booking.com
Почетна страница > Новости
Бранко Ракочевић

Ученици ОШ Пинки помагали старима до обележе почетак Велике војне

Ученици ОШ Пинки помагали старима до обележе почетак Велике војне
15.10.2014. год.

Ученици и наставници Основне школе „Бошко  Палковљевић Пинки„ из Старе Пазове која  по ваншколским активностима спада у ред оних које предњаче у  окружењу, својим  учешћем су помогли    најстаријим суграђанима да обележе стогодишњицу почетка Велике  војне.

Манифестацију у којој  је  изведен програм у два дела “Голубинци, село на робији 11.септембра 1914.“ и Олсобођење Старе Пазове “Место стреле, ври весеље„,организовао  је  Центар за социјални рад са социјалном радницом и песникињом Мирјаном Соколовић на челу креативног тима.

У програму „Место стреле ,ври весеље„ изведеном у оквиру Месеца  солидарности  са старим  лицима, а посвећеном 7.  новмебру 1918. г. кад је јединица српске  војске под командом капетана Спасе Павловића ушла у Стару Пазову, пред  више  од  стотину  присутних у Клубу  за дневни боравак старих, наступила је млада  наставница музичке културе Владана Бзовска са својим групом која негује изворне српске песме.

Присутне су својим гласовима и  високим нивоом извођења поред наставнице Владане одушевиле  и чланице квартета - ученице Теодора  Александровси и сестре Марија  и Душица Радивојевић.

У  игроказу  приказаном у спомен на  Дан ослобођења Старе Пазове после Првог светског  рата и присаједињења Срема Србији, ослободиоца капетана Павловића  је поздравила  Емилија Грнчарски, ученица трећег разреда „Победном песмом„ Лазе Костића, док је Сергеј Савић из осмог разреда у част  ослободилаца „декламовао„ познату родољубиву песму „Отаџбина„ Ђуре Јакшића.

По речима школског педагога Весне Степановић, у ОШ “Пинки“ се велика пажња посвећује родољубивом васпитању ученика  и кроз ваншколске активности.

“Подизање, обогаћивање,продубљивљње и неговање  родољубиве свести и емоција ученика, је трајна програмска орјентација наше школе и ми то не постижемо вербализмом, него активизмом кроз различите програме у којима је доминантна активна позиција ученика. Кроз психичке механизма  слободне личности ученици тако усвајају  трајне моралне вредности, од којих  је љубав према својој отаџбини  увек била и остала водећа вредност“, рекао  нам је Милан Предојевић, директор школе.

По његовим речима цео  наставнички колектив у сарадњи са родитељима је усмерен да те вредности ученици усвоје, али не површно, него дубоко; трајно, а не  на  кратко време. Он је подсетио да је ради остваривања не само едукативног, него пре свега васпитног циља,  ОШ „Пинки „ припремила и реализовала  за ђаке и родитеље два велика  пројекта: сценски приказ Андрићевог дела и „Сеоба“ Црњанског   у сценској поставци    актива профсеора срспког језика са професорком Божицом Живановић на челу.

 

Бранко Ракочевић

 

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Након исказане потребе, али и након низа успјешно организованих едукација из различитих области и сегмената онлине маркетинга, Paradox Media-дигитална агенција организује цјелодневни семинар у Бања Луци, који ће се...

Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА