BitLab хостинг
Почетна страница > Новости
Бранко Ракочевић

КАКО JE MAШТА ПОСТАЛА СТВАРНОСТ

 КАКО JE MAШТА ПОСТАЛА СТВАРНОСТ
16.07.2013. год.
Пре 35 година (1978.) , млађаном  Дену Бриклину (Dan Bricklin) ,студенту прве године Харвaрдске бизнис школе   (Harvard  Business  School) синула је мисао која ће изменти свет персоналних компјутера.

Ове године  Харвардски универзитет  прославља 375-годишњи јубилеј постојања  евоцирањем  догађаја из своје историје  који се могу сматрати и догађајима  у целокупној светској науци и техници. 

Један од њих се десио пре 35 година кад је Дену Бриклину, бруцошу  Харавардске бизнис –школе, пало напамет да свима учини доступним  свет персоналних рачунара. 

ЊЕМУ ДАЈЕМО СПОМЕН ОВУ

Загледао се  како професор записује бизнис –модел
 
А почело је , могло би се рећи, сасвим случајно.

Ден је био радознао и загледао се како његов професор  записује један  бизнис модел и одједном му је синула идеја  која ће га одвести прсаво до суштине проблема-промена једног парарметра модела  захтевала је предано пребројавање  свих каснијих записа.
Кад бруцош доживи озарење 

Доживео је бруцош Ден Бриклин оно што се обично назива озарењем:
 а зашто не бисмо  дозволили  да ту досадну радњу уместо нас обавља компјутер?

 VisiCalc  као резултат тог озарења 

Као резултат тог озарења на крају крајева настале су  VisiCalc-прве  електронске таблице , претходнице таквих програма као што је  на пример Miskrosoft Excel.
Изашле 1979. ,VisiCalc су према општем признању специјалиста помогле да  персонални рачуанр од играчке постане незаменљиви инструмент за бизнис.

До тада је комјутер био као нуклеарни реактопр 

„До тада компјутер није био оно што обичан човек користи у свом свакодневном животу.Не више него нуклеарни реактор ,на пример“ , размишља  Бринклин који је   данас председник компаније  која разрађује прилоге за Ipad. 
„Компјутер за једног човека? Тако нешто је могло бити само  у истраживачким лабораторијама“!

“Коришћеље тастатуре чак и на писаћој машини није било једноставно за већину обичних људи, који су се бавили бизнисом.То је био посао   за секретаре   или стенографе“, наставља Бриклин.
 
Електронску пошту користили најпробранији међу пробранима 

“Елктронску пошту су користили само најпробранији међу одабранима.А коришћење компјутера за финансијско прогнозоирање , на пример,  било је недоступно онима који су у малом бизнсу представљали већину.
По правилу ,сви рачуни су се водили ручно.У електронском облику су се могли само чувати. И то вечно.“

 Да персонални рачунар не буде само играчка за видео игре 

Бриклин је био један од малобројних који је схватао да  се та ситуација мора променити, а персонални рачунар се мора друкчије користити ,
тако да не служи  само као  играчка или  за разоноду.

Као већ искусан програмер, он је крајем шездесетих ступио на Масачусетски технолошки институт (MTI),  како би стекао  научни степен у области електротехнике и компјутерских наука.Тамо је он проводио  много времена у компјутерским лабораторијама, програмирајући интерактивне системе.

Управо се овде  Бриклин срео са Бобом Франкстоном (Bob  Frankston)  ,будућим коаутором VisiCalka.

После  завршетка Масачусетског  технолошког института, Бриклин је поечо радити у  Digital Equimpment Corp.

Током  следећих неколико година он је разрдио компјутерске ситеме процеса формирања страница и руководио радом на стварању једног од првих текстовних система WPS-8.

После је прешао на рад у FasFax, који је производио  микропроцесне  електронске апарате. 

Све се то исподешавало  пре него се уписао на  Harvard  Business Shool.  

Живео у време прве digital револуције

„Имао сам довољно употребљивог искуства и знања за разраду  прогрмиране сигурности која би одговарала  потребама људи“, говорио је Бриклин.

„Живео сам у време прве   digital   револуције. Добијено искуство у тој области користило ми је да се упознам са процесом обраде текстова различитог рода.После искуства добијеног у FasFaxu , дубоко сам познавао  тип електорнскох система који најчешће користе обични људи.Кад се све то заједно сложило,добило се оно што је постало касније основа за разраду VisiCalc.“

Велика шанса за вођење малог бизниса

„После VisiCalca свет је схватио  да персонални рачуанр може изменити начин понашања и деловања бизниса,“изјавио је Хари Луис (Harry R. Lewis),професор  Gordon mcKay.

„Имајући скромне персоналне рачунаре, предузећа су добила могућност  да контролишу своје податке постепено повећавајући  ту способност.Тако се указала веома велика шанса за вођење малог бизниса,“закључио је професор  Хари Луис.
Без обзира на то што се VisilCale већ  био појавио на тржишту, тек након  што је Apple II коначно  свету отворио очи  од каквог су значаја персонални компјутери, програм је постао неоспорна парадигма  у бизнису.

Председник Реган правио буџет САД по таблицама  VisilCalc

„Први пут сам осетио да смо ми урадили „то „ кад је Wall Street Journal објавио редакцијски уводник о буџету САД у којему се говорило да  по таблиацама VisiCalc председник Реаган покушава да објасни  на који начин буџет треба да се уради, “ сећа се Бриклин. 
 
„ То је значило да  су људи који су се обратили  таблиацама  VisiCalc били уставри „финансијски „ људи.Они су схватили да је персонални компјутер одиста  инструмент за  њихов бизнис „. 

Харвард - иделано место да ти у главу дође нека идеја 
 
 Сумирајући сећања на настанак свог проналсака , Ден Бриклин ,изумитељ персоналног рачуанра  , посебно нагалашава:
 
„Харвард ми је помогао  да увидим колико  варијабилан и нестандардан  може бити реални  свет.

То је идеално место да би у главу дошла нека идеја „.

 Одговарјући на питање шта његов изум чини особеним, изумитељ Бруклин одговара:“То је пре свега-сукцесивност.DN, Excel,Google Docs.Сви они настављају ту линију.
Видети решеља  која сам ја предложио и оно што сам започео и продужити тим путем...
Само тако машта може постати стварност.“
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


Од суда у Калифорнији затражено је да присили "Гугл" да уклони "Телеграм" из своје продавнице "Плеј стор", због тврдњи да се апликација користи за подстицање насиља. Правни изазов одражава...

Односи Москве и Техерана неће зависити од "хирова" Сједињених Америчких Држава које покушавају да наруше партнерство две земље увођењем нелегалних санкција, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.


Ако Сједињене Америчке Државе укину санкције Ирану, Техеран ће се вратити примени нуклеарног споразума (ЈЦПОА) и додатном протоколу са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА)

Русија се нада да ће се Сједињене Америчке Државе вратити Заједничком свеобухватном акционом плану (ЈЦПОА) о иранском нуклеарном програму, што је услов да Иран изврши обавезе, рекао је министар...


Москва и Техеран заинтересовани су за потпуно обнављање нуклеарног споразума између Ирана и других учесника, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров. "Данас је једна од најважнијих тема задатак спасавањ...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Срећни новогодишњи и божични празници

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА