autoBerza.biz
Почетна страница > Новости

Град Бања Лука обиљежио Међународни дан без аутомобила

25.09.2017. год.
Град Бања Лука обиљежио је Међународни дан без аутомобила бројним активностима. Центар града био је на два часа без саобраћаја, изузев за аутобусе јавног превоза који су у том периоду све путнике са стајалишта код РК „Боска“ и „Пошта“ превозили бесплатно. Најмлађи су на полигону спретности имали прилику да науче више о безбједном учешћу у саобраћају, док је велико интересовање било и за такмичење у вожњи бицикла на посебно припремљеном полигону спретности, гдје је најспретнији учесник освојио вриједну награду – бицикл.

Замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић, изразио је задовољство што се манифестацијом промовишу алтернативни начини кретања у Бањој Луци.

-Град је настојао и настоји да што више промовише овакаве вриједности, које треба да буду нешто о чему морамо водити још више рачуна у будућем периоду – рекао је Амиџић, који се посебно захвалио Ауто-мото савезу РС, надлежним министарствима, агенцијама и медијима који су са Градом промовисали ове вриједности.

Он је позвао све суграђане да што више користе бицикл, јавни превоз и да пјешаче како не бисмо дошли у ситуацију да ваздух постане видљив.

-Управо зато желимо превентивно да дјелујемо - нагласио је Амиџић и навео да је Бања Лука у оквиру изградње инфраструктуре за алтернативне начине кретања покренула већ неке поступке, попут уређења бициклистичких стаза и увођења тзв. „бајк шеринга“.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић, који је такође присуствовао активностима на Тргу Крајине, рекао је да је више циљева наведене манифестације, која се одржава широм Републике Српске.
-Између осталог, желимо да дјелујемо превентиво у смислу безбједности саобраћаја с посебним нагласком на што мање загађење животне средине и употребу других видова превоза - казао је министар Трнинић.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић, рекао да је у Србској тренутно више од 370.000 регистрованих возила, од чега је око 70.000 у Бањој Луци. 
-Осим тога, аутомобили су све старији, а самим тим су и све већи загађивачи ваздуха, те треба повести рачуна и о овом проблему - рекао је Бабић и навео да је циљ манифестације скренути пажњу на значај правилне употребе аутомобила, чувања животне средине и кориштење алтернативних превоза и свега оног што може побољшати квалитет живота.

Манифестацију на Тргу Крајине заједнички су организовали Град Бања Лука, Министарство саобраћаја и веза РС, , Агенција за безбједност саобраћаја РС, ОЕБС, Ауто-мото савез РС, те бањалучки превозници. Замјеник градоначелника Бање Луке је најмлађим учесницима подјелио промотивни материјал из овогодишње акције Града пред почетак школске године под називом „Пази, пази, ђак по зебри гази“.

Бициклијада: У оквиру Европске седмице мобилности, одржана је бициклијада под називом "Два су точка довољна". Бициклијада је почела у 18.00 часова и вожена је бањалучким улицама у дужини од седам километара.  • Извор
  • Нова звездана стаза
  • / absrs.org


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ
Брзина је један од основних фактора ризика у саобраћају. Веће брзине кретања возила доводе до већих ударних брзина, а самим тим и до тежих повреда. Министарство саобраћаја и веза,...


Остале новости из рубрике »

BTGport.net - у1
Грбови општина Републике Српске.

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА