenju prostora...


Portal je blokiran nakon objavljivanja članaka o godišnjici NATO agresije

Priprema za Paradu pobede na Crvenom trgu u Moskvi ide prema planu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov. „Nema nikakvih odluka o pro


Kuba je osudila američku "zločinačku blokadu" zemlje nakon što se embargo isprečio pred isporukom testova za Kovid-19 i respiratora koje je donirao 

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku Dan jedinstva naroda Rusije i Belorusije i izrazio uverenje da će iskustvo zajedničkog rada pomoći u pronalaženju optimalnih rešenja...


Predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da će na današnjoj zajedničkoj sednici dva krizna štaba biti razmotreno da li je potrebno preduzimati dalje mere u borbi protiv...


Ostale novosti iz rubrike »