autoBerza.biz
Почетна страница > Новости

Сутра почиње нова школска година

31.08.2017. год.
„ВОЗАЧИ, ШКОЛА ЈЕ ЗА НАС, ОПРЕЗ ЈЕ ЗА ВАС“ Почетак септембра значи и почетак нове школске године, а то је знак свим возачима на повећани опрез у вожњи јер ће се у саобраћају наћи и велики број школараца .

Дjеца су категорија рањивих учесника у саобраћају, јер у тој доби дjеца тек развијају своје вjештине за безбjедно кретање у саобраћају. С обзиром на такву чињеницу, грешке дjеце док се крећу су неминовне. Саобраћајне незгоде са пjешацима су један од водећих узрока смрти и ненамjерних повреда дjеце узраста од пет до девет година.

Бројни фактори доприносе оваквим резултатима. Непознато окружење, недостатак искуства у саобраћају, саобраћај је исувише „брз систем“ како би дjеца апсорбовала довољан број информација за безбjедно кретање, и сл. Истраживачи који анализирају понашање дjеце која прелазе улицу, су закључили да дjецу сврставају у групу учесника у саобраћају чије понашање у саобраћају је веома небезбjедно.

Безбједност дјеце у саобраћају зависи о одговорности свих одраслих, било да су у питању возачи, родитељи, васпитачи, учитељи и др. Возачи нису само дужни повећати опрез у близини школа, вртића, паркова, игралишта, возити прописаном брзином , већ пратити и претпоставити дјечије поступке.

Безбједност у саобраћају је дио опште безбједности сваке земље. Један од примарних циљева је подизање свијести јавности о трагичном страдању људи у саобраћајним незгодама и превенција истих.

Улога локалних заједница на рјешавању проблема безбједности саобраћаја је врло битна. Треба нагласити да локалне заједнице управљају  свим локалним и некатегорисаним путевима, а самим тим и безбједношћу дјеце на тим путевима.

Да би се смањио број саобраћајних незгода неопходно је да се у што ранијој животној доби започне са учењем и одгојним процесом како би се дјеца свјесно и одговорно понашала у саобраћају.

 

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске заједно са Министарством саобраћаја и веза, Министарством унутрашњих послова, Министарством просвјете и културе, Ауто-мото савезом Републике Српске и јединицама локалне самоуправе и ове године реализоваће превентиву кампању под називом  „ВОЗАЧИ, ШКОЛА ЈЕ ЗА НАС, ОПРЕЗ ЈЕ ЗА ВАС“.

 

Детаљан план кампање можете преузети овдје.

Летак за кампање можете преузети  овдје.

Радио џингл можете преслушати овдје.

Видео спот можете погледати овдје.

 

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске жели свим школарцима срећан и безбједан полазак у нову школску годину.  • Извор
  • Нова звездана стаза
  • / absrs.org


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ
Брзина је један од основних фактора ризика у саобраћају. Веће брзине кретања возила доводе до већих ударних брзина, а самим тим и до тежих повреда. Министарство саобраћаја и веза,...


Остале новости из рубрике »

BTGport.net - у1
Грбови општина Републике Српске.

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА