eposao.info - vrh
Почетна страница > Новости

Посао у иностранству: Шведска тражи бабице, куваре, електротехничаре, медицинске сестре...

 Посао у иностранству: Шведска тражи бабице, куваре, електротехничаре, медицинске сестре...
16.11.2014. год.

Завод за миграције Шведске је објавио званичну листу тражених професија у тој развијеној скандинавској земљи како би привукао у земљу квалитетан и образован људски кадар у наредном периоду.

На листи професија за којима постоји велика потражња у Шведској, а који су објављени на интернет страници Завода за миграције, налазе се, између осталих, професије као што су бабице, електроинжењери и електротехничари, кувари, лимари, медицинске сестре, молери, пекари, посластичари, водоинсталатери и стоматолози.

Међу траженим занимањима налазе се и апотекари, геометри, грађевински инжењери и техничари, инструктори вожње, комерцијалисти, лекари, механичари камиона, наставници и учитељи у основним школама, педагози за особе са посебним потребама, психолози, радници на изградњи железница и путева, рудари, стаклоресци...

У Шведској се траже и професије као што су педагози за слободне активности, саветници за професионално и студијско усмерење и зубни хигијеничари.

Уколико послодавац у Шведској позове кандидата на разговор за посао за једно од тражених занимања, захтев за радну дозволу може се поднети из Шведске уместо да се кандидат враћа у домовину како би поднео захтев.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Више информација о траженим занимањима могуће је наћи на интернет страници Завода за миграције (Migrationsverket).

Према подацима консултантске фирме Ernst&Young, просечна бруто плата у Шведској је 32.769 ева годишње, односно 2.730 евра месечно.

Шведска је у свету позната као развијена извозно-оријентисана економија. Дрвна индустрија, хидроелектране и производња металне руде чине базне ресурсе економије ове земље оријентисане према спољној трговини. Главне индустријске гране у Шведској су производња моторних возила, телекомуникације, фармација, индустријски стројеви, прецизна опрема, хемијске робе, кућни апарати, шумарство и производња гвожђа и челика.

Ранијих година традиционални модернизовани облик пољопривредне привреде запошљавао је више од половине домаће радне снаге, док данас Шведска у највећој мери развија инжењеринг, рударство, производњу челика и сличне индустрије, које су конкурентне на међународној економској сцени.

Шведска има врло конкурентну економију са широким социјалним програмима, који се финансирају кроз релативно високе порезе на добит који осигуравају да се приходи дистрибуирају свим слојевима друштва. Тај модел се иначе назива шведски или нордијски модел.
   • Извор
  • economy.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Постоји уобичајена заблуда да је поверење нешто што се гради постепено – да је једина особа којој можете да откријете нешто лично о себи ваш најближи пријатељ или члан...


Да ли вам се дешава да кренете да радите, потпуно ријешени да што прије завршите, али вам одједном нешто искрсне? Неко вас је позвао, замолио за помоћ, нешто вам...

Нова година са собом носи низ жеља, од оних које су реалне до оних које се могу упоредити са маштањем. Нека 2018. година буде она у којој ћете донијети...


Са најмање двије године радног искуства и знањем њемачког или француског језика, грађани могу да конкуришу за било који посао у Швајцарској.


Мање од 40 одсто радника у свијету има стално запослење - наводи Међународна организација рада. Број незапослених у свијету крајем 2014. године достигао је 201 милион, што је 30...


Остале новости из рубрике »

eposao - u1
Америчке ракете

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА