BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

РТ: Трамп запретио да ће „уништити“ економију Турске ако „пређе границе“

РТ: Трамп запретио да ће „уништити“ економију Турске ако „пређе границе“
07.10.2019. год.


У прилично отвореном упозорењу савезнику из НАТО-а, амерички председник Доналд Трамп је обећао да ће "уништити" турску економију ако он буде мислио да је прешла границе у Сирији. Затим је саопштио Анкари да "пази" на борце "Исламске државе" у одсуству САД-а.

"Ако Турска уради нешто што ја, својом великом и неупоредивом мудрошћу сматрам ван граница, тотално ћу уништити и избрисати економију Турске (то сам и раније учинио!")", саопштио је амерички председник на Твитеру - необичан образац фразе за оно што се иначе чини као грозно упозорење наводном савезнику.

Трумп је позвао Турску да се придружи „Европи и другима“ у „присмотри заробљених бораца и породица" `Исламске државе` само неколико сати након што је најавио да ће се САД у понедељак коначно повући из северне Сирије. Саопштење је покренуло бес јастребова у Конгресу и медијима, као и изненадних стручњака за политику Блиског истока који су нагласили да ће се напуштањем Сирије напустити Курди које ће Турска растргати.

Пентагон "не подржава турску операцију на северу Сирије",саопштењу Пентагона, у коме се наводи да "америчке оружане снаге неће подржати или бити укључене у било какву такву операцију".
 
Упозорова се да "једнострано деловање ствара ризике за Турску" те се саветује да делује у сарадњи са својим савезницима у НАТО-у, како се регија не би дестабилизовала.

Док Турска сматра курдске снаге продуженом руком забрањене Радничке партије Курдистана, коју је Турска прогласила за терористичку организацију, САД годинама наоружавају и штите Курде, и како је Трамп нагласио у својем ранијем саопштењу, плаћајући им „огромне своте новца и опреме“.

Курди су молили САД за заштиту од турске „инвазије“ и „окупације“, због планова Анкаре да пресели око 3,6 милиона сиријских избеглица које тренутно живе у Турској у „безбедносу зону“ на североистоку Сирије. Док је Турска првобитно преговарала са САД-ом у вези са стварањем безбедносне зоне, Анкара је прошлог месеца упозорила да ће, уколико Вашингтон настави да одлаже процес, сама успоставити зону. Дамаск је у међувремену оштро осудио обе државе као илегалне окупаторе.

САД су се у више наврата сукобљавале са НАТО савезником - Турском, због њеног одбијања да пређе на америчку страну и против њених ривала. Турски председник Реџеп Таип Ердоган је изјавио прошлог месеца да нема намеру да заустави куповину нафте и природног гаса из Ирана упркос све строжим санкцијама које је увео Вашингтон, те је одбио да откаже куповину руских ПВО система С-400, упркос америчким претњама санкцијама и избацивањем Турске из програма борбених авиона Ф-35.

Извор: Восток / РТ



  • Извор
  • Фото: © Reuters / Leah Millis; Reuters / Murad Sezer/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

„Супарнички однос“ Вашингтона са Русијом спречио је потпуно обелодањивање онога што је знао, рекли су извори листу


Али упркос невиђеним војним мерама које су колективно предузеле западне земље, ништа им није пошло за руком! Јер тврда вера србског народа, његова непоколебљива верност Христу и Цркви, као...

Нападачима на Цроцус Цити Халл из Украјине су пребачене велике суме новца, саопштио је руски истражни комитет.


Неки руски посланици позвали су на поновно увођење смртне казне


Неслање делегације у САД била је „порука Хамасу“, изјавио је израелски премијер


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА