Почетна страница > Новости

Први чип који функционише као људски мозак

Тањуг/ capital.ba   | 09.08.2014.
Први чип који функционише као људски мозак

Научници компаније IBM представили су први неуросинаптички рачунарски чип да рекордном скалом од милион неурона и 256 милиона синапси погодних за програмирање, који би могао да започне еру огромних неуронских мрежа.

Са 5,4 милијарде транзистора, потпуно функционалан и у свом првом обиму производње, чип, који је инспирисан фунскионисањем мозга, тренутно је један од највећих CMOS чипова икада направљених.

Заснован је на Самсунговој процесној технологији од 28nm, има интегрисану мрежу од 4.096 неуросинаптичких језгара, али троши само 70mW кад функционише у реалном времену, што је мање енергије од модерног микропроцесора.

Значајно достигнуће, објављено у Science-у у сарадњи са Cornell Tech универзитетом, представља значајан корак напред у погледу увођења когнитивних рачунара у друштво.

„Предвиђамо нове генерације система информационих технологија – који допуњују данашње фон Нојманове уређаје – које покрећу развојни екосистеми система, софтвера и услуга“, рекао је главни научник IBM-а при сектору за рачунарска достигнућа инспирисана функционисањем мозга, Dharmendra S.

Он је истакао да то достигнуће потврђује лидерску улогу IBM-а у промјенама, које су од кључног значаја у историји рачунарства, путем дугорочних инвестиција у органске иновације, саопштено је јуче из те компаније.

 
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »