booking.com
Почетна страница > Новости

09. јануар Дан Републике Српске

12.01.2017. год.

Бања Лука, 09.01.2017. године

Свечана Академија поводом 25 година постојања Републике Српске и 09. јануара Дана Републике Српске. Свечаности је просуствовао директор Републичког педагошког завода др Предраг Дамјановић.

ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – Изложба ликовних радова и свечана академија у част Републике Српске – портал Trebinjelive

ТРЕБИЊЕ 11. 01. 2017.

У Дому младих у Требињу данас је отворена изложба награђених ликовних и литерарних радова ученика основних и средњих школа са подручја Републике Српске, који су пристигли на конкурс Републичког педагошког завода на тему "Република Србска", те је приређена свечана академија у част Дана Републике Српске.

На конкурс Завода до 5. децембра 2016. године пристигло је преко 2.300 ликовних радова и преко 690 литерарних радова ученика из више од 200 школа из Српске.

Отварајући изложбу, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић казао је да се овом манифестацијом заједно са Градом Требињем обиљежава 9. јануар и 25 година од оснивања Републике Српске.

"Конкурс поводом Дана Републике Српске проводи се од 1993. године, а од 2000. ова манифестација је подигнута на много већи ниво и из године у годину се пријављује све више ученика", казао је Дамјановић.

Он је истакао да ће Завод на чијем је челу и у наредном периоду обиљежавати рођендан Републике Српске, позивајући ученике да учествују у неком од наредних конкурса поводом Дана РС

"Велики број квалитетних радова је доказ да школе у Републици Србској велику пажњу поклањају прослави Дана Републике", истакао је Дамјановић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је ово најбољи начин да се обиљежи Дан Републике Српске и да млади нараштаји дају допринос значају овог датума који ће се славити и убудуће.

"Свједоци смо великих притисака на Дан Републике Српске и на Републику Српску. Поносни смо што смо остварили јединство које се верификовало 25. септембра прошле године, када смо доказали да ћемо бити истрајни на очувању онога што је створено на веома тежак начин и са великим жртвама. Наш завјет за будућност је да нам Република Србска буде трајна категорија и трајно сјећање на погинуле у претходном рату", истакао је Петровић на академији.

Он је додао да је један од важних догађаја обиљежавања 25 година Републике Српске изложба слика ученика основних и средњих школа из Републике Српске, напомињући да се Републички педагошки завод потрудио да један дан у школској години и ученици и наставници посвете Србској, а као резултат тога су квалитетни радови.

Петровић је захвалио свим основним и средњим школама града Требиња као и музичкој школи који су припремили величанствен програм.

Обиљежавању Дана Републике Српске у Дому младих у Требињу присуствовали су и народни посланици из Требиња, представници политичког, привредног и културног живота града.

Посебан утисак на све присутне оставили су учесници програма, основци и средњошколци из требињских школа, као и Музичке школе који су се са својим наставницима потрудили да овај дан буде незабораван.

НАГРАЂЕНИ

Признања Републичког педагошког завода и награде Града Требиња додијељене су основцима и средњошколцима – ауторима најбољих радова пристиглих на конкурс.

Прво мјесто у категорији ликовних радова основаца припало је Чедомиру Шкобу – ученику Основне школе "Свети Сава" из Источног Сарајева, другу награду освојила је Нина Јевђевић из Основне школе "Јован Цвијић" из Бањалуке, док је трећа награда отишла у руке Борислава Савановића – ђака Основне школе "Иван Горан Ковачић" из Мркоњић Града.

У категорији средњошколаца, најбољи ликовни рад је послао Иван Самарџић из СШЦ "Голуб Куреш" из Билеће, друга награда је припала Михајлу Неимревићу из Гимназије из Прњавора, док је трећа награда отишла у руке Будимира Дупљанина – ученика СШЦ "Милорад Влачић" из Власенице.

Прву награду за конкурс литерарних радова основних школа добила је Марина Шкорић – ученик Основне школе "Војислав Илић" из Крупа на Врбасу, другу награду добила је Нина Гузијан из Основне школе "Станко Ракита" из Бања Луке, а трећу награду Данијел Ерић – ученик Основне школе "Вук Караџић".

У категорији литерарних радова средњошколаца, прву награду добио је Милан Пудар из СШЦ "Светозар Ћоровић" из Љубиња, друга награда припала је Дарку Вукадину – ученику Средње школе "28. јун" из Источног Сарајева, док је трећа награда отишла у руке нашег суграђанина Ђорђа Вучинића – ученика Гимназије "Јован Дучић".

ТРЕБИЊЕ (portal Moja Hercegovina) – Гимназијалац из Билеће Иван Самарџић освојио је прву награду у категорији средњошколаца на конкурсу Републичког педагошког завода на тему "Република Србска", на коме се представио са својом сликом у којој је спојио мотиве Требиња и Венеције.

Фото: Моја Херцеговина

Друга награда у овој категорији припала је гимназијалцу из Прњавора Михајлу Неимаревићу, док је треће мјесто освојила Марија Давидовић из Власенице.

Иван каже да му ово није прво признање, већ је и прошле године имао најбољи рад на тему “Живот и дјело Николе Тесле”.

Иван Самарџић (Фото: Моја Херцеговина)

"Трећи сам разред Гимназије у Билећи. Пошто је избор мотива био слободан одлучио сам да у свом раду спојим два града – Требиње и Венецију. Радио сам у техници акрил на папиру. Ова награда ми је, наравно, велика част. Био сам изненађен и нисам очекивао да ћу освојити прво мјесто", каже Иван.

На конкурс се пријавило преко 200 школа из Републике Српске, а до 5. децембра, до када је конкурс био отворен, на адресу Републичког педагошког завода пристигло преко 2.300 ликовних и преко 650 литерарних радова ученика основних и средњих школа.

Основцима и средњошколцима, ауторима најбољих радова, додијељења су признања Републичког педагошког завода, док је Град Требиње обезбиједио пригодне награде

Отварајући изложбу, директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић је рекао да се на овај начин заједно са Градом Требињем обиљежава 25. годишњица постојања РС.

Директор Педагошког завода РС Предраг Дамјановић (Фото: Моја Херцеговина)

"Овакве конкурсе проводимо још од 1993. године, онако како је то било могуће с обзиром на ратни и поратни период. Од 2000. године ова манифестација је дигнута на много виши ниво, а из године у годину пријављује се све више ученика. Републички педагошки завод ће и убудуће обиљежавати 9. јануар као дан РС, сљедеће године у неком другом граду", нагласио је Дамјановић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да му је част што се на овакав начин са млађим генерацијама обиљежава Дан Републике Српске.

"Данас смо организовали изложбу радова основаца и средњошколаца, пристиглих на адресу Републичког педагошког завода РС. Желимо да на овај начин обиљежимо Дан Републике Српске. Дакле, на научној и стручној основи и да млади нараштаји широм РС дају значај овом празнику и сјећају се Дана РС на прави начин", казао је градоначелник Петровић.

У категорији основаца прва награда за литерарни рад припала је Чедомиру Шкобу, основцу из Источног Новог Сарајева, док је друго мјесто припало Нини Јевђевић из Бање Луке. На литерарном конкурсу треће мјето освојио је Борислав Савановић из Мркоњић Града.

У категорији средњошколаца најбољи литерарни рад на тему "Република Србска" написао је Милан Пудар из Љубиња, друго мјесто припало је Дарку Вукадину из Источног Сарајева, док се на трећем мјесту нашао Ђорђе Вучинић из Требиња.

На ликовном конкурсу у категорији основаца прва награда припала је Николини Песлаћ из Крупе на Врбасу, друга награда Нини Гузијан из Бање Луке, док је треће мјесто заузео Данијел Ерић из Власенице.

Награде и похвале су школарцима уручене на данашњој свечаној академији "Република Србска" у Требињу, коју сваке године традиционално организује Педагошки завод Републике Српске.

Градоначелник Требиња Лука Петровић, у пригодној бесједи поводом Дана Републике истакао је, да је и поред притисака на Српску, протеклих година на Дан Републике Српске остварено јединство, које се верификовало на референдуму 25. септембра протекле године, када се доказало, како је рекао, "одлучено да ћемо бити истрајни на очувању онога што је створено на веома тежак начин и са великим жртвама".

Фото: Моја Херцеговина

"И то је наш завјет за будућност, да Дан Републике Српске буде трајна категорија и трајно сјећање на погинуле у протеклом рату. Ово је један од важнијих догађаја у циљу обиљежавања 25 година Дана Републике Српске, гдје се Републички педагошки завод потрудио да један дан у школској години сви ученици и наставници проведу посвећени Републици Србској", рекао је Петровић.

Свечану академију припремили су ученици требињских основних и средњих школа.  • Извор
  • Педагошки завод Републике Србске
  • / rpz-rs.org


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
СРПСКА БОСНА ЈЕ БАСТИОН СРПСТВА

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА