Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Bošnjaci prijete novim ratom

24.09.2007. god.

I pored najbolje namjere Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo, da prikazivanjem dokumentarnog filma "Na Drini grobnica", 21. septembra, u Goraždu, koji je nedavno snimljen u produkciji Regionalnog udruženja logoraša iz Višegrada, a u kojem se dokumentuju brojni zločini pripadnika Armije RBiH u Goraždu, Foči, Rudom, Čajniču i Višegradu tokom proteklog građanskog rata, organizatori su previdjeli činjenicu da još postoje ljudi koji ne žele ili neće da prihvate istinu i tolerantnu raspravu o njoj, navodi se u saopštenju za javnost Regionalnog udruženja logoraša iz Višegrada.

- Zbog toga se ova planirana javna debata pretvorila u sve drugo, samo ne u raspravu pod nazivom "Istinom protiv sukoba" - kaže za "Fokus" šef tročlane delegacije višegradskih logoraša na pomenutoj javnoj raspravi u Goraždu, advokat Radmila Radosavljević, žena koja je tokom proteklog rata tamnovala u logoru u Zenici, a koja je i pravni savjetnik Savezu logoraša RS.

Radosavljevićeva kaže da je, prema zamisli organizatora Mirsada Tokače, cilj javne debate bio da se otpočne proces dokazivanja istine o svim zločinima koji su izvršeni tokom rata.

- Po dolasku u dupke punu salu goraždanskog Centra za kulturu bili smo iznenađeni velikim prisustvom publike, naravno isključivo bošnjačke, a kako nam je najavljeno to je trebalo da bude javna debata s pozvanim predstavnicima raznih udruženja, organizacija, institucija i medija. Gužva je bila tolika da su nam jedva našli mjesta na začelju sale, na naknadno unesenim stolicama - priča Radosavljevićeva.

Prema njenim riječima, Tokača je od publike zatražio da mirno i bez komentara odgledaju film, nakon čega je najavio javnu raspravu i analizu, uz uvažavanje svih prisutnih.

- Umjesto toga uslijedila su vrijeđanja na račun članova našeg udruženja, a kada sam pokušala da im pojasnim poruke filma "Na Drini grobnica" javno su me upozorili da više nikada ne smijemo snimati takve filmove – kaže Radosavljevićeva.

U saopštenju za javnost, kojeg je pored Radmile Radosavljević potpisao i predsjednik Regionalnog udruženja logoraša Višegrad, Dragiša Andrić, se konstatuje da je ova javna debata pokazala da Bošnjaci iz Goražda niti žele, niti hoće da prihvate nepobitne činjenice, pri tome negirajući da je od strane predstavnika njihovog naroda učinjen bilo kakav zločin nad Srbima.

- Uostalom, kako objasniti i shvatiti javno izrečenu prijetnju i najavu jedne Bošnjakinje s govornice, koja je bez uvijanja izjavila: I mi snimamo film koji će se zvati "Vidjećemo se u sljedećem ratu" - naglasila je Radosavljevićeva.

Iz ovog udruženja poručuju da ih ovakvi incidenti neće pokolebati da u cilju istraživanja ratnih zločina, pronalaska i privođenja pravdi svih koji su činili zločine intenziviraju aktivnosti na prikupljanju dokaza o počinjenim zločinima nad Srbima na području gornjedrinskog regiona.  • Izvor
  • Fokus
  • Povezane teme


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da očekuje da će na sednici Kriznog štaba biti razmotrene sve raspoložive informacije...


Žene će od 1. januara 2021. raditi dva meseca duže ako žele da idu u punu starosnu penziju i to će moći sa 63 godine i dva meseca. Za...

"Nikada ovaj aksiom nije bio slikovitije prikazan nego tokom dugotrajnog rata Klintonove administracije protiv Srba tokom 1990-ih. Klintonova administracija, čiji je Blinken bio važan član, omogućila je dolazak međunarodnih...


Sjedinjene Američke Države bi mogle uvesti sankcije protiv Ministarstva odbrane Rusije, niza odbrambenih i civilnih preduzeća i forenzičkog centra Centralne uprave za unutrašnje poslove za oblast Nižnjeg Novgoroda.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, obišao je sinoć radove na izgradnji...


Vojna svečanost povodom Dana 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, koji se obeležava 24. novembra u spomen na dan kada je, 1962. godine, formiran 250. raketni puk PVO, održana...


Ostale novosti iz rubrike »