booking.com
Početna stranica > Komentari

KOMENTARI

Krst star osamsto godina

24.06.2007. god.
Patrijarh srpski Arsenije Jovanović Šakabenda poklonio je svoj krst, koji je donio sveti Sava iz Jerusalima, Radoju Baboviću iz Konjuha kod Andrijevice koji ga je sa grupom Vasojevića izbavio iz turskog zarobljeništva. Krst se i danas čuva u bratstvu Babovića. Kada je Austrougarska vodila rat sa Turskom (1737—1739) godine, patrijarh srpski Arsenije Jovanović Šakabenda, koji je stolovao u Pećkoj patrijaršiji, ustao je protiv Otomanskog zavojevača i pozvao pravoslavni narod da pruži otpor Turskoj i tako pomogne Austriju. Sva brdska plemena ustala su na......

Pomaže Bog, braćo i sestre!

Ja bih da dodam par reči o knezu Radoju Baboviću, inače mom pretku.

Radoje Babović je, osim što je bio knez, bio i vojvoda vasojevićki. Iz prvog braka je imao kćer Novku.
Jednom prilikom, kada je sa vojvodom kučkim Ilijom imao važan sastanak na planini Carine, blizu Komova, vojvoda Ilija mu je rekao da bi trebalo da pokuša da se ponovo oženi, jer bi bila greota da iza takvog junaka ne ostane muških potomaka.
Knez Radoje ga je, misleći da mu se ruga, pozvao vojvodu Iliju na dvoboj, a ovaj mu je, da bi mu stavio do znanja da je mislio prijateljski, dao svoju kćer, koja je imala 18 godina, za ženu (knez Radoje je tada imao oko 70 godina).
Ona mu je rodila četiri sina, ali, pošto je knez Radoje ubrzo bio na samrti, a sinovi mu nisu još stasali, pa nisu mogli da naslede titulu kneza, predao je titulu vojvode vasojevićkog svom unuku, sinu njegove kćeri Novke i Nova Kastratovića, Lakiću. I od tada se potomci Lakića Kastratovića prezivaju Vojvodići.

Toliko za sada. Ako neko ima neki komentar ili ako treba nešto da doda, neka mi se javi putem mejla ili putem telefona: 064/200-6502.
(Srđan Aleksijev Babović, 21.03.2008. 14:36:11) [848]Svi komentari i poruke objavljeni na web portalu su privatno mišljenje autora i komentatora i ne predstavljaju stavove vlasnika web portala, njegove administracije i redakcije mojeNovosti.com
Detaljnije o uslovima korišćenja
Preporučujemo da se registrujete za unos komentara >>

Ostavite Vaš komentr

:) :D ;) B-) :P :-o :( x-(


Svi komentari