booking.com
Почетна страница > Новости
Бранко Ракочевић
АПЕЛ СПОМЕН БИБЛИОТЕКЕ КУРТА ВНЕГУТА: „ЗАУСТАВИТЕ БЕЗУМЉЕ!”

У САД школски одбори забрањују лектиру

У САД школски одбори забрањују лектиру
07.08.2015. год.

У САД све је већи број дела домаћих,  али и светских писаца које школски одбори појединих школа у неким савезним државама избацују из лектира како не би штетно утицала на морлани развој њихове деце.  Најсвежији пример  је био кад  непорседно пред поечтак нове школске године из списка обавезне лектире у једној од школа у граду Вилмјастаун,  округ Монро-Тауншип,  савезна држава Њу -Џерси  избачена је „Норвешка шума“ (Norwegiar Wood) славног јапанског писца Харукиа Муракамиа,  пошто су  се     родитељи жалилив да су  наишли  на „преобиље“  сексуалних сцена у том  роману.

То  је био  четврти  случај у  једном једном  месецу (август,  2011.) како школске власти  ограничавају приступ ученицима  књигама из обавезне школске лектире са противуречним садржајима. 

Најпре се под удар цензуре нарогушених чланова школског одора једне школе нашла књига Саре Оклер „Twenty Boy Summer“  у којој  су,  како се показало,  сувише отворено  описицване  сексуалне сцене тинејџера. 

Две недеље потом,  у савезној држави Вирџинији  забрањен је роман „Етида  гримизних нијанси” Артура Конана Дојла: мајстор дететивског жанра је описао обичаје мормонске заједнице,  што према мишљењу чланова школског одбора,  може изазвати распиривање мржњхе ученика према мормнонима. 

Реаговање јавности на забрану „Кланице број пет“

Забарана „Клаонице број пет“ (Slaughterhouse Five) Курта Вонегута (Kurt Vonnegut) није прошла без реакције јавности:  свој протест против кршења Првог амандмана  изразили су представници Књижевног друштва САД,  Национални  комнитет  за спречавање цензузре  као и  Спомен библиотека  „Курт Вонегут”  која је обезбедила за ђаке 150 бесплатних  примерака  забрањеног романа.

Са спсика је избрисана као неподобна за  ђаке  и опасна за формирање њиховог моралног светоназора  и аутобографско дело Ника Шефа: „Обмана: Одрастањхе на метамфетамину“

У овом тексту ћемо су дуже задржати на на случајевима цензурисања “Кланице број пет “Крута Вонегутра и “Норвешке шуме “Харуке Муракамија.

Вонегута спасио Први амадман

Спомен библиотека  која носи име Курта Вонегута помогла је ученицима једне школе  у држави Мисури чији је школски одбор забранио књигу „Кланица број пет“избацивши је из обавезне школске лектире.

На свом сајту упорава Библиотеке позива „да се заустави безумље“   и обећава лично ангажовање библиотекара да се помогне ускраћеним ученицима  упознавање  са овим романом.


Управни одбор Библиотеке је одлучио да 150 примерака „Кланице број пет“ бесплатно дистирбиуира ученицима  после добијања  адреса  електронком поштом.

Школски одбор је   пре тога одлучио да  забрани роман и избрише га из списка обавезне школске лектире након што су  се предавачи жалили да у роману има толико „непристојне“ лексике  од које би и „морнари поцрвенели”,  а осим тога  дело је препуно описа суровости,  насиља и  секса.

У чланку објављеном у локалним новинама професор Весли Скрогинс   тврди да је све то непримерено малолетној деци.

Ненадлежност школских одбора да цензуришу лектиру

Треба истаћи да сагласно са америчким школским законодавством школски одбор није овлашћен да забрани  употребу било какве књиге у настави  из идеолошких разлога или зато што није саображена етчким начелима,  па је зато донета одлука да се  приуступи тексту романа  забарни  само  деци  одређеног узраста,  у овом случају млађег.  Један од чланова школског одбора, Верн Мајнор,  је обећао да ће ученицима бити дозвољено да чиатју забрањене књиге  за време допуснке наставе,  али само у случају да су се  родитељи претходно сагласили.

Али у случају „Кланице број пет“ школске власти су биле немилосрдне:  роман је избачен из школске билбиотеке и из наставног плана и програма.  

Директорка спомен-библиотеке у акцији

Са своје старне,  Џулија Вајхтед,   директорка спомен библиоетке „Курт Вонегут“ је у  интервјуу нагласила да је забарна скандалозна,  пошто ће кроз неколико година садашњи ђаци моћи да гласају  и да буду примнљени у војну службу,  да служе својој домовини.

„Све је то толико одвратно и достојно сажаљења   што су те младе пунолетне грађане прогалсили недовољно зрелим да  би им дали могућност да се упозању са темама   које је обардио један тако угледан ратни  ветеран,  као што је Курт Вонегут”,  са огочењем је налглсила диртекторка Библиотеке,  додајући: -Ми смтарамо да је неоходно применити Први амандман. Никога на позивамо да воли ту књуга,  али хоћемо  да сами одлучите  како  ћете се према њој доносити!  Све

Зауставите безумље!

