booking.com
Почетна страница > Новости
Бранко Ракочевић
Харвард први пут испао из тројке најбољих

Десети , јубиларни рејтинг најбољих светских универзита за 2014.г. по верзији QS

 Десети , јубиларни рејтинг  најбољих светских универзита за 2014.г. по верзији QS
26.09.2014. год.
Британска компанија Quacquarelli Simonds (QS) објавила je ових дана на свом сајту свој ауторитативни и утицајни, десети по реду, јубиларни рејтинг 200 најбољих светских унверзитеа за 2014.г. (QS World Universty Rankings 2014: top 200) на коме су у првој десетки шест америчкх и четири британска уннверзитета, што није никаво изненађење, али се то не би могло рећи и за испадање Харврадског униветрзитеа из тројке најбољих, што се никад досад није десило од кад су као мерило вредности високо школских устанва на светском нивоу уведене топ листе.

Поредак прве десетке

Харвард је тако по QS   рејтингу 2014. доспео на четврту  позицију уступвши лањско 2. место   Кембриџу и Империјал колеџу Лондон. 

Поредак прве десетке изгледа овако:  (у загради су дате прошлогодишње позиције): 1. Масачусетс технолошки институт –MIТ,  САД (1),  2.Кембриџ, Велика Британија, ВБ (3.); 3.Империјал колеџ Лондон,  ВБ (4.); 4. Харвард,  САД  (2.),  5. Оксфорд,  ВБ (6),  6.Универзитет колеџ Лондон ,  UCL,  ВБ (4.) ;7.Станфорд,  САД (7); 8 .Калифорнијски  технолошки универзитет,  Caltech,  САД (10.),  9.Принстон,  САД (10.)  10.Јејел,  САД (8).

Као што се види,  своје прошлогодишње позиције је задржао само Масачустески технолошки институт (1),  и Станфорд (7.),  а напредовали су:  Кембриџ (са 3. на 2.  место), Калифорнијски  технолошки институт, Caltech  (са 10. на 8.) и Принстон (са 10. које је делио са  Caltechom на 9.)

Назадовали су поред Харварда још UCL (са 4. померен на  5.место; Јејл (са 8. на 10. место), док  Унверзитет Чикаго који је лане био на 9. месту ове  године  се нашао на 11. позицији па тако  није ушао у прву десетку .

Водећи међународни  истраживач  информација  о високом образовању  и  запошљавању

Компанија QS Quacquarelli Symonds је водећи међунарродни истраживач  и испоручичлац аналитичких информација у области високог образовања  и запошљавања.  

QS има своје истражиавчке пунктове у 50 земаља света,  сарађује са више од 2000 водећих  светских универзитета   и преко 12.000 запослених.

Годишње  QS  оцењује преко 3000 уиниверзитета  на планети бирајући међу њима најбоље.

На рејтинг  најбољих светских униврезитеа доспевају само оне високошколске установе у чијем саставу су сви нивои  образовања  од основних студија,  до магистратуре и доктората.При томе,  на универзитету који претендује да буде „опсервиран „ од QS,  морају  се     као минимум изучавати две од пет области знања: хуманитарних наука и уметности;инжењеријске и техничке науке; природне науке; медицина  и науке о животу; друштвене науке и менаџмент.

Истраживања  у 2014. обухватила 863  универзитета  из 76 земаља света

На рејтингу QS  за  2014.  су  863 универзита  из 76 земаља света ,  од којих је иазабрана топ листа 200 најбољих из 21 земље.

Током истраживаља је анкетирано   више од 62 хиљаде представника  акдемских кругова и  преко 27 хиљада запослених

Рејтинг по предметним дисциплианма и областима, QS Subject Rankingns  2014

QS је спровео истраживања  из 30 дисциплина и области,    у оквиру пројекта по предметним дисциплинама и областима:  QS  Univresity Subject Rankings  2014.  које обухватају поред  комплетног инжењеринга и:  социологију, психологију, политику и међународне односе, фармакологију и фармацеутику, медицину,  право,  економију, пољопривреду, биологију,  књиговдство и финансије .

 У свим овим дисциплинима   предњчи Харавардски универзитет.

У техничком инжењерингу недостижан  Масачусетс

Међутим,  у комплентном инжењерингу природних и техничких наука,   недостижан  је и на својој лидерској позицији се „забарикадирао  Масачусетски технолошки  институт (Massachustts institute of Tehnlogy (MIT) који је неприкосновен у инжењеријским дисциплинама као што су хемијска инежељерија,  физика, астрономија,  отпорност материјала, механика, авиациона и индустријска   инжењерија, електротехничка и електронска инжењерија, информационе технологије,  хемија.

Како је саопштено  на официјолном сајту,  приликом сачиљаваља рејтинга по предметним  и научним областима (Subject  Rankigs 2014.),  оцена се изводила на основу четири критеријума: мишљења акдемских кругова и запослених,  а узиман је у обзир  и индекс цитираности и индекс Хирша којим се вреднују доприноси појединих  нучника науци.

У лидере   Subjekct Rankиnges 2014.  су такође ушли: Универзитет   Стенфорд,   затим Њујоршки универзитет  (NYU) који је најбољи из филозофије,  док  Оксфордки универзитет предњачи у изучавању  савремених страних језика,  енглеског  језика и књижевности. Најише оцене за изучавање  историје добио је Кембриџ,  за науке о човековој средини-Универзитет Калифорнија (Беркли); комуникације и  средства масовних комунакција најбоље је  студирати  на Универзитету  Висконсин –Медисон (САД), а Институт за обраовање  Лондонског униврезитета непревазиђен је у студирању педагогије,  методике и основа образовања,  док се  знања из поњопривреде  и шуматрства  најстудиозније стичу  на Универзитету Калифорнија,  Девис (САД).

Методологија QS World University  Rankings

Oцена најбољих  светских универзитета по верзији QS изводи се на основу ових шест критеријума:

1.Академска  репутација: 40%

Овај показатењ се утврђује на основу  анкете  спроведене међу професорима  и предавачима   водећим у     научној делатности као и  међу највишим   руководством универзитета   о томе  у којим  светским високошколским установама  се научна истраживања у њиховим компентенцијама  одвијају  на највишем могућем ниову.

Ова кумулатива оцена садржи податке прикупљене у последње три године. Анктерирани субјекти  наводе најбоље универзитете из свих области научних истраживања  и најбоље од њих из региона са којима сарађују.

2.Репутација међу запосленима-10%

Позиви за учешће у анкети достављају се запосленима по свим индустријским компанијама које имају сто и више радника.Одговори се добијају како од директора кадровских служби,  тако и од топ-менанџера,  радника из непосредне производње и тек запсолених дипломца са универзитета

3.Однос предавчког састава према  броју студената-20%

 

Као извор овх података служе  не само подаци који се добијају у самим универзитетима, него и евиденција која се води у државим службама   у овој области.
 

Ради веће веродостојности подаци се по могућности проверавају и  из више отворених извора информација.
 

Број  редовних и ванредних  студената обрачунава се  са бројем редовних, ванредних и хонорарних  предавача по позиву   по конверзији 1: 3.

4.Индекс цитираности-20%
 

Реч је о међусобном односу броја објавњених  научних истарживања  и броја предавча  и истражиавча   који  су у редовном радном  односу  на универзитету   најамње током  једног семестра.

Цитираност у периоду између 2004. и 2007.г. рачуна се на основу базе података  Thomson,  а од 2007. г.на   основу  библиометрисјке базе података Scopus of Elsvier .

Убрајају се научни материјали публиковани у последњих пет година,  а самоцитирање се не узима у обзир.

За разлику од базе података Тhomson,  база подтака  Scopus  садржи  велики број  публиакција и то не само на енглеском  језику,  као   и библогарфију са великим бројем  ускоспецијализованих научних  издања  малог тиража .

5. Удео страних студената- 5%

Овај критеријум изражава  ниво привлачности образовне установе на   међународном плану.

Рачунају су студенти из других земања стационирани у кампусу унверзитета минимум један семестар,  а који не спадају у студенте примљене на  основу међународне размене .

6.Удео  предавача из иностранства -5%

Рачунају се предачаи који  су анагажовани на  цело радно време  или најмње са половином,  и  то минимално током једног семестра.

 

Бранко Ракочевић  

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Након исказане потребе, али и након низа успјешно организованих едукација из различитих области и сегмената онлине маркетинга, Paradox Media-дигитална агенција организује цјелодневни семинар у Бања Луци, који ће се...

Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА