Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Zapalili zastavu Srbije

Zapalili zastavu Srbije
19.08.2010. god.

Trojica maskiranih vandala skinula i zapalila državnu zastavu sa jarbola, dok bošnjačku zastavu, koja se takođe vijorila na školi, nisu ni pipnuli

Trojica maskiranih vandala skinula su i zapalila državnu zastavu Srbije sa jarbola novopazarske osnovne škole „Desanka Maksimović". Na istom jarbolu nalazi se i bošnjačka zastava, ali ona nije ni dirnuta! Posle nedavnog kamenovanja autobusa „Niš ekspresa", paljenje srpske zastave je još jedan nacionalistički incident u Novom Pazaru.

Direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović" Minur Šabotić kaže za Press da su vandali koji su zapali zastavu snimljeni sigurnosnom video-kamerom i da je snimak prosleđen policiji.


Majice na glavama

- Kamere su u toku noći između utorka i srede oko 23.20 zabeležile kako u školu ulaze trojica mladića koji su preko glava nosili majice. Oni su u zgradu ušli preko krova, razbivši vrata na krovnom izlazu. Prvo su iz škole izneli tri stolice i sedeli na krovu, a onda su preko krova sišli na terasu, gde su sa jarbola uzeli državnu zastavu i zapalili je na krovu - kaže direktor Šabotić pokazujući mesto gde je stajala srpska zastava.

On dodaje da je zbog nasilnog upada u školu policija napravila uviđaj, a tek kasnije su primetili da na jarbolu nedostaje srpske zastava. Kasnije je utvrđeno da je ona skinuta i zapaljena na krovu zgrade. Direktor kaže da je ovoj obrazovnoj ustanovi naneta velika šteta, ne samo materijalna, jer je paljenjem zastave „ukaljan ugled, koji je ova škola godinama sticala".


Poslednja vest: Privedeni huligani?!

Prema saznanjima Pressa trojica mladića, koji se sumnjiče da su zapalili srpsku zastavu, privedena su juče i saslušana u stanici policije u Novom Pazaru. Policija nije saopštila nikakve detalje.

 
To nije prvi upad u ovu školu. Prema rečima zaposlenih, pre pet dana u ovoj školi isečeni su kablovi video-nadzora koji se nalaze na ulazu u direktorovu kancelariju.

- Ti vandali očigledno dobro poznaju školu jer su znali koje kablove treba da preseku i gde se oni nalaze. Kancelariju direktora nisu obili, jer su znali da bi se tada oglasio alarm. Verujemo da ovaj prvi napad ima veze sa incidentom kada je zapaljena zastava. Tokom prvog upada huligani su obijali ormane po učionicama, a potom harali i po trpezariji škole gde su pili sokove koje su pronašli - kažu u školi.

Ministar policije Ivica Dačić povodom ovog incidenta izjavio je da „oni koji su zapalili srpsku zastavu moraju biti uhapšeni i kažnjeni".

- Svi građani Srbije, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, obavezni su da poštuju državne simbole zemlje u kojoj žive. Pored toga što očekujem da se u ovom slučaju počinioci pronađu i kazne, isto tako očekujem i da političke strukture u tom kraju osude taj čin - dodaje Dačić.


Osuda stranaka

Portparol DS Jelena Trivan oštro je osudila ovaj incident i poručila da svi koji žive u Sandžaku moraju odgovorno da postupaju i da ne raspiruju tenzije. Potpredsednik G17 Plus Suzana Grubješić kaže da ovakvi incidenti neće doneti ništa dobro i da ne doprinose dobrim odnosima u multinacionalnoj sredini kakva je Novi Pazar.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma se nada da paljenje zastave nije „militantna poruka muftije Zukorlića i njegovih sledbenika", već da se radi o pojedinačnim slučajevima. Portparol DSS Petar Petković upozorava da je u pitanju udar na državu Srbiju!

- Taj događaj najoštrije osuđujemo. To je udar na srpsku državu, budući da je zastava ustavni simbol postojanja i suverenosti jedne države - kaže Petković.    • Izvor
  • PressOnline
  • Povezane teme


Komentara (2) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija ne isključuje mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako druge države-potpisnice sporazuma ne budu ispunjavale svoje obaveze, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.


Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto. NBS,

Predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom o radu ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu i narednim koracima za pružanje humanitarne pomoći...


Rusija je spremna da ostane u Sporazumu o otvorenom nebu samo ako će ga ostali učesnici primenjivati, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Spremni smo da nastavimo da sarađujemo...

Zapad više nije u stanju da sam upravlja svetom, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Grupa G20 odražava shvatanje, uključujući i naših zapadnih partnera, da više ne uspevaju sami...Ostale novosti iz rubrike »