Акција о чијем почетку је објављено на сајте Спомен бибилиотеке,   одвија се под називом „Зауставите  безумље!” и у потпуности осветљава  однос сарадника установе  према ономне што се десило. Ради се о томе што је роман Курта Вонетуга  већ и раније  забрањиван,  избацицвали су га  из јавних  библиотека у САД  и на сваки начин се покушавало да се ограничи његова дистрибуција. У роману је на упечатљив и драматичан начин описано бомбардовање Дрездена од стране савезничке авоијације  током Дргог светрског рата које је писац доживео и преживео будући да је био у немачком заробљеништву. Чудомн је остао жви након великог бомбардовања и разарања.  Вонегут је као немачки  заробљенк учествовао у рашчишћацвању рушевина и закопаванмју мртвих,  што је касније описао у роману.

„Норвешка шума“  Харуки Муракамиа избрисана из школске лектире

Радња  романа  објављеног 1987. дешава се у Јапану  1960-их година: 19-годишњи Тору Ватанбе покушава да се разабере кога он устрвари воли-девојку свог умрлог пријатеља Наоку или веселу лепотицу Мидори. Сцена која је изазвала бурну реакцију и незадовољство ђачких родитеља  је сећање Нокиних сусетке у болничкој соби. Ово је иначе најпознатији Миракамијин роман- само у Јапну штампан је у више од 10 милиона примерака,  а још 2,6 милиона је продато у преводу на преко 40   језика. Године 2010.  Приказана је екрарнизација „Норвешке шуме“,  филм је снимио фарнцуски редитељ вијетнамаског порекла Чан Ан Хунг. А Америкнци  су роман забранили.  И то,  слава Богу не свуда,  него само у округу Монро-Тауншил,  савезна држава Њу-Џерси. Тамо су родитељи ученика виших разреда (!)  закључили да је  за њхово чедо још рано  да чиата опсие лезбијског  секса.  Заиста чудна васпитна мера,   у лицеју лицемерја  кад се зна да данашњи ученици старијих разреда у опису  скеусуалних сцена могу да се определе или за Муракамија или пак за Тинтзо Брасу!

Обрачун и жестоко узвраћање  наркотицима

„Сматрам да та књига није потребна тинејеџерима. Била сам просто шокирана кад сам је прочитала”,  изјавила је једна  мајка ученика. 

Кад су  се одрасли у округу Монро-Тауншил,  савезна држава Њу-Џерси, разрачунали са сексом у лекетири,   прешли су на обрачун и жестоко увзвараћање –наркотицима. 

Заједно са „Норвешком шумом“ са списка лектире су избрисане и успомене,  аутобиографија  Ника Шефа: „Обмана:   Одрастање на метамфетрамину“ (Tweak: Growing  Up on Methamphetamines) и то „због описа хомосекслуланих оргија под дејстцвом наркотика”,  како је  речено у образложењу. Иако је та књига намнејна пре свега као  дело предострожности за младе. Али брижним родитељима било какво спомињање таквих ствари звучи као њихово рекламнирање и пропагирање.  Тако  је хомоскесуализам уврштен у свеукупни „криминал”,  па је зато књига проглашена неподбном за лектиру америчке деце.

Знаимљиво да није  забрањена дилогија „Црвени дечак: Пут оца кроз зависнсот од сина“, коју је написао Ников отац,  Дејвид Шеф. 

„Сада су  просветна  и библиотекарска  удружења   по  питањима која се тичу сексуалности  под јаким утицајем  и контролом веома  радикалне  либерарне идеологије” - објашњава разлоге забране књига  представник једне од хришћанских организација обухваћених истраживањем  породице, Питер Сприт,  аутор истраживачког пројекта  о утицају активности геј-удружења и либераних судија  на преосмишљавање  института брака. „Према схватањима неких левичарских активиста  приступ  деце сексуланим материјалима је мање зло од ценсуре”,  истиче Питер  Сприт. 

Представници школа сматрају да то није цензура

Уосталом,  представници школе у држави Њу-Џерси сматрају да брисање књига Харуки Нуракаме и Ника Шефа  са  списака обавезне ђачке лектире није ни у ком случају било који облик цензуре.

По мишљењу супернадзорника Чака Ирлинга,  решење је донето у складу са процедуром – списак су заједно саставили управа  школе,  наставничко  веће  библитекари,  а затим га је потврдио Градски савет за образовање. „Ми не желимо да изазовемо скандал,  ми једноставно хоћемо да приморамо ученике да читају  књиге”,  изјавио је Ирлинг. Он је додадао да ће  убудуће и родитељи учестовати у састављању спсика и то не само по „изјављеним жалбама“ на   штетни утицај њиховоих садржајха,  како се ексцеси не би поновили. 

Судбина књига као усуд Кафкиног Јозефа К. 

Овај запис ћемо завршити парафразирајући почетак Кафкиног Процеса „Мора да је неко оклеветао Јозефа К., јер иако нијеучинио никакво зло,  једне ноћи био је ухапшен”: 

Мора да је неко оклеветао књиге из шкослкке лектире у округу Монро–Тауншип,  савзна држава Њу-Џерси,  САД,  јер иако нису учиниле ништа лоше,  у августу 2011.   су  их школске власти избациле из ђачке лектире.  Каква ли их судбина очекује,  какави ли им дани предстоје,  знаће се нешто више  у последњој седмици септембра кад се традиционално у САД  одржава „Недеља забрањених књига“.


Бранко Ракочевић 

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Након исказане потребе, али и након низа успјешно организованих едукација из различитих области и сегмената онлине маркетинга, Paradox Media-дигитална агенција организује цјелодневни семинар у Бања Луци, који ће се...

Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА