Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Letonija: Ulazak u Crvene armije značio nastavak okupacije

Letonija: Ulazak u Crvene armije značio nastavak okupacije
12.10.2019. god.


Ministarstvo spoljnih poslova Letonije se usprotivilo održavanju svečanog događaja u Moskvi, posvećenog 75. godišnjici oslobađanja Rige od strane sovjetskih trupa od nemačke okupacije.

"Pozdravljajući poraz fašizma, podsećamo svet da se za Letoniju, Litvaniju i Estoniju obnova slobode i nezavisnosti dogodila skoro 50 godina kasnije, jer je ulazak u Crvene armije značio nastavak sovjetske okupacije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Letonije.

Riga smatra da jer zaključivanjem sporazuma Ribentrop-Molotov 1939. godine ilegalni dokument kojim je otvoren "put do početka Drugog svetskog rata i agresije Sovjetskog Saveza protiv Letonije", a planirani događaj u Moskvi je nazvan "neprijateljskim korakom".

Riga je oslobođena od nemačkih okupatora 13. oktobra 1944. godine. Oslobađanje baltičkih država je bila velika operacija u kojoj je bilo nekoliko frontova, uključujući tri baltička fronta, deo snaga trećeg Beloruskog fronta i delimično Lenjingradskog fronta, kao i deo Baltičke flote. Tokom ofanzive oslobođene su Estonija, Letonija i Litvanija. Od 59 nemačkih divizija, 29 je poraženo, a preostalih 30 se povuklo.

Istovremeno, lideri baltičkih zemalja veruju da ih je od 1940. do 1991. godine SSSR navodno okupirao. Rusija se, kao naslednica SSSR-a, kategorički ne slaže sa takvim stavom. Rukovodstvo zemlje je više puta saopštilo da se ne može govoriti o bilo kakvoj sovjetskoj okupaciji baltičkih zemalja. Ministarstvo spoljnih poslova pojasnilo je da pripajanje baltičkih država SSSR-u smatra doslednim međunarodnom pravu u to vreme.


  • Izvor
  • Foto: Javni izvor/ vostok.rs


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončan građanski rat u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. godine, i dalje ostaje na snazi, a pokušaji njegovog uništenja prete destabilizacijom...


Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji, saopštila je kancelarija turskog lidera.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov nazvao je sankcije Vašingtona protiv tri ruske kompanije diskriminatorskim potezom usmerenim na podrivanje njihovog ekonomskog potencijala.


Rusija ne isključuje mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako druge države-potpisnice sporazuma ne budu ispunjavale svoje obaveze, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto. NBS,


Predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom o radu ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu i narednim koracima za pružanje humanitarne pomoći...


Ostale novosti iz rubrike »