booking.com
Početna stranica > Komentari

KOMENTARI

PROMOCIJA KNJIGE "Život i delo Miloša S. Miljevića" u LOZNICI, 10. novembar 2017. u 19:30 - Biblioteka "Vukovog zavičaja"

09.11.2017. god.
 PROMOCIJA KNJIGE "Život i delo Miloša S. Miljevića" u LOZNICI, 10. novembar 2017. u 19:30 - Biblioteka "Vukovog zavičaja"   PROMOCIJA KNJIGE "Život i delo Miloša S. Miljevića" u LOZNICI, 10. novembar 2017. u 19:30 - Biblioteka "Vukovog zavičaja"     Učestvovanje:   Akad dr Radomir Đorđević, autor Dragoslava  Goga Koprivica, književnik Slavica Jovanović, književnik Društvo "Miloš Milojević " Crna Bara : Predrag Đurić i Novica Krezić   voditelj Ljubinko Jevtić   Muzički prikaz: Marš Miloša S. Milojevića Vićentije  Petrik predstavila Ivo Andrić. . https://www.facebook.com/groups/125419337529305/    ...


U Crnoj Bari u Opštini Bogatić od 22-24. juna 2018. godine organizovana je trodnevna manifestacija u čast znamemitog istoričara i književnika Miloša S.Milojevića.


Prva po redu manifestacija „Dani Miloša S. Milojevića“ bogatog je i raznolikog sadržaja. Otvorena je promocijom knjige „Pesme i običaji ukupnog naroda srpskog“, Miloša S. Milojevća, a centralni deo manifestacije drugog dana bio je prvi Naučni skup sa međunarodnim učešćem, na kom je diskutovano na temu „Doprinos Miloša S. Milojevića književnosti“.


Brojne zvanice svojim prisustvom uveličale su ovaj skup, a među njima se našao i prof dr Viktor Ivanovič Miščenko, istoričar Državnog univerziteta u Brjansku u Rusiji.


„Ideje Miloša Milojevića su aktuelne, ne samo za Srbiju, već i za Rusiju, jer je on zagovornik jedinstva slovenskog naroda. Izučavanje istorijskog nasleđa Miloša Milojevića i dalje se sprovodi u Rusiji i naši savremeni istraživači koji se bave poreklom Slovena u svojim radovima koriste i istraživanja ovog znamenitog Srbina. Volim Srbiju, drago mi je da sam danas ovde u Crnoj Bari“, rekao je Viktor Ivanovič Miščenko.


Prvi Naučni skup predstavlja sveobuhvatan pristup u rasvetljavanju raznih nepoznanica koje i dalje vladaju kada je u pitanju lik i delo Miloša S. Milojevića i za cilj ima da rasveli naučno delovanje istaknutog Srbina, kako u književnosti, istoriji, oslobodilačkim ratovima tako i u nesebičnom zalaganju za očuvanje pravoslavne vere i srpstva u suštini.


„Pre tačno dvadeset godina na tribini u Osnovnoj školi Crna Bara je vratila svog Miloša Milojevića i taj talas dolazi i do dana današnjeg. Naučni skup kom prisustvujemo je o njegovoj poeziji, ali on je višeznačajan i ima zasluge i u istorijografiji i u oslobađanju posebno južnog dela Srbije, kao i u sakupljanju bogate građe i običaja svekolikog naroda srpskog. Miloš prevazilazi Srbiju, učio je u Rusiji, gde je takođe cenjeno njegovo delo. Uz sve to, on je najosporavaniji srpski naučnik i smatram da je ovo danas jedan značajan korak ka njegovoj rehabilitaciji“, istakao je dr Zoran Milošević, sa Instituta za političke studije Beograd.


Uoči zvaničnog početka Naučnog skupa, koji je bio zatvoren za medije, prisutnima su se obratili i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, prof dr Radomir Đorđević, Dragoslava Goga Koprivica, prof dr Milan Šojić, prof dr Petar Milosavljević i Vojin Petrović, osnivač Udruženja „Miloš Milojević“ u Minhenu.


"Sa likom i delom Miloša Milojevića upoznali su me profesor Đorđević i moj kolega Predrag Đurić i ta njihova iskrena ljubav prema ovom istaknutom Srbinu uticala je i na mene da se pozabavim ovom tematikom. Na sreću postoje ljudi koji nisu zaboravili Miloša Milojevića i to je potvrda da je istina, jedna od pet večnosti, neuništiva. Prošle su godine, decenije i on je oživljen, znači da je vredeo, da je za života velika dela spremio i kao obavezu u zalog svima nama ostavio", izjavio je general-potpukovnik Milosav Simović komadant Kopnene vojske Srbije.


Drugi dan manifestacije obeležilo je i Takmičenje u kuvanju riblje čorbe, Mini sajam hrane i pića, Turnir u malom fudbalu, Izložba slika Stojana Aničića i Željka Dragićevića, a pod lipama u Crkvenoj porti održan je koncert KUD-a „Jelica“ iz Crne Bare.


Manifestacija je zatvorena u nedelju 22. juna 2018. kada se u jutarnjim časovima održao pomen Milošu S. Milojeviću i kratko predavanje o istorijatu crnobarske crkve.


Ovaj događaj organizovali su: Mesna zajednica Crna Bara u saradnji sa Crkvenom opštinom, Kulturno-umetničkim društvom „Jelica“, Udruženjem žena „Crnobarke“, Ribolovačkom sekcijom „Ušće“, Fudbalskim klubom „Hajduk Stanko“ i Udruženjem „Miloš Milojević“.
Pripremila : Slavica Jovanović , novinar i književnik

https://www.youtube.com/watch?v=TZk9wUu-KaU&t=29s

https://www.youtube.com/watch?v=xHeGdhR8_As&t=7s

https://www.youtube.com/watch?v=6gI0VZSwjEM

https://www.youtube.com/watch?v=bVx9-ujs7Sc&t=47s


https://www.vidovdan.org/kultura/crna-bara-trodnevna-manifestacija-u-cast-milosa-s-milojevica/https://dijaspora.wordpress.com/2018/07/01/%D1%83-%D1%86%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%98-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D1%83-%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%9B-%D0%BE%D0%B4-22-24-%D1%98%D1%83%D0%BD%D0%B0/

(Slavica Jovanovic, 02.07.2018. 10:23:56) [15723]Svi komentari i poruke objavljeni na web portalu su privatno mišljenje autora i komentatora i ne predstavljaju stavove vlasnika web portala, njegove administracije i redakcije mojeNovosti.com
Detaljnije o uslovima korišćenja
Preporučujemo da se registrujete za unos komentara >>

Ostavite Vaš komentr

:) :D ;) B-) :P :-o :( x-(


Svi komentari