eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

Нови руски атомски реактор: економичност и безбедност

Нови руски атомски реактор: економичност и безбедност
05.01.2013. год.

Руски научници, стручњаци за нуклеарну физику, завршили су разраду перспективног реактора ВВЕР-ТОИ. Та скраћеница се дешифрује као водо-водени енергетски реактор, типски оптимизован, компјутеризован. Такви реактори ће заменити енергетске блокове старих атомских електрана, те ће се извозити.

Нова типска електрана ће реално представљати електрану са два блока и реактором снаге 1250 мегавата, - каже експерт Националног истраживачког центра Курчатовски институт Андреј Гагарински.

- То је модернизација пројекта ВВЕР, следећа генерација. Он је снажнији од свог претходника – има скоро хиљаду тристо мегавата. Разликује се од њега системима управљања, техничким детаљима. Иначе, то је нова генерација снажних енергетских реактора, који сачињавају основу нуклеарне енергетике Русије.

Сви технички документи за тај пројекат су већ готови. Следећа етапа је изградња електране Курска атомска електрана-2. Она ће почети ове године. При разради новог реактора користили су се не само руске технологије, већ и француске, и немачка пројектна решења. Узимајући у обзир софтвер, обухваћене су и још неке земље. Први пут је у Русији при пројектовању било примењено тродимензионално моделирање и мултиплатформни програмски комплекс управљања инжењерским подацима. Пројекат ВВЕР-ТОИ је истовремено економична и безбедна електрана, јер је у свету данас посебна пажња према повећању нивоа безбедности. Нови реактор је разрађен, узимајући у обзир све негативне чиниоце, који су изазвали хаварију на атомској електрани Фукушима. Из енергетског блока је немогућа емисија радиоактивних супстанца у човекову средину при земљотресу 8 степени или паду и експлозији авиона тешког 400 тона. Пројекат такође предвиђа и уређај за локализацију топљења активне зоне, - истиче Андреј Гагарински.

- То је оригинална руска разрада. За моћне реакторе је неопходна клопка за растопљену масу. У случају најтеже хаварије, која се само може замислити, гориво ће остати у реактору, оно неће процурити. То је безбедно за становништво и човекову средину. Постоји и мноштво других техничких усавршавања, која повећавају безбедност. Посебно је важна поузданост топлотне цеви у ситуацији, сличној хаварији на Фукушими.

После хаварије на Фукушими прилаз изградњи се променио – реактори су поскупели, али су постали безбеднији, - истиче експерт Фонда енергетске безбедности Александар Пасечник.

- Разумљиво је да нови реактор одговара повећаним захтевима, нарочито у вези са отпорношћу на земљотресе. Осим тога је искључен тероризам, јер он издража чак и пад авиона.

Управо атомске електране с новим реакторима ће сачињавати основу нуклеарне енергетике Русије наредних деценија.



  • Извор
  • Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Москва ће предузети мере које служе њеним интересима, изјавио је Дмитриј Песков


Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова

Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев


Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева

Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Москва пркоси апокалиптичним прогнозама, пише часопис


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА