enekretnine.info - vrh
Почетна страница > Новости

Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут - 16.12.

17.02.2017. год.

  

Интерактивна мапа бојевих дејстава и ваздушних удара Русије у Сирији -  Клинути овде или на мапу испод


Руски ваздушни напади у Сирији  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја руских ваздушних удара у Сирији по данима Преглед бојевих дејстава у Сирији за 16.02.Стање на фронту .


Преглед политичких и других вести за 16.02.


Русија, Иран и Турска ће заједно радити на прекиду непријатељстава у Сирији -  Усвајање заједничке позиције о заједничкој групи која ће пратити поштовање примирја у Сирији и која ће радити на изради мера поверења зараћених страна постао је резултат данашње рунде преговора у Астани, саопштио је новинарима шефа департмана за Блиски исток и Северну Африку МСП-a Русије Сергеј Вершињин.

„Конкретни резултати састанка у Астани је усвајање става о заједничкој групи у коју улазе Русија, Иран, Турска. Она ће регуларно радити како би се сачувао и ојачао режим прекида ватре“, навео је руски дипломата.

„Делатност групе ће бити техничка, али ће неоспорно имати већи ефекат са тачке гледишта оздрављивања укупне ситуације у земљи и око земље, јер ће деловати на поштовање режима прекида ватре и на стварању мера поверења“, додао је Вершињин.

Специјални представник руског спољнополитичког ресора је назвао преговоре у Астани „важним догађајем“.

Наредни преговори ће бити одржани за мање од месец дана, саопштио је заменик шефа иранске дипломатије Хусеин Ансари.

Мистура представио Шојгуу мапу пута за пружање помоћи становништву Сирије -  Специјални представник генералног секретара УН о Сирији Стафан де Мистура представио је „мапу пута“ министру одбране Русије Сергеју Шојгуу о пружању хуманитарне помоћи за становништво Сирије.

„Што се тиче хуманитарне операције. То је апсолутно тачно. Погледајте ’мапу пута‘ коју сам желео да вам покажем: где намеравамо да испоручимо хуманитарну помоћ сиријском народу“, рекао је Де Мистура на састанку са Шојгуом.

Мистура је рекао да режим прекида ватре треба да обезбеди повећање испоруке хуманитарне помоћи сиријском становништву, „без обзира на временске прилике“.

„Сада је на снази режим прекида ватре, тако да не видимо никакав разлог зашто ни ми ни ви не бисмо могли да испоручујемо хуманитарну помоћ. О томе ћемо расправити детаљно“, додао је Де Мистура.

Он је нагласио значај преговора у Астани у контексту предстојећег рада о Сирији у Женеви.

„У Женеви ћемо радити напорно. Чак и у Астани имамо прилику да представимо опозицији и влади могућност да разговарају о питањима будућности. Још више можемо да урадимо у Женеви. И то је разлог зашто је Астана за нас веома важна“, истакао је Де Мистура.

Де Мистура је додао да уколико Русија заједно са Турском, Ираном и Сиријом успе да стабилизује режим прекида ватре у Сирији, то ће бити почетак великих промена у сукобу.

Он је захвалио Русији за напоре у Астани за решавање ситуације у Сирији и констатовао смањење нивоа насиља у земљи.

„Много питања разматрано је у Астани, имали смо много веома важних састанака који би данас могли да буду изузетно корисни. Зашто? Зато што је прва ствар која треба да буде урађена обезбеђивање прекида ватре. И од потписивања споразума са Турском о прекиду ватре потврђујем да смо видели смањење насиља у Сирији. То је веома добра вест“, истакао је Де Мистура.

Имајући у виду значајан напредак у сиријском решењу, он је нагласио да је неопходно да се повећа процес прекида ватре и да је у том контексту састанак са Шојгуом веома важан.

Он је додао да сада мора да се пронађе поуздан механизам прекида ватре, о чему се, конкретно, говори на разговорима у Астани.

Шојгу: Русија рачуна на УН у погледу пружања хуманитарне помоћи Сирији -  Директни сукоби између сиријске војске и умерене опозиције данас су у потпуности прекинути захваљујући напорима сукобљених страна и земљама-посредницама, рекао је током састанка са специјалним представником генералног секретара УН о Сирији Стафаном де Мистуром, министар одбране Русије генералу Армије Сергеј Шојгу.

„Надамо се даљем конструктивном дијалогу са опозицијом. На крају крајева, оно што је постигнуто након 29. децембра (објављивања примирја у Сирији), оно што видимо данас, та слика је много боља него што је била. Смањио се број напада, потпуно су прекинуте директне борбе“, рекао је он.

О нацрту сиријског устава морају широко да расправљају сви сектори друштва, изјавио је Шојгу на састанку са специјалним представником генералног секретара УН за Сирију Стафаном де Мистуром.

„Ми смо свесни да од нечега треба почети. Према нашем мишљењу, било би добро да се почне са дискусијом о нацрту устава. Нацрт устава као такав нема неке јасне оквире, то је питање за дијалог и разговор. Нацрт устава је оно о чему треба да се расправља са свим слојевима друштва“, истакао је руски министар.

Он сматра да о нацрту треба да се разговара са опозицијом, са властима, са онима који се налазе и на територији Сирије и у иностранству.

Он је нагласио да „данас постоје сви услови за почетак разговора, за почетак разматрања начина за излазак из кризе“.

„Полажемо велике наде у Женеву и сигурни смо да ће тамо успети да се учине наредни кораци напред у политичком процесу“, закључио је министар.

Делегације за разговоре о Сирији у Женеви неопходно је формирати што пажљивије, рекао је руски министар.

Да би се тај посао започео неопходно је да се „што пажљивије и што опрезније приступи формирању делегација. Не смеју да постоје приоритети једне или друге стране“, нагласио је Шојгу.

Он је додао да делегација мора бити формирана тако да питања разматрају све заинтересоване стране.

Руски Центар за разминирање припремио је прву групу сиријских деминера за чишћење територије земље и дао им одговарајућу опрему, изјавио је Шојгу.

Он је рекао да Центар обавља велики посао у деминирању цивилних објеката и инфраструктуре, и да заједно са сиријским властима обнавља водовод у Дамаску за стабилно снабдевање водом.

Министарство одбране Русије рачуна на Уједињене нације у погледу пружања хуманитарне помоћи Сирији, укључујући и отклањање препрека за испоруку лекова и медицинске опреме, изјавио је руски министар одбране.

Он је рекао да се ради о Источној Гути, Дејр ел Зору и другим блокираним подручјима.

„Наравно, не можемо да не говоримо о тешкоћама свуда у Сирији, и овде не делим на опозицију и власт, оно што данас доживљава народ Сирије у погледу лекова и медицинске опреме. И веома се надамо да ћемо уз вашу помоћ, уз вашу подршку елиминисати и уклонити препреке које данас постоје у испоруци лекова и медицинске опреме“, рекао је министар.

Наоружана сиријска опозиција придружила се консултацијама у Астани -  Чланови сиријске наоружане опозиције придружили су се консултацијама у Астани уочи пленарне седници, јавио је дописник агенције РИА Новости.

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на разговорима у Москви


Осама Абу Зејд, као и остали чланови наоружане опозиције, дошли су на разговоре у хотел „Риксос“ у Астани.


Руска и иранска делегација тренутно воде билатералне разговоре. Главна тема на дневном реду састанка је контрола прекида ватре.


Пленарна седница планирана је за 16 часова по локалном времену.


Лавров: Покушавамо да допринесемо прекиду ватре у Сирији -  
Москва подржава напоре за побољшање режима прекида ватре на целој територији Сирије, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Драго ми је што сте нашли времена за састанак уочи дуго очекиваног наставка међусиријских разговора у Женеви“, рекао је Лавров, отварајући преговоре са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром.

Он је подсетио да Москва „подржава напоре за спровођење Резолуције Савета безбедности УН 2254“.


„Покушавамо томе да допринесемо оним што смо договорили са нашим турским и иранским колегама о прекиду ватре између владе и опозиције у највећем делу Сирије“, истакао је Лавров.


Он је подсетио на могући нацрт устава, руски предлог, чије је усвајање сиријска ствар.


„Без обзора на то, ми верујемо да ови предлози могу да буду подстицај за вођење правих преговора између свих Сиријаца, укључујући и садашњу владу и опозицију… Надам се да ће контакти са руском страном пре наставка преговора бити корисни“, додао је министар.

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура изјавио је да ће се на разговорима о Сирији у Женеви разговарати о уставу и изборима под окриљем УН.

На састанку у Москви са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, Де Мистура је рекао да УН „снажно подржавају иницијативу Астане“ о Сирији.

Де Мистура је потврдио да су преговори у Женеви планирани за 23. фебруар.


„Делегације ће пристизати између 20. и 23. фебруара, тако да могу да одрже са нама (УН) билатералне састанке. Дневни ред разговора је јасан: питање управљања, устава и избора под покровитељством УН. Сада је право време да се то уради“, рекао је специјални изасланик УН.


Он је истакао да је „неопходно да се повећају напори у политичком процесу“.


Столтенберг: НАТО подржава коалицију у Сирији -  НАТО би могао да учествује у борбеним операцијама, ако то затраже од њега, али Алијансу нису звали да игра борбену улогу на територији Сирије, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

„НАТО подржава коалицију, укључујући њену ваздушну операцију у Сирији са авионима ’авакс‘. Међутим, није било позива на борбену улогу и присуство НАТО-а унутар Сирије“, изјавио је Столтенберг новинарима.

Он је навео да под активнијом улогом НАТО-а у борби против тероризма он подразумева, пре свега, обуку снага земаља-партнера како би они могли да осигурају сопствену одбрану.

„Када се залажем за активнију улогу НАТО-а у борби против тероризма, нисам мислио на учешће НАТО-а у компликованијим борбеним операцијама. Наравно, НАТО може то да уради ако нам то затраже, али то није моја идеја“, изјавио је генерални секретар Алијансе.

Он сматра важним предстојећи састанак представника обједињеног комитета начелника штабова Оружаних снага САД генерала Џозефа Данфорда и начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова и поздравио је успостављање контаката између војних ресора земаља-чланица Алијансе и Русије.

Асад: Русија никад ништа није радила без консултација са нама -  Одлуке о ситуацији у Сирији доносе њене власти, а не Русија, али без подршке Русије ситуација у земљи била би лошија, изјавио је председник Сирије Башар ел Асад у интервјуу француском радију „Европа 1“.


„Не, председник Владимир Путин не доноси одлуке у Сирији. Ми доносимо одлуке. Русија поштује наш суверенитет. У свакој пређеној фази, стратешкој или тактичкој, постојала је сарадња са Сиријом. Они никад ништа нису радили без консултација са нама“, истакао је Асад.

Он је додао да би „без помоћи Русије ситуација била лошија“.

„Али, колико лошија? Нико не зна. Не могу вам рећи да ли би влада опстала или пала. Али, сигурно је да је подршка Русије била пресудна за слабљење ДАЕШ-а и Нусра фронта“, додао је Асад.

Сиријски председник оптужио је западне земље да подржавају терористе на подручју Сирије.

Асад је рекао да терористи „користе помоћ западних земаља, укључујући и Француску и Велику Британију“.

„Од првог дана сукоба Француска је подржавала терористе у Сирији и директно је одговорна за убиства у нашој земљи“, истакао је Асад.

У интервјуу за француски радио Асад је говорио и о контактима Сирије са француском обавештајном службом.

На питање да ли су постојали контакти Сирије и француске обавештајне службе, Асад је одговорио: „На неки начин имали смо индиректне контакте“.

„У ствари, током посете француских парламентараца, међу њима су били тајни агенти. Значи, такви контакти постоје“, додао је он као одговор на питање да ли је имао лични контакт са француском обавештајном службом.

„Наравно, француске власти рекле су да је то делегација парламентараца. Али то није истина. Постоји много канала комуникације“, додао је Асад.

Сиријски председник не сматра да је спорни указ председника САД Доналда Трампа којим се ограничава улазак избеглица из неких земаља, укључујући Сирију, усмерен против Сиријаца.

„Он је усмерен против терориста који желе да се инфилтрирају на Западу. И то се већ догодило. То се догодило у Европи, углавном у Немачкој“, рекао је Асад.

По његовом мишљењу „Трампов циљ је забрана уласка у земљу за такве људе“.

„Оно што ме брине је могућност повратка Сиријаца у Сирију, да се не шаљу из САД. Не бих желео да видим како имигрирају у друге земље. А оно што би ме усрећило је то да могу да се врате у Сирију, јер они желе да се врате. Пошто већина Сиријаца одлази због тероризма и због западних санкција“, истакао је Асад.

Он је додао да намерава да „тражи од председника САД и западних земаља да укину ембарго и престану да подржавају терористе“.

Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут -

 

 

 

 

 

 

   • Извор
  • / vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

У истраживању које је обавио Истраживачки центар за одбрану и безбедност (ИЦОБ), за поновно увођење редовног војног рока изјаснило се 74 процента анкетираних, док је 26 одсто било против....


Познате инфлуенсерке имају један одличан трик за ово лето.


Земљотрес интензитета 3,1 степен Меркалијеве скале потресао је синоћ Бањалуку у 22:16 часова, преносе локални медији.


Глумац Милош Биковић следеће недеље ће поново после краће паузе, проузроковане бројним професионалним обавезама пре свега у иностранству, заиграти у улози Армана Дивала у мелодрами "Дама с камелијама".


Остале новости из рубрике »

BTGport.net - у1
Америчке ракете

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА