BTG-vrh
Почетна страница > Новости

Први чип који функционише као људски мозак

Први чип који функционише као људски мозак
09.08.2014. год.

Научници компаније IBM представили су први неуросинаптички рачунарски чип да рекордном скалом од милион неурона и 256 милиона синапси погодних за програмирање, који би могао да започне еру огромних неуронских мрежа.

Са 5,4 милијарде транзистора, потпуно функционалан и у свом првом обиму производње, чип, који је инспирисан фунскионисањем мозга, тренутно је један од највећих CMOS чипова икада направљених.

Заснован је на Самсунговој процесној технологији од 28nm, има интегрисану мрежу од 4.096 неуросинаптичких језгара, али троши само 70mW кад функционише у реалном времену, што је мање енергије од модерног микропроцесора.

Значајно достигнуће, објављено у Science-у у сарадњи са Cornell Tech универзитетом, представља значајан корак напред у погледу увођења когнитивних рачунара у друштво.

„Предвиђамо нове генерације система информационих технологија – који допуњују данашње фон Нојманове уређаје – које покрећу развојни екосистеми система, софтвера и услуга“, рекао је главни научник IBM-а при сектору за рачунарска достигнућа инспирисана функционисањем мозга, Dharmendra S.

Он је истакао да то достигнуће потврђује лидерску улогу IBM-а у промјенама, које су од кључног значаја у историји рачунарства, путем дугорочних инвестиција у органске иновације, саопштено је јуче из те компаније.

   • Извор
  • Тањуг/ capital.ba


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Истраживачи из Касперскy Лаб-а обавили су 18.01. извјештај (линк ис еxтернал) у коме описују један од најнапреднијих вируса који циља Андроид уређаје. Овај вирус, назван Skygofree, познат је од...


Руска држава намерава да од априла ове године позове компаније и физичка лица да се укључе у истраживање слабих места IT система, пише портал Ведомости, позивајући се на план...


Америчко Министарство одбране саопштило је да је драстично повећан број сајбер напада, али и да се припрема за један од највећих напада у историји, који би могао да се...


Овогодишњи лични изазов директора компаније „Фејсбук“ Марка Закерберга биће заштита корисника „Фејсбука“ од мржње и злостављања.


Лаптопови су осјетљиви уређаји које мањак пажње може да оштети или чак у потпуности уништи.


 Интернет је све промијенио. Око 3,4 билиона долара се годишње улаже у умрежене рачунаре, телефоне, инфраструктуру и софтвер. Ритам диктира бизнис, а не агенти У прољеће 1992. архивар КГБ-а...Остале новости из рубрике »