booking.com
Почетна страница > Новости

Како одабрати оквир за наочаре према облику лица?

Како одабрати оквир за наочаре према облику лица?
07.07.2013. год.
Осим што имају функцију корекције вида, диоптријске наочаре које се данас производе задовољавају и естетске стандарде, па могу да представљају и посебан модни украс. Нове технологије производње омогућиле су да стакла, чак и код високих диоптрија, буду лакша и тања, што знатно повећава комфор у ношењу.

При избору диоптријских наочара мора се првенствено водити рачуна о њиховој намени, а то је корекција вида, наглашава др Слађана Делевић, офталмолог и медицински директор Специјалне болнице за офталмологију „Окулус“.

 
– Приликом бирања наочара не мора се инсистирати на ексклузивности, али се мора обратити пажња на квалитет – наглашава др Делевић. – Наочаре никада не купујте на улици, потребно је да се уверите да имају адекватну потврду о квалитету и пореклу. Без обзира на моду, не смете заборавити да се диоптријске наочаре носе на лицу, па морају бити и комфорне. Такође, пошто су оне врло уочљиве људима са којима се срећемо, треба да буду складне и лепе.
На основу лекарског рецепта, који је резултат прегледа, бира се врста диоптријског стакла која ће најбоље задовољити потребе пацијента.
 
ПРВО ПРОВЕРА ДИОПТРИЈЕ
При корак при одабиру наочара је, истиче др Делевић, посета офталмологу, који ће на основу прегледа установити каква корекција вида је вама неопходна.
На основу лекарског рецепта, који је резултат прегледа, бира се врста диоптријског стакла која ће најбоље задовољити потребе пацијента. У зависности од врсте диоптријског стакла бира се и врста диоптријских наочара.
– Уколико пацијент има диоптрију већу од ± 4 најбољи избор су наочаре од пластике. Што се тиче величине диоптријских наочара, такође се треба прилагодити врсти стакла. Због различитости диоптријских вредности корекције која је индивидуална постоје многе могућности, али и ограничења, па је најбоље послушати савет и препоруку оптичара и свој лични осећај комфора, а приликом субјективног избора, не треба журити и бити нестрпљив. Овај први критеријум за избор наочара је најважнији– каже наша саговорница.
 
КРИТЕРИЈУМ ФУНКЦИОНАЛНОСТИ И УДОБНОСТИ 
Треба изабрати диоптријске наочаре које по величини одговарају физиономији лица:
– окулари не треба да додирују образе,
– дршке наочара не смеју да се усецају у слепоочнице и морају удобно бити ослоњене на уши,
– ширина наочара треба да одговара ширини лица,
– облик и величина наочара мора одговарати размаку зеница и величини тј. положају носа
 
ЕСТЕТСКИ КРИТЕРИЈУМ
Уколико имате правилан, овални облик и црте лица, бирајте наочаре које не ремете природни баланс лица. Насупрот томе, диоптријске наочаре могу сакрити неке недостатке или одвући пажњу са недостатка или неправилности. У том случају, наочаре по свом облику треба да представљају контраст облику лица.
– Особе са правилним тј. овалним обликом лица могу изабрати било који облик наочара.
Особама изузетно светлог тена, очију и косе углавном неће пристајати потпуно безбојне наочаре, а пристајаће им плавичасте, црвене, љубичасте…
– Уколико особа има округло лице не треба да носи наочаре са овалним или округлим окуларима, тзв. „ленонке“, већ треба да изабере четвртасти, уски оквир. Било би пожељно и да ручке наочара буду наглашене и широке.
– Особе које имају четвртаст облик лица треба да носе наочаре са овалним или округлим окуларима, које ће ублажити оштре црте лица.
– Особама које имају доњи део лица шири него горњи најбоље ће пристајати тзв. „мачкасти“ облик наочара, као и наочаре које имају наглашену горњу ивицу или чије су дршке позициониране уз горњи део окулара.
– Уколико неко има дугачак нос, било би добро да изабере наочаре које имају наглашен мост (део који спаја два окулара), како би га он визуелно скратио. Особе са кратким и широким носем треба да бирају наочаре са папучицама, које ће ућинити да нос изгледа визуелно дужи и ужи.
– Код особа са изузетно уским лицем никако не треба изабрати наочаре које имају наглашене и широке дршке.
 
МОДЕРНИ ОКВИРИ – УКРАС ЗА ЛИЦЕ
Модни дизајн диоптријских наочара мења се из године у годину пратећи друге модне трендове, тако да водећи произвођачи ексклузивних брендова сваке године лансирају комплетно нове колекције модела наочара.


  • Извор
  • БЛИЦ


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

 Лубеница уз воду и шећер садржи витамине А, Б1 и Б2, Ц, калцијум, калијум, магнезијум, фосфор, гвожђе и цинк.   Идеалан је чистач организма, а последња истраживања показала су да су...


 Чиа семенке могу да апсорбирбују готово 12 пута више течности од своје тежине, због чега су одличан састојак за здрави (и фини) пудинг. Стога не чуди да се данас...

 Ова бактерија се преноси фекално оралним путем, а људи се заразе углавном преко контаминиране хране или воде.   Постоји око 2200 типова салмонеле које могу бити узрок тровања храном, а поменута...


 Музика не активира само слушни апарт, она исто тако покреће много регија у мозгу, укључујући оне за кретање, језик, пажњу, памћење и емоције.   - Не постоји стимуланс који симултано утиче...

Знали сте да је много соли лоше по здравље, али нисте имали појма шта то ради вашим цревима.Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА