BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

РТ: У потпуности сам спреман да брзо уништим турску економију - Трамп

РТ: У потпуности сам спреман да брзо уништим турску економију - Трамп
15.10.2019. год.


Оптужујући Турску да војном операцијом у Сирији угрожава цивиле и прети миру и безбедности, амерички председник Доналд Трамп је најавио предстојеће царине и санкције против турских званичника и економије земље.

"Поступање Турске убрзава хуманитарну кризу и поставља услове за могуће ратне злочине", рекао је Трамп, најавивши предстојеће мјере против Анкаре.


Поред извршног налога којим се санкционишу садашњи и бивши званичници укључени у „дестабилизујуће акције на североистоку Сирије“, Трамп је рекао да ће подићи царине на турски челик на 50 посто и одмах зауставити преговоре о трговинском споразуму у вредности од 100 милијарди долара.

Турска је прошле седмице покренула војну операцију "Мирно пролеће", након Трамповог саопштења да повлачи америчке трупе стациониране дуж сиријско-турске границе. Курдске снаге које су деловале са америчком војском против "Исламске државе", Анкара сматра терористима, а операција има за циљ да их одбаци 30 км од границе.

"У потпуности сам спреман да брзо уништим турску економију ако турски лидери наставе овим опасним и деструктивним путем", рекао је амерички председник.

Док је оптуживао Анкару за угрожавање победе над "Исламском државом", Трамп је такође најавио одлазак свих преосталих америчких снага из Сирије, осим „мале одступнице“ у Ал Танфу на југу, на граници са Јорданом.

Америчке трупе ће се „преусмерити и остати у региону како би надгледале ситуацију“, како би спречиле повратак "Исламске државе", додао је Трамп.

"Нека Сирија и Асад заштите Курде и боре се против Турске за њихову земљу", саопштио је Трамп сат времена раније позивајући се на сиријског председника Башара Асада и додао да ће радије бавити одбраном америчке границе с Мексиком.

То се већ може догодити, јер је сиријска војска примећена да се креће ка граници у понедељак, под очигледним споразумом с Курдима. САД су претходно блокирале све покушаје сиријске владе да поврате територије које су курдске милиције ослободиле од "Исламске државе", желећи да успоставе неку врсту паралелне администрације у нади да ће на крају срушити Асада.


Извор: Восток / РТ

Читајте више на 
Ситуација у Сирији - из минута у минут



  • Извор
  • Фото: © REUTERS/Yuri Gripas 5614/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

„Супарнички однос“ Вашингтона са Русијом спречио је потпуно обелодањивање онога што је знао, рекли су извори листу


Неслање делегације у САД била је „порука Хамасу“, изјавио је израелски премијер

Оснивачу Викиликса, Асанжу, дозвољена је нова, ограничена шанса за борбу против његовог изручења САД


Иступање сталног представника Василија Небензје на седници Савета безбедности УН поводом 25. годишњице агресије НАТО на Југославију

Сукоб се односи на очување улоге САД у свету, изјавио је највиши дипломата ЕУ


Локални званичници кажу да је у једном нападу тешко оштећена хидроелектрана Дњепар у делу Запорошке области који је под контролом Кијева.


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА