Почетна страница > Новости

РТ: Пројектили ће летети изнад Јапана и пасти близу Гуама - Пјонгјанг

фото: © KCNA / Reuters/ vostok.rs   | 10.08.2017.
РТ: Пројектили ће летети изнад Јапана и пасти близу Гуама - Пјонгјанг


Извор:
Восток, РТ

Севернокорејски државни медији објавили су детаље о плану удара на Гуам, а који би требало да буде спреман до средине августа. Планом напада ће наводно бити обухваћене четири ракете испаљене изнад Јапана и падањем унутар неколико десетина километара територије САД.

Наставак ратне реторике између САД и Северне Кореје, као и размене претњи између Доналда Трампа и Пјонгјанга , државна медијска агенција Пјонгјанга КЦНА саопштила је да ће лидеру земље Ким Џонг Уну бити представљен детаљни план напада на Гуам до средине августа.

План предвиђа лансирање четири ракете "Хвасонг-12" које би "прешле небо изнад Шимане, Хирошиме и Коичи префектуре Јапана", наводи се у извештају агенције, цитирајући речи генерала Ким Рака Гјома.

Пројектили ће "летети 3,356.7км за 1,065 секунди" пре него што практично стигну до обала Гуама, падајући у воду на само 30-40км даље. "

Пјонгјанг је такође исмејао Трампово обећање да ће се претњама Пјонгјанга супротставити "ватром и бесом", означавајући речи Трампа као "пуним глупости", те обећавајући да ће деловати са "пуном силом".

Трампова претња подстакла је с друге стране државног секретара Рекса Тилерсона да Американциме увери да Северна Кореја "не представља непосредну опасност САД-у", док је секретар за одбрану Џејмс Матис саопштио да је Вашингтон сигуран у своју војну супериорност, позивајући Северну Кореју да се уздржи од "разматрања акција које би довеле до окончања њеног режима и уништавања њеног народа ".Помоћник службе Трампа Себастиан Горка упоредио је тренутну ескалацију односа између САД и Северне Кореје са кубанском кризом из 1962. године, позивајући америчке законодавце да подрже став Трампа у тренутној кризи.

"Ово је аналог кубанској ракетној кризи. Морамо бити заједно", саопштио је Горка, подсећајући да "смо током кубанске ракетне кризе стајали иза Кенедија".

Горка је такође упозорио Пјонгјанг не "тестира Америку".


Повезане теме: САД, СевернаКореја, нуклеарно, оружје, односи,


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »