BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

РТ: Кина би могла срушити САД као највећу светску економију пре него што се очекивало

РТ: Кина би могла срушити САД као највећу светску економију пре него што се очекивало
17.01.2021. год.

БДП Кине, д
руге највеће светске економије, предвиђа се да ће се ове године повећати за 8,2 одсто, настављајући да надмашује глобалне играче, укључујући Сједињене Државе, према истраживању економиста агенције "Блумберг."

Кина је једина велика економија која је избегла поремећаје у економији 2020. године. Сада је на путу да САД претекне као највећу економију 2028. године, рекао је Хоми Харас, заменик директора за глобалну економију и програм развоја Института "Брукингс", што је две године брже него што се раније проценило.

Удео земље у светској економији растао је најбржим темпом овог века. Статистика је показала да је глобална производња прошле године опала за 4,2 одсто, потискујући удео Кине на 14,5 одсто по ценама од 2010. године.

Економисти су истакли да Пекинг продубљује економске везе унутар Азије и Европе и стреми да домаћа потрошња покрене следећу фазу раста. Ове недеље је председник Си Ђинпинг рекао да су „време и ситуација“ на страни земље у новој години док се Вашингтон бори са домаћим превирањима.

Пандемија би могла да помогне Кини да „учврсти своју позицију у глобалној економији“, рекао је за Блумберг Ка Зенг, директор азијских студија на Универзитету у Арканзасу. Америчке и европске компаније ће се вероватно више фокусирати на Кину због „потенцијала да та земља буде једини велики извор раста у постпандемијском свету“.

Кинески извоз порастао је 3,6 одсто у 2020. години, према званичним подацима, а Укупна светска трговина се смањила за 5,6 процената, према проценама УН-овог тела за трговину и развој - УНЦТАД-а.

У међувремену, Кина је вероватно повратила титулу светске дестинације за страна улагања, пошто се више од 129,5 милијарди долара слило у ту земљу до новембра 2020. године. Глобално се каже да су токови страних инвестиција у 2020. години опали за 30-40 одсто у односу на прошлу годину, према УНЦТАД-у.

„За глобалну економију није важан само раст Кине, већ и образац њеног раста. Кина наставља да тежи ка већем ослањању на потрошњу ради раста. За остатак света, Кина ће све више постајати потрошач поред производне улоге коју је дуго играла“, рекао је Чанг Шу, главни економиста за Азију.

Извор: Восток / РТ

 



  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Pixabay.com / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


Неки руски посланици позвали су на поновно увођење смртне казне

Неслање делегације у САД била је „порука Хамасу“, изјавио је израелски премијер


НИС добитник признања „Доброчинитељ“ за 15 година доприноса заједници

Реакција Вашингтона на напад у „Крокус сити холу“ показује његову пристрасност јер настоји да прикрије Кијев, тврди Марија Захарова


Према мишљењу младих НИС лидер у пословању на тржишту Србије


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА