eposao.info - vrh
Почетна страница > Новости

Директору плата тешка 11.250 КМ

Директору плата тешка 11.250 КМ
24.02.2015. год.
У држави у којој бројни радници страхују од отказа, те да ће им плата каснити, има и оних који немају главобољу због оваквих проблема, јер мјесечно зарађују и до 11.250 марака.

Управо толики износ сваког мјесеца слива се на рачун једног генералног директора, а искуства показују да, иначе, руководиоци имају „масне“ зараде.

„Према истраживању веб странице plata.ba, највеће нето плате забиљежене су код запослених на позицијама у високом менаџменту. Један генерални директор има плату 11.250 КМ, маркетинг директор зарађује 5.958 КМ, а country менаџер 5.125 КМ. Директор продаје има плату од 4.775 КМ, а извршни директор 4.600 КМ“, навела је Нермана Ајановић-Хајдарпашић, водитељ Одјела пројеката на порталу posao.ba.

Према њеним ријечима, друга категорија у којој су забиљежене високе плате је IT software категорија, у којој се нето плате крећу до 4.000 марака.

„Можемо да закључимо да спој вишегодишњег радног искуства, те вјештина управљања и продаје доноси високе плате. Поред тога, искуство и специјалистичке вјештине у подручју развоја софтwареа свакако доносе веће шансе за бољу плату“, нагласила је Ајановић-Хајдарпашићева.

Запослени у бањалучкој агенцији „Спектар“ кажу да прошле године, бар на први поглед, у понуди није било изразито високих плата у понуди, као што је то био случај претходних година.
Разлог је, истичу, тај што су компаније за највиши менаџмент примјењивале системе награђивања, односно бонусе који су везани за усаглашене циљеве и њихово остварење.

„Оно шта можемо истаћи, а припада категорији великих основних плата без бонуса су: руководилац велепродаје 3.500 КМ, директор продаје 3.500 КМ, менаџер људских ресурса 3.200 КМ, менаџер логистике 3.200 КМ, директор маркетинга 3.200, те програмер 3.000 КМ“, навео је Мирослав Вукајловић, директор Агенције „Спектар“.

Док ови подаци показују да нису ријетки они који у БиХ, по свему судећи, живе без финансијских проблема, званичне статистичке информације, те информације из синдикалних организација, указују на то да је стварност „обичних смртника“ суморнија, односно да они једва састављају крај с крајем.

„Просјечна мјесечна исплаћена нето плата по запосленом у БиХ за децембар 2014. године износила је 843 марке“, саопштили су из Агенције за статистику БиХ.

Према подацима Савеза синдиката РС, синдикална потрошачка корпа у децембру коштала је 1.849 марака, а у истом мјесецу просјечна плата у РС износила је 836 КМ.

„Дакле, с просјечном платом могло се обезбиједити тек око 45 одсто робе и услуга из синдикалне потрошачке корпе“, нагласила је Божана Радошевић, стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС.

Топ пет плата у БиХ
(Извор: Plata.ba)
• Генерални директор – 11.250 КМ
• Маркетинг директор – 5.958 КМ
• Цоунтрy менаџер – 5.125 КМ
• Директор продаје – 4.775 КМ
• Извршни директор – 4.600 КМ
   • Извор
  • capital.ba


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

 Наиме, пре неколико дана кинески произвођач гума "Шангдонг Линглонг" најавио да ће у Зрењанину изградити фабрику вредну 994 милиона долара, а Србија је "у трци" за ову инвестицију успела...


 Тренд раста обима авио-саобраћаја и свих параметара пословања константан је, показује Извештај о пословању аеродрома за првих шест месеци ове године.   - Повећање броја путника износи 7 одсто, повећање броја...

Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић рекао је данас да је на састанку представника тог удружења са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем договорено да се одмах настави откуп малине и...


Постоји уобичајена заблуда да је поверење нешто што се гради постепено – да је једина особа којој можете да откријете нешто лично о себи ваш најближи пријатељ или члан...

Да ли вам се дешава да кренете да радите, потпуно ријешени да што прије завршите, али вам одједном нешто искрсне? Неко вас је позвао, замолио за помоћ, нешто вам...Остале новости из рубрике »
eposao - u1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА