eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

РТ: Руска економија отпорнија него што се очекивало - Блумберг

РТ: Руска економија отпорнија него што се очекивало - Блумберг
07.07.2022. год.
Економисти побољшавају прогнозе за текућу годину, наводи се у извештају

Чини се да је Русија на путу за много плићу рецесију него што се првобитно очекивало ове године, известио је Блумберг, позивајући се на стручњаке. Нагли пораст испоруке нафте ублажио је утицај санкција САД и ЕУ, кажу они.

Према публикацији, економисти из "ЈПМорган Чејс", "Ситигруп" и других великих банака смањују изгледе за пад производње ове године на само 3,5%. Руски званичници, од којих су неки предвиђали смањење од чак 12%, сада се спремају да ажурирају своје прогнозе на мање од половине тога.

„Боксер се сада поново креће након што је оборен“, рекао је главни економиста московског кредитног проценитеља "Експерт РА" Антон Табах.

„Дошло је до обарања, али је то у великој мери надокнађено угодним извозним ценама, чак и са попустима, и капацитетом буџета да уложи новац на проблем.

Економија се и даље "суочава са најоштријим падом од најмање 2009. године", наводи Блумберг, додајући да су владини "брзи потези да стабилизује валуту у првим недељама након рата спречили финансијску кризу и поплаву извозних прихода".

Подаци Развојног центра при Московској високој економској школи показали су да је индустријска производња у Русији у мају порасла за 1,7% у односу на претходни месец.

„Прекид смањења у мају могао би бити знак да су се произвођачи у почетку прилагодили шоку антируских санкција“, наводи центар.

Економисти су истакли да је опоравак производње нафте као резултат растуће домаће тражње и прелазак на извозне купце у Азији велики покретач руске економије. Производња гаса је била још један кључни економски покретач, који је подстакао раст прихода усљед скока цена.

„Нисмо на нивоу стреса који смо претпостављали за 2022. годину“, рекао је за Блумберг економиста "Росбанке" Јевгениј Кошелев.

„Треба очекивати боље трендове јер су и буџетска и монетарна политика свеукупно стимулативне.


Извор: РТ


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti



  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Getty Images / Anadolu Agency / Contributor / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист


Москва ће предузети мере које служе њеним интересима, изјавио је Дмитриј Песков

Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова


Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев

Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева


Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА