booking.com
Почетна страница > Новости
Бранко Ракочевић
ДОБРОТА СЕ ЗЛАТОМ НЕ МЕРИ

Oловка наде (Pencil of Promise) Aдама Брауна

Oловка наде (Pencil of Promise)  Aдама Брауна
17.06.2015. год.

Адам Браун,   обичан  23.  годишњи   момак,  својом књигом „Оловком нaде“ (Pencil of Promise) успео је да промени свет на боље.

Он је своју каријеру посветио остварењу велике маште - да образује  сиромашну децу и за само 5 година је изградио  300 школа  по целом свету!

Његова књига „Оловка наде“  одмах је ушла у прву тројку бестеселера по верзији Њујорк тајмс,   док је сам аутор укључен  на топ-листу „50 људи који су изменили свет“.

Превели смо и одабрали неколико савета из ове књиге који би,  можда,  могли помоћи неким читаоцима да и они  остваре  своју велику машту  и допринесу да се свет промени.

Упамтите:  и велики таласи почињу малим треперењем воде

На путовању ме нису интересовали туристички   доживљаји,  али сам ипак  наумио да  их сакупљам како бих касније могао да их  се споињем   и брижљиво чувам.

Још пре него сам и крочио на палубу,  решио сам да у свакој емљи нађем по неко дете и да му  постаим исто питање:

„Ако би  могао  добити оно  што пожелиш,  шта би волео више од свега на свету?“

У сваком месту сам се као минимуим упознао са по једним дететом  које бих замолио да напише свој одговор,  а кад се вратим направићу списак жеља.   Једном сам се издвојио сам  из групе и наишао на дечака са крупним,   смеђим очима.  До  малочас  је он  просио милостињу,  а сад седи усамљен.  Кад сам му пришао желећи да му поставим питање,  појавио се неки човек  изражавајући  спремност да преведе питање. Објаснио сам како  по једном детету у свакој земљи постављам исто питање:  шта би оно изабрало ако би могло имати све што зажели.

А шта би овај дечак одабрао знајући да ће му се свака жеља испунити?

Дечак је почео да размишља и након неколико  секуди,    убедљиво одговорио:  „Оловку“!

-Заиста,  упитао сам ја.

Он није имао породицу и уопште ништа није имао, и зато  је та  његова жеља била врло проста.       За мене је оловка представљала обичан прибор за писање,  а за њега је она била кључ. Симбол. Вратница   у стваралаштво, радозналост и свет неизмерних   могућности.

Сви велики изумитељи,  архитекте,  научници, математичари,  некад су били деца  и рукама су држали само обичну оловку. Можда им  је баш та дрвена  палица  са графитном сржи  унутра омогућила да  истражују светове који би иначе остали затворени?

Све до тог момента   сматрао сам себе сувише младим да бих на било шта утицао.  Тврдили су ми да  је без великих жртава немогуће променити било чији живот. Али кад сам  урадио ту ситницу-дао дечаку оловку, убеђење да се добра дела могу урадити само по цену великих жртава,  разбило се у исти мах у парампарчад.

Тада сам схватио да чак и огромни таласи поињу  једва приемтним треперењм воде.

Не заборавите: добороту не  можете измерити златом


За време путовања  зауставили смо се код  младог  љубавног пара  с којим смо се  упознали на аутобуској станици.  Кад смо им се пожалили да  оскудевмао  са доручком,  ујутро су нам почели остављати у кухињи свежи сок,  топао хлеб и кајгану.  Ти специјаитети су подигли  наш дух и уверили нас да чак и на путовању  можемо срести непозанте људе  с којима се поченеш осћати као да си код своје куће.

У питању,  разуме се,  није само   укусни оброк.

Сам поступак незананаца,  младог,  заљубљеног  пара,  дао нам је до знања да доборту  не можеш измерити  доларима и цетима.

Доброта се мери снагом преживљавања  која подстиче да се утиче на  живот ближњег.

Старајте се да направите правилан избор

Понекад нешто схваташ главом,  а некад  осетиш срцем. Разум даје логику и рационалну заснованост,  а вера живи управо у срцу. У моменту неодлучности, кад треба  да изабереш један од два пута,  у искушењу страха од последица у слчају  да погрешиш,  направи правилан избор  опредељујући се за живот којим ћеш се поносити

Руководи се вредностима

У време избора приоритета увек сте дужни да се руководите вредностима,  а  не тренутим  поребама. Потребе су несталне,  променљиве и  зависе од расположења,  док су вредности непролазне и постојане.

Свестан сам да могу изгубити,  али не мпгу допустити да до тога дође зато што сам сам  променио правац.

Окружите се правим људима


Постоје људи који помажу да се види будућност и без чијег утицаја на себе не можеш ту будућност ни замислити. Ти људи могу из тебе исцедити „улепшану верзију“.

Ако хоћеш да идеш брзо, иди сам. Ако си се упутио далеко, узми себи сапутника

Једна афричка пословица  гласи: „Ако хоћеш да идеш брзо,  иди сам.  Ако си се далеко запуитио,  узми себи сапутника“.

Управо присутност људи који су солидарни,  добри,  мудрији од тебе,  а истовремено тако слчиини  теби,  помаже ти да се развијаш.

Увек се окружуј таквим људима.

Знајте, право значење имају најзастрашујући задаци

Игнрисао сам ствари којих сам се плашио. Колико пута вам се дешавало да  се  на списку од 30 задатака  усредсредите на 25 најважнијих?

Колико пута сте прегледајући своју пошту  обраћали пажњу само  на лака, занемарујући при том писма за које сте очекивали да су теже садржине?

Лако је извојевати  мале победе,  али оне не померају  проблеме ни за један корак

На крају крајева, паво значење имају само велике победе  које решаавју најзастрашујуће задатке.

Тражите мотивацију  не  у циљу него   на путу до њега

Истинску мотивацију наћи ћеш  не у постизању самог циља, него у томе  што би до њега доспео, у самој   спремности да опет поново  кренеш ка његовом достизању.

Јер управо на простору између познатог и неизвесности  рађа се виђење жењене будућности коју ми салећемо с упорном ревношћу.

Не знам тачно како ћемо изаћи на крај са заокретима који  нас очекују у будућности,  али  ми у рукама већ држимо план-карту наших  најсмелијих стремљења.

Покушајте да схватите,  зашто постојите на свету

Кад се сетим како је све почињало,  јасно  ми је  само једно: од самог почетка сам био безндажени идеалиста, зато што у мојој вери  у „оловки наде“  није било места ни за какву наду.

Никад нисам мислио овако: „Надам се,  урадиће се то некако“. Знао сам да ће  се све постићи.

Од момнта кад  ме је први  блесак енергије,  управо електронско  пражњење  практично поразило  у Њујоршкој филхармонији, ни секунду  нисам сумњао  да ће организација бити успешна. 

Зато што је она изашла из предела  страсти и почела  да се остварује  као циљ.

Кад нађеш циљ,  понекад престанеш  да о томе мислиш како постојиш  у том свету  и почиљеш да схваташ зашто си овде. Тек што одговориш на то питање,  све остало дође на своја места.

Говорите језиком човека који се спрема да то буде


Почните од тога да тема ваших свакодневних разговра постане не  овај живот којим сада живите, него онај који  толико желите да створите.

Кад почнете да говрите језиком човека који то жели да буде, урадите све да вас  ти разговори оживе. 

Осетићете да енергија коју исијавате  подстиче ослобађање   енргије код  других.

Из разговара ће настати могућности,  могућности ће постати  деловање, а они ће,  са своје стране трасирти стазу  к добру.

Само немојте стално говорити себи  „Почећу  од сутра“.

У свету је сувише много проблема,  а ви сте исувише паметни и способни, да бисте их игнорисали.

Ваше је време – сада


Сваког дана вршимо избор.

У будућности у мом животу почиње ново поглавље


У њој ће бти не само изградња школа,  него и  стварање породице.

Обаезно ћу   научити своју децу  вредностима омиљене мамине речи – „часност“,  суштина очевих  правила у свим мантрама којом сам ја назаво поглавља ове књиге.

Испричаћу својој деци  да је најдиректнији пут к срећи  онај којио доноси радост  другим људима,  а да се  до  промена  може доћи не само захваљујући тешком раду.

Неопходна је снага маште,  а у њеној основи лежи способност  коју сви ми поседујемо:  престати веровати у ограничење данашњег дана и дати шансу дану сутрашњем.

А најчешће ћу  их сваког  јутра подсећати да сви ми вршимо избор:  да  ли у свет да унесемо добро или зло.

И да је у сваком човеку сакривена необична  историја, која чека  на свој час...


Превод  и обрада: Брнко Ракочевић
 
 

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Срећна Нова година

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА