Домени и хостинг
Почетна страница > Новости

Подгорица обележава „Божићну побуну“ на годишњицу Мојковачке битке

Подгорица обележава „Божићну побуну“ на годишњицу Мојковачке битке
06.01.2019. год.

Преносимо саопштење Владе и Министарства одбране Црне Горе у целини:

Министарство одбране:

“Без сјећања и пијетета према славним прецима и њиховом дјелу не би било ни данашње Црне Горе. Нестали би и црногорска држава и све црногорско”, казао је премијер Душко Марковић на Свечаној академији одржаној данас у Зетском дому на Цетињу поводом 100 година од Божићног устанка.
   
“Дубоко се клањајући херојској жртви божићних устаника, као и тешким патњама црногорских фамилија у годинама терора које су услиједиле, данас с правом можемо рећи да су те жртве и те патње добиле свој заслужени смирај у обнови црногорског имена и црногорске државе 21. маја 2016. године”, истакао је премијер. Он је поручио да је данас потребно да разумијемо заблуде једних у тешким и смутним временима, баш као и визију и жртву других у одбрани угрожених права на црногорско име и посебност. 

“Данас желим да видим мање неосноване бриге за наше државно достојанство, и много мање узбуђења због оних који се боре за свој идентитет, присвајајући наш вјековни”, закључио је премијер Марковић.

Министар одбране, мр Предраг Бошковић је казао да Министарство одбране и Влада Црне Горе, не заборављају божићне хероје, на чијим ће примјерима младост учити како се вјерност отаџбини изговара. 

„На бесмртним идејама њихових душа, гријаће се нова покољења“, казао је Бошковић. Он је истакао да је Божићни устанак догађај о којем се дуго није знало готово ништа, али да „истина увијек нађе путеве којима ће се показати свјетлости, упркос дубини заборава.“ „Њихов барјак части и сјећања преношен је од синова до потомака, да се опет врати предачкој завјетној мисли - да војник брани грб на капи, да брани идеју над којом је - у част и у живот заклетву положио“, истакао је министар Бошковић на Свечаној академији.

Данашња свечаност на Цетињу, у организацији Министарства одбране, имала је два дијела – на Споменику херојима Божићног устанка 2019. на Бајицама и у Зетском дому, гдје је одржана Свечана академија. Академији су присуствовали предсједник Скупштине Црне Горе, Иван Брајовић, бивши предсједник Филип Вујановић, чланови Владе, и други представници државног, политичког, културног и научног живота Црне Горе. Предсједник Мило Ђукановић је, у немогућности да присуствује свечаности, послао честитку Влади и Министарству одбране због препознавања значаја овог великог јубилеја. 

На споменик на Бајицама претходно су вијенац положили премијер Душко Марковић, министар одбране, мр Предраг Бошковић и градоначелник Цетиња, мр Александар Кашћелан. 
    
Бројним присутним грађанима, са новосаграђеног гумна код споменика обратили су се начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић и градоначелник Кашћелан. 
    
Генерал Дакић је, говорећи о Божићном устанку, истакао да ондашња ријешеност и истрајност црногорских официра да остану вјерни положеној заклетви, њихова етичка и традиционална снага представљају снажно надахнуће и данас, након сто година. “Спремни на највећу жртву, уздигли су морални кодекс изнад властитих живота и живота својих најмилијих”, казао је начелник ГШ ВЦГ. 
    
Кашћелан је казао да је међу члановима комитског покрета било и јунака и првака ондашње Црне Горе, а да се данас присјећамо оних који су посијали сјеме отпора затирању црногорске државности. 


    
У Зетском дому изведен је драмски приказ са тематиком из Божићног устанка, који је специјално за ову прилику режирао редитељ Жељко Сошић. Финални дио Свечане академије била је примопредаја сабље коју је министар Бошковић предао командиру Почасне гарде, капетану Милији Чабаркапи. Ријеч је о реплици која је урађена по оригиналу официрске сабље из 1910. године, а која ће убудуће бити коришћена приликом свих свечаних церемонија које захтијевају и подразумијевају учешће Свечане гарде Војске Црне Горе. 
    
На гумну поред Споменика божичним херојима глумац Слободан Маруновић говорио је одломак из дневничких записа Крста Зрнова Поповића, вође Божићног устанка. 
     
Божићни устанак црногорског народа подигнут је под вођством командира Крста Зрнова Поповића, 6. јануара 1919. по новом, или 24. децембра 1918. године, по старом календару. Имао је за циљ поништење одлука тзв. Подгоричке скупштине, од 26. новембра 1918. године о нелегалном и нелегитимном присаједињењу Црне Горе Србији, те да се Црна Гора ослободи фактичке војне окупације српске војске, да се одбрани и афирмише црногорска државна независност и да Црна Гора као пуноправан и равноправан државно-правни субјект ступи у југословенску конфедерацију. "

Влада

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас поводом стоте годишњице Божићног устанка да са временске дистанце од једног вијека видимо какве је посљедице у црногорском бићу оставио дубоки раскол и сукоб, да је данас потребно да разумијемо тадашње заблуде једних и визију и жртву других у одбрани угроженог права на црногорско име и посебност те да су жртве устаника и тешке патње црногорских фамилија у годинама терора добиле смирај у обнови државне независности 2006. године.

„На данашњи дан прије сто година покренут је Божићни устанак. Кренула је побуна против затирања црногорског имена и црногорске државе. Кренула је одбрана достојанства и права на самобитност црногорског народа. Те свијетле идеале, који су уграђени у темељ националног и државотворног бића Црне Горе, устаници су бранили под геслом 'ЗА ПРАВО, ЧАСТ И СЛОБОДУ ЦРНЕ ГОРЕ'“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Свечаној академији у Зетском дому на Цетињу.

Премијер је позвао историчаре да истражују период од прије једног вијека оцијенивши да је истина потребна данашњој Црној Гори како бисмо превазишли подјеле.„Нека историчари сумирају факта о трагичној судбини наше државе на крају Првог свјетског рата. Нека истражују чињенице о нелегитимној Подгоричкој скупштини и о Божићном устанку, као непосредном одговору на њене кобне одлуке. Нека сагледају непристрасно узроке и посљедице догађаја који су довели до тога да Црногорци окрену оружје једни на друге. Та истина потребна је савременој Црној Гори, данас можда више него икада раније. Не зато да бисмо славећи трагику једног историјског догађаја продубљивали подјеле међу нама, већ управо да на темељима историјске истине једном за свагда покопамо те подјеле“ – рекао је Премијер.
  
Предсједник Марковић је рекао да са временске дистанце од једног вијека видимо какве је посљедице у црногорском бићу оставио тако дубок раскол и сукоб.
               
„Ја вјерујем да нам је данас потребно да разумијемо заблуде једних у тешким и смутним временима, баш као и визију и жртву других у одбрани угроженог права на црногорско име и посебност. Не да бисмо изједначавали њихову историјску улогу у трагичној црногорској повјесници, јер су они сами себе смјестили тамо гдје су их одвеле њихове заблуде и њихови идеали, већ да ослободимо мрака тих подјела данашњу, савремену Црну Гору. Дубоко се клањајући херојској жртви божићних устаника, као и тешким патњама црногорских фамилија у годинама терора које су услиједиле – данас с правом можемо рећи да су те жртве и те патње добиле свој заслужени смирај у обнови црногорског имена и црногорске државе 21. маја 2006. године“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је поручио да су савременој Црној Гори потребни сјећање и пијетет према славним прецима и њиховом дјелу, да без тог темеља и путоказа не би ни било данашње Црне Горе већ би нестало њено име.

„Увјерен сам, међутим, да се црногорско име данас не може чувати само сјећањем на славну и трагичну прошлост. За његову одбрану, за његово постојано мјесто на мапи савременог свијета, потребно је много више од – дозволите да кажем – „бусања у јуначка прса”. Да бисмо опстали на прави начин, данас се црногорско национално име и идентитет морају суочавати са искушењима које намеће цивилизовани свијет. А да бисмо у томе успјели, сви морамо имати довољно мудрости, довољно визије и довољно разумијевања за оне друге, да не заостанемо у том савременом изазову“ – поручио је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је рекао да је смо када смо наш државни пут, након обнове независности, усмјерили у правцу европских и евроатлантских интеграција имали на уму управо такву Црну Гору: способну да буде и у демократском, и у економском смислу равноправни дио заједнице најразвијенијих држава и народа.

„Данас више нема дилеме хоћемо ли у томе успјети – неке од тих циљева већ смо остварили, а неки су надохват руке. Никада у својој историји наша земља није имала такву позицију и такво мјесто у међународној заједници. Такође, никада Црна Гора није имала најдинамичнију економију на Балкану, са највишим животним стандардом у региону, са стопама економског раста међу највишим у Европи посљедњих година. И није нико донио однекуд те резултате Црној Гори. Сами смо их остварили. Наша предана администрација, и наши вриједни грађани. Зато бих волио да видим више поштовања, и од нас самих, данашњој Црној Гори и њеној перспективи. А мање неповјерења у наше способности и наше институције. Мање неосноване бриге за наше државно достојанство, и много мање узбуђења због периферних негатора свега црногорског, или пак оних који се боре за свој идентитет присвајајући наш вјековни“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић закључио је обраћање на Свечаној академији поводом стоте годишњице Божићног устанка увјерењем да је независна, самосвјесна и храбра Црна Гора најсигурнија одбрана и имена црногорског и нашег државног идентитета.

„На тај начин, најбоље ћемо чувати и сјећање на славне претке и њихову жртву, из свих црногорских битака и устанака, војеваних и подизаних – за слободу. Данас, на стогодишњицу Божићног устанка, чија је искра бљеснула овдје на пријестоном Цетињу, желим да поручим да нас херојство устаника обавезује да наставимо да изграђујемо Црну Гору по мјери савремене цивилизације и демократских вриједности које је красе. Данас у томе видим смисао поруке Божићног устанка: ЗА ПРАВО, ЧАСТ И СЛОБОДУ ЦРНЕ ГОРЕ. Нека је вјечна слава и хвала божићним устаницима!“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић."

---крај саопштења---


  • Извор
  • / vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

„Тренутно сам јако опасан човјек за Републику Српску и за руске инвеститоре јер имам много информација. Пријете ми убиством, јер знам имена, датуме, шта се продавало, коме се продавало,...


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров налази се у самоизолацији због контакта са особом зараженом коронавирусом , а све

Русија ће у Уједињеним нацијама покренути питање америчких претензија на Месечеве ресурсе, преносе РИА Новости саопштење „Роскосмоса“.


Министарство спољних послова Кине је саопштило да ће Кина предузети реципрочне контрамере против шест америчких медијских компанија након што су САД шест кинеских медија означиле као „стране мисије“.


Мандатар за састав нове владе Здравко Кривокапић упутио је синоћ писмо представницима владајуће већине у коме тражи да му доставе имена кандидата за министре, и то у ресорима који...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Олуја је погром

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА