booking.com
Почетна страница > Новости
Бранко Ракочевић

Ученици ОШ Пинки помагали старима до обележе почетак Велике војне

Ученици ОШ Пинки помагали старима до обележе почетак Велике војне
15.10.2014. год.

Ученици и наставници Основне школе „Бошко  Палковљевић Пинки„ из Старе Пазове која  по ваншколским активностима спада у ред оних које предњаче у  окружењу, својим  учешћем су помогли    најстаријим суграђанима да обележе стогодишњицу почетка Велике  војне.

Манифестацију у којој  је  изведен програм у два дела “Голубинци, село на робији 11.септембра 1914.“ и Олсобођење Старе Пазове “Место стреле, ври весеље„,организовао  је  Центар за социјални рад са социјалном радницом и песникињом Мирјаном Соколовић на челу креативног тима.

У програму „Место стреле ,ври весеље„ изведеном у оквиру Месеца  солидарности  са старим  лицима, а посвећеном 7.  новмебру 1918. г. кад је јединица српске  војске под командом капетана Спасе Павловића ушла у Стару Пазову, пред  више  од  стотину  присутних у Клубу  за дневни боравак старих, наступила је млада  наставница музичке културе Владана Бзовска са својим групом која негује изворне српске песме.

Присутне су својим гласовима и  високим нивоом извођења поред наставнице Владане одушевиле  и чланице квартета - ученице Теодора  Александровси и сестре Марија  и Душица Радивојевић.

У  игроказу  приказаном у спомен на  Дан ослобођења Старе Пазове после Првог светског  рата и присаједињења Срема Србији, ослободиоца капетана Павловића  је поздравила  Емилија Грнчарски, ученица трећег разреда „Победном песмом„ Лазе Костића, док је Сергеј Савић из осмог разреда у част  ослободилаца „декламовао„ познату родољубиву песму „Отаџбина„ Ђуре Јакшића.

По речима школског педагога Весне Степановић, у ОШ “Пинки“ се велика пажња посвећује родољубивом васпитању ученика  и кроз ваншколске активности.

“Подизање, обогаћивање,продубљивљње и неговање  родољубиве свести и емоција ученика, је трајна програмска орјентација наше школе и ми то не постижемо вербализмом, него активизмом кроз различите програме у којима је доминантна активна позиција ученика. Кроз психичке механизма  слободне личности ученици тако усвајају  трајне моралне вредности, од којих  је љубав према својој отаџбини  увек била и остала водећа вредност“, рекао  нам је Милан Предојевић, директор школе.

По његовим речима цео  наставнички колектив у сарадњи са родитељима је усмерен да те вредности ученици усвоје, али не површно, него дубоко; трајно, а не  на  кратко време. Он је подсетио да је ради остваривања не само едукативног, него пре свега васпитног циља,  ОШ „Пинки „ припремила и реализовала  за ђаке и родитеље два велика  пројекта: сценски приказ Андрићевог дела и „Сеоба“ Црњанског   у сценској поставци    актива профсеора срспког језика са професорком Божицом Живановић на челу.

 

Бранко Ракочевић

 

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕBitLab едукативни центар врши упис полазника на курсеве из области IT-а. Било да Вас занима програмирање, графички дизајн или нешто треће, на правом сте мјесту.Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Што природа украси

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА