BTG-vrh
Почетна страница > Новости

Да ли је ово будућност интернета?

Да ли је ово будућност интернета?
16.11.2014. год.
Идеја о бесплатном интернету за све, који можемо користити без цензуре константно је присутна, а један нови уређај ће је можда и остварити.

Реч је о уређају Лантерн, за који је покренута кампања на Индиегого сервису.

Аутори пројекта, који је до сад скупио готово 78 хиљада долара од потребних 200, кажу да он осигурава бесплатно коришћење интернета свуда, без потребе за напајањем и без цензуре, јер је Лантерн осмишљен као пријемник који је константно повезан са радио таласима које емитују сателити из мреже Оuterneta.

Ова мрежа која је у августу ове године почела емитовати свој први јавни сигнал нуди корисницима примање 200 MB садржаја дневно, потпуно бесплатно. Међутим, ентузијасти који су желели да користе бесплатан сателитски приступ интернету морали су сами да направе пријемник, а Лантерн за то нуди јединствено решење.

Он је осмишљен не само као пријемник "обичног" сателитског сигнала, него има могућност претварања истог у дигиталне датотеке, web странице, е-књиге, видео, музику, заправо било који садржај који и иначе преузимамо с weba.

Након пријема сигнала из сателитске мреже Outerneta Лантерн их дакле, претвара у дигиталне датотеке и захваљујући уграђеном Wi-Fi hot споту дистрибуира на било који повезани уређај.

Без обзира на то да ли је реч о преноснику, таблету, паметном телефону, Лантерн може осигурати приступ wебу независно од тога на којој се локацији тренутно налазите.

Осим тога, захваљујући соларним панелима, напајање је осигурано не само за Лантерн, него путем ње можете пунити и уређај који користите за приступ интернету.

Има уграђен хард диск, тако да ће омогућавати и такозвани "offline mod", односно преузимање садржаја које не морате прегледати одмах, него у тренутку када вам то одговара или желите.

Аутори тврде да ће Лантерн бити заувек бесплатан, а једина ограничења везана су за приступну брзину, односно брзину преузимања датотека са сателитске мреже.

Врло једноставно - што се више новаца прикупи, то ће брзина бити већа, а ако средства буду довољна, аутори планирају да лансирају и сопствене сателите у Outernet мрежу.

Да ли је ово будућност приступа wебу, тешко је оценити, али остаје питање како ће на њега реаговати регулаторна тела, али и пружаоци услуга приступа интернету.
   • Извор
  • Б92


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Истраживачи из Касперскy Лаб-а обавили су 18.01. извјештај (линк ис еxтернал) у коме описују један од најнапреднијих вируса који циља Андроид уређаје. Овај вирус, назван Skygofree, познат је од...


Руска држава намерава да од априла ове године позове компаније и физичка лица да се укључе у истраживање слабих места IT система, пише портал Ведомости, позивајући се на план...


Америчко Министарство одбране саопштило је да је драстично повећан број сајбер напада, али и да се припрема за један од највећих напада у историји, који би могао да се...


Овогодишњи лични изазов директора компаније „Фејсбук“ Марка Закерберга биће заштита корисника „Фејсбука“ од мржње и злостављања.


Лаптопови су осјетљиви уређаји које мањак пажње може да оштети или чак у потпуности уништи.


 Интернет је све промијенио. Око 3,4 билиона долара се годишње улаже у умрежене рачунаре, телефоне, инфраструктуру и софтвер. Ритам диктира бизнис, а не агенти У прољеће 1992. архивар КГБ-а...Остале новости из рубрике »