eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

РТ: Светска економија у опасности од геополитичке фрагментације - ММФ

РТ: Светска економија у опасности од геополитичке фрагментације - ММФ
30.07.2022. год.
Санкције Русији могле би да поделе глобалну економију на геополитичке блокове, предвиђају стручњаци

Руска војна операција у Украјини и санкције Запада Москви могле би да гурну глобалну економију у геополитичку фрагментацију, упозорио је ММФ у 
објављеном извештају.

„Озбиљан ризик за средњорочне изгледе је да ће рат у Украјини допринети фрагментацији светске економије на геополитичке блокове са различитим технолошким стандардима, прекограничним системима плаћања и резервним валутама“, наводи се у извештају.

Према ММФ-у, таква подела би спречила глобалну заједницу да се заједнички бави глобалним проблемима.

„Фрагментација такође може да умањи ефикасност мултилатералне сарадње у решавању климатских промена, уз даљи ризик да би тренутна криза хране постала норма“, упозоравају аутори извештаја.

У извештају се наводи да су традиционални економски и финансијски ризици погоршани сукобом у Украјини и његовим последицама. Такви ризици тренутно укључују ефекат строже монетарне политике, успоравање привредног раста у Кини и раст цена енергената.

Међутим, према извештају, у овом тренутку постоје „ограничени докази о решорингу“ или деглобализацији трговине, и свеукупно, глобална трговина је „била отпорнија него што се очекивало од почетка пандемије коронавируса“, што се може узети као позитиван знак.

Ипак, ММФ предвиђа да ће све строже санкције Русији на крају довести до пада руског извоза нафте на глобално тржиште и „пада на нулу“ извоза руског гаса у Европу, што би заузврат учинило да „инфлаторна очекивања буду повишена израженије” широм света и пооштравања финансијских услова док владе покушавају да се изборе са растућим ценама.

„У овом сценарију, шок би имао широк удар, пошто би веће глобалне цене роба и пооштрени монетарни и финансијски услови утицали на скоро све земље, иако у различитој мери. Европа би била посебно погођена у овом сценарију, са скоро нултим растом 2023. године“, наводи ММФ.

Ипак, према аналитичарима, „кроћење инфлације треба да буде први приоритет за креаторе политике“ упркос трошковима строже монетарне политике, јер ће „одлагање само повећати трошкове“.

Извор:
 
РТ


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti



  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Getty Images / dem10 / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист


Москва ће предузети мере које служе њеним интересима, изјавио је Дмитриј Песков

Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова


Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев

Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева


Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА