Домени и хостинг
Почетна страница > Новости

Сукоб у Нагорно-Карабаху - преглед ситуације - 12.10.

13.10.2020. год.

   


Преглед дешавања на ратишту у Нагорно Карабаху за 12.10.

Мапа спорног региона Нагорно-Карабаха


 >

 

 

 

 

 РТ: Екипа РТ-а усред гранатирања града Гадрута у Нагорно-Карабаху, упркос потписивању климавог примирја   Гадрут, град за који и Јермени и Азербејџанци тврде да га држе под својом контролом и даље трпи снажна гранатирања упркос проглашеном прекиду ватре. Екипа РТ-а посетила је на кратко „најмање сигурно“ место у Нагорно-Карабаху.


Гадрут је мали град који се налази на јужном делу фронта Нагорно-Карабаха. Прошле недеље Баку је саопштио да је одбрана пала и да су азербејџанске снаге преузеле контролу над градом. И Јерменија и Република Нагорно-Карабах одбациле су ту тврдњу.

Упркос хуманитарном прекиду ватре који су договорили Баку и Јереван почев од суботе, борбе и гранатирање Гадрута су настављене. Дописник РТ-а на терену Игор Жданов назвао га је „најмање сигурним местом у читавом региону“.

Екипа РТ-а је снимила аутомобиле и зграде очигледно оштећене у борбама, а улице су потпуно пусте. Мештани који су пратили новинаре нису им дозволили да остану на отвореном дуже од једног минута усред сталног гранатирања. Жданов је саопштио да су део града који су успели да посете контролисали Јермени.


Како је опасност расла, новинари су били приморани да побегну у подрум који је служио као привремено склониште. Затим су морали трчати до својих аутомобила и брзо напустити Хадрут, док су гранате падале по том подручју.

На снимцима се могу видети и чути експлозије док су се возили планинским путем.

Примирје уз посредовање Русије било је први дипломатски споразум постигнут откако су 27. септембра започеле борбе око планинске енклаве. Међутим, стварне борбе нису престале, док се Јермени и Азербејџанци међусобно оптужују за кршење споразума о прекиду ватре.


Нагорно-Карабах: Азербејџанске снаге покушавају да заузму Хадрут  Портпарол председника непризнате Републике Нагорно-Карабах Вахрам Погосјан изјавио је да се на подручју града Гадрут настављају борбена дејства великих размера.„Концентришући велике снаге у овом правцу, азербејџанске снаге покушавају да заузму град. Армија одбране бори се за сваки педаљ земље“, рекао је Погосјан, преноси Информативни центар „Арцах“.


Јереван: Турска војска и даље руководи акцијама азербејџанских ваздушних снага  Турска од самог почетка сукоба у Нагорно-Карабаху подржава Азербејџан, а сада подржава и покушаје Бакуа да осујети договор о примирју, написала је на својој Фејсбук страници портпарол Министарства спољних послова Јерменије Ана Нагдаљан.


Она је тим речима реаговала на раније објављено саопштење Министарства спољних послова Турске у којем је Анкара осудила то што су јерменске снаге отварале ватру на азербејџански град Ганџа, изван зоне конфликта, што је у Јеревану демантовано.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је раније да је град Ганџа био је мета ракетног напада са територије Јерменије, и да је погинуло девет цивила а 35 рањено.

Азербејџански министар спољних послова Џејхун Бајрамов је обавестио руског коопредседника Минске групе Игора Попова о томе да су и поред договора о прекиду ватре из хуманитарних разлога јерменске снаге наставиле да намерно циљају цивилне објекте и грађане у Азербејџану.

Представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан је рекао да на неким деловима фронта јесте релативно мирно али да противничка страна не поштује примирје у потпуности.

Он је навео да су азербејџанске снаге предузеле нападе у северном и јужном правцу линије раздвајања, уз употребу ракета и оклопних возила.

На обе локације је њихов напад одбијен, рекао је он.

Уништена су два азербејџанска оклопна возила а током дана оборен је и један дрон.

Ованисјан је нагласио да турска војска и даље руководи акцијама азербејџанских ваздушних снага.

„Конкретно, уз подршку турских ловаца Ф-16 беспилотне летелице турске и израелске производње су изводиле нападе на инфраструктурне објекте и наше оружане снаге“, рекао је Ованисјан.


И поред примирја у Нагорно Карабаху настављене борбе  Иако је на снази прекид ватре, јерменско Министарство одбране саопштило је да снаге Нагорно-Карабаха одбијају нападе оружаних снага Азербејџана на јужном правцу линије раздвајања. Претходно су и представници снага Карабаха саопштили да су одбили напад азербејџанске војске у северно-источном правцу.


„Наше јединице су пресекле напад непријатељских снага и уништиле два оклопна возила и нанела губитке у живој сили“, наводи се у саопштењу.

У међувремену, Црвени крст је саопштио да чека пун апсолутни прекид ватре у Карабаху како би почео са хуманитарном мисијом.

Такође, из Бакуа је саопштено да су јерменске снаге гађале други о величини град у Азербејџану, Ганџу.


Јерменија: Режим прекида ватре углавном се поштује 
 Режим прекида ватре у Карабаху, који је ступио на снагу у суботу, углавном се поштује, изјавио је представник Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан.


„Режим прекида ватре у основи се поштује. Било је појединачних провокација на које је одговарала Армија одбране (Карабаха)“, рекао је Ованисјан на брифингу.  

Конкретно је у неким областима контакт линије Армија одбране дозволила азербејџанској страни да преузме тела погинулих, али овај процес је прекинут, рекао је он.

„Од сада ће се овај процес спроводити само у присуству представника Међународног Црвеног крста, јер се и он користи за провокације“, објаснио је Ованисјан.

Такође је рекао да је за два дана азербејџанска страна изгубила око двеста људи, четири војна возила и три беспилотне летелице.


У Степанакерту откривено и уништено 180 касетних бомби 
 „Од 27. септембра у Степанакерту је откривено већ 180 касетних бомби, од којих су неке приметили мештани. Деминери су уништили муницију на лицу места“, наводи се у саопштењу Центра.


​Такође се наводи да је државна служба за ванредне ситуације позвала становнике да не дирају експлозивне направе, мине, остатке граната и касетне бомбе и одмах упозоре спасиоце ако их открију.


„Неексплодирана муниција представља велику претњу цивилима“, додаје се у саопштењу.


Раније су у центру Степанакерта почели да раде деминери, који уклањају неексплодиране гранате.

Омбудсман Нагорно-Карабаха: Погинуло 25 цивила, а рањено 102 
 Омбудсман Нагорно-Карабаха, Артак Бегларјан саопштио је да је од почетка борбених дејстава у том региону погинуло 25 цивила, а да је рањено 102 цивила.


Међу погинулима је девет жена и једно дете.

Бегларјан је на прес конференцији показао и делове беспилотне летелице, бомби и ракета азербејџанске стране, што, како каже, потврђује да Баку промењује забрањену касетну муницију чак и против цивила.

Против цивилног становништва, према његовим речима, користе се системи „Смерч“, турски и израелски дронови.


Преглед политичких и других вести за 12
.10. 
РТ: „Русија дошла да спаси Јерменију“: Председник Азербејџана саопштио Јеревану да треба да захвали Путину што му је „још једном“ дошао у помоћ  Азербејџански председник Илхам Алијев позвао је јерменског премијера Никол Пашињана да захвали руском председнику Владимиру Путину што је спасио његову земљу. Према Алијеву, Путин је спасио Јерменију, која „100% зависи од Русије“.


„Када нам је Пашињан дао ултиматум, када је увредио осећања Азербејџана, заслужио је да због тога буде кажњен. И ми смо га казнили“, саопштио је Алијев за московски дневник РБК.

„Треба да се захвали Путину на чињеници да је Русија још једном дошла да спаси Јерменију.“


У суботу је Русија помогла да се постигне прекид ватре између Бакуа и Јеревана. Након два дана од московског састанка на Путинов захтев, чији је домаћин био министар спољних послова Сергеј Лавров, обе државе су се међусобно оптужиле за кршење споразума, са извештајима о гранатирању села са обе стране линије сукоба.

Према речима Алијева, "100% зависност" Јерменије од Русије значи да Москва има велики утицај на Јереван, објашњавајући да је више пута тражио од Русије да убеди јерменску страну да се "оконча окупација" Нагорно-Карабаха. За сада се чини да Москва није спремна на тај корак.

Током две недеље откако су почеле борбе, Путин је више пута позивао на прекид ватре у региону. Иако Русија делује као посредник у јерменско-азербејџанском сукобу, Москва је званично савезник Јеревану у оквиру Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) и била би дужна да помогне Јерменији уколико би њена, међународно призната територија била на удару.


Нагорно-Карабах је 1991. прогласио независност од Азербејџана, а 29 година касније, 27. септембра, регион је забележио највећу ескалацију борби за скоро три деценије. И Баку и Јереван верују да имају јаке претензије на то подручје које је међународно признато као део Азербејџана, али је првенствено насељено етничким Јерменима. Баку сматра да је енклаву незаконито заузела Јерменија, те је саопштио да је његов циљ повратак територије под пуну контролу.


Лавров: Споразум о прекиду ватре у Карабаху се не поштује у потпуности  Споразум о прекиду ватре у Карабаху се не поштује у потпуности, борбе се настављају, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Видимо да се за сада овај споразум не поштује у потпуности, а борбена дејства се настављају. Очекујемо да ће контакти у којима смо и са вама и са нашим азербејџанским колегама, укључујући и преко министарстава одбране, омогућити да се обезбеди пуна примена споразума који су договорени у трилатералном формату“, рекао је Лавров на почетку састанка са јерменским министром спољних послова Зорабом Мнацакањаном.


Москва: У приоритетном плану за нас је важна стабилност и Азербејџана и Јерменије 
 Штитећи своје националне интересе, Русија је крајње заинтересована за стабилну ситуацију у Азербејџану и Јерменији, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова и истакла да је то један од приоритета Русије.


„Јединственост данашње ситуације лежи у чињеници да уз сопствене националне интересе, које имамо и бранимо, у приоритетном плану је за нас важна стабилност и Азербејџана и Јерменије. Њихови односи су за нас такође принципијелно важни“, рекла је Захарова у емисији „Недељно вече са Владимиром Соловјовом“.

Захарова је истакла да Русија не допушта себи играње осећањима народа и земаља и никада се не бави празном реториком.

Према њеним речима, Русија је у случају са Азербејџаном и Јерменијом успела да постигне резултат заснован на дипломатским напорима. С тим у вези, нагласила је посебну улогу руског председника Владимира Путина у организацији преговора између сукобљених страна.

„Треба подсетити на веома важну ствар, а то је колико је учинио лично председник наше земље како би долазак министара иностраних послова Азербејџана и Јерменије у нашу престоницу био омогућен. Чини ми се да сваки разговор о решавању ситуације у Нагорно-Карабаху треба почињати разумевањем и подсећањем на то ко је истински пријатељ, а ко није сасвим, у ситуацији између двеју земаља“, додала је она.

Она је подсетила и на важну улогу шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, који је, према њеним речима, поставио себи задатак да током преговора дође до документа који ће омогућити да се крене путем регулисања сукоба, а не да сближи стране.

„Видела сам много преговора. Видела сам дуге преговоре уз учешће Лаврова, сећате се иранског нуклеарног програма, регулисања ситуације у Сирији, о Украјини уопште и не говорим, маратони који су трајали сатима, настављајући се и следећег дана, чега све није било. Имам утисак да се у овом кругу Лавров једноставно потпуно дао - свој интелект, своје преговарачке способности и своје људске особине. То је учинио само из једног разлога – јер је ова тема посебна за све нас“, истакла је Захарова.


Русија и Турска потвдиле неопходност безусловног испуњавања свих тачака заједничке изјаве о Нагорно-Карабаху  Министри иностраних послова Русије и Турске, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу, разговарали су телефоном о ситуацији у Нагорно-Карабаху и потврдили неопходност безусловног испуњавања свих тачака заједничке изјаве, која је усвојена током московских преговора 9-10. октобра, саопштило је Министарство спољних послова Русије.


„Током разговора размењена су мишљења о ситуацији у зони нагорно-карабашког сукоба, која је настала као резултат трилатералних преговора у Москви 9-10. октобра. Истакнута је неопходност ригорозног испуњавања свих тачака заједничке изјаве министара иностраних послова Руске Федерације, Азербејџана и Јерменије од 10. октобра“, наведи се у саопштењу Министарства.

Министарство је додало да је руска страна потврдила спремност да настави да улаже активне посредничке напоре, усмерене на постизање решавања ситуације у Карабаху, узимајући у обзир одредбе изјаве из Москве.


„Понашање израелског руководства доказује да се у свету због новца газе људске и божанске вредности“  Власти Израела, које испоручују офанзивно наоружање Азербејџану, сносе одговорност за геноцид у Карабаху, изјавио је председник Нагорно-Карабаха Араик Арутјуњан.


„Током априлског рата, односно ескалације сукоба 2016. године, израелске власти не само да су знале да се наоружање, које се испоручује Азербејџану, користи у офанзивне сврхе уместо у одбрамбене, већ су их користили специјалисти који су дошли из Израела“, рекао је лидер Карабаха, додавши да је израелско руководство знало за шта се дронови користе у Азербејџану.

„Наравно да знају и настављају да испоручују оружје. За тај геноцид су одговорне и власти Израела, који је и сам преживео геноцид", рекао је Арутјуњан коментаришући тврдње израелског руководства да није знало да се у Азербејџану беспилотне летелице користе у офанзивне сврхе и нападе на цивилно становништво.

Према његовим речима, понашање израелског руководства доказује да се „у свету због новца газе људске и божанске вредности“.

„Не само власти Израела, већ и власти других земаља знају све о свему и настављају да испоручују Азербејџану оружје“, рекао је он.

С тим у вези, портпарол Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан изјавио је да се из Турске и Израела испоручују ударни дронови под изговорном хуманитарног терета.

„У Азербејџан се интензивно испоручују ударне беспилотне летелице из Турске и Израела под изговором хуманитарног терета“, написао је он на Фејсбуку.


Гутереш позвао Баку и Јереван да поштују режим прекида ватре  Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш позвао је Баку и Јереван да поштују режим прекида ватре и ускоро се договоре о његовим параметрима, наводи се у изјави портпарола генералног секретара Стефана Дижарика.


„Генерални секретар поздравља хуманитарне споразуме о прекиду ватре које су јуче у Москви објавили министри спољних послова Русије, Азербејџана и Јерменије. Он изражава захвалност Руској Федерацији на напорима у посредовању“, рекао је Дижарик.

Он је нагласио да „генерални секретар позива на поштовање режима прекида ватре и на што скорији договор о конкретним параметрима режима прекида ватре“.


Алијев: Пашињан нека само захвали Путину што је Русија још једном спасила Јерменију  Председник Азербејџана Илхам Алијев позвао је премијера Јерменије Николу Пашињана да захвали руском председнику Владимиру Путину за спас његове земље.


„Када нам је Пашињан поставио ултиматум, када је увредио осећања Азербејџанаца, он је требао да буде кажњен за то. Ми смо то урадили. И нека само захвали Путину што је Русија још једном спасила Јерменију“, рекао је Алијев у интервјуу РБК.
Он је нагласио да Азербејџан више пута обраћао Москви са молбом да утиче на Јерменију која „100 одсто“ зависи од Русије.

„Русија, као наш сусед и земља која има заједничку историју и са Азербејџаном и са Јерменијом, наравно, игра посебну улогу. Она се заснива и на историји и на сарадњи наших народа, као и на тежини и улози Русије у свету и, свакако, у нашем региону“, рекао је Алијев.

 
   • Извор
  • Танјуг
  • / vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


Мандатар црногорске владе Здравко Кривокапић казао је да је „жртва коју је митрополит Амфилохије поднео крајњи залог за измирење Црне Горе“.

Данас, на празник Светог апостола и јеванђелиста Луке и Светог Петра Цетињског Чудотворца у Цетињском манастиру је поводом упокојења Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија служена Света заупокојена архијереј


Обавјештавамо сву црквену пуноћу и заинтересовану јавност да је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, након упокојења митрополита Амфилохија, на својој данашњој телефонској сједници, за администратора упражњене Епархије црн...


Вијест о смрти високопреосвећеног митрополита Амфилохија као громогласна труба одјекнула је не само у Црној Гори и Србској Православној Цркви неко у цијелом свијету. Љубав и поштовање које је...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Олуја је погром

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